Haberler

Kosova Anayasası Yürürlüğe Girdi

Kosova'yı Bağımsız, Egemen, Demokratik ve Bölünmez Devlet Olarak Tanımlayan Kosova Anayasası, Bugün Resmen Yürürlüğe Girdi.

Kosova'yı bağımsız, egemen, demokratik ve bölünmez devlet olarak tanımlayan Kosova Anayasası, bugün resmen yürürlüğe girdi.

Kosova Cumhuriyeti'ni laik, Arnavutlar ve diğer azınlıklardan oluşan çok etnikli toplumun yaşadığı bir devlet olarak tanımlayan Kosova Anayasası'nın yürürlüğe girmesiyle, Kosova'nın nihai statüsünü belirleyen Ahtisaari paketinin hayata geçirilmesine ilişkin süreç başladı.

Ahtisaari paketi uyarınca, 9 yıldan bu yana Kosova'yı yöneten Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu (UNMİK), bugünden itibaren yönetimi Kosovalı Arnavutlara devretti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un 2 gün önce açıkladığı mektubunda UNMİK'in Kosova'dan ayrılması değil yapılanması talep edilmişti.

Bu mektubun içeriği ile Kosovalı liderler de uzlaşırken, BM'nin Kosova'da yapılandırılmış şekliyle de kalması, siyasi gözlemcilerin kanısına göre tüm yetkilerin Kosova kurumlarına geçmesi ve Kosovalıların kendi kendini yönetme hakkını sağlamasına rağmen yürürlüğe giren Kosova Anayasası tümüyle uygulanamayacak.

UNMİK'in de eskisi gibi etkisinin olamayacağı düşünülüyor.

Kosova Anayasası'nın yürürlüğe girmesi nedeniyle Priştine'de bu akşam Kosova liderleri ile yabancı temsilcilerin katılacağı bir tören düzenlenecek.

(EK-NO-NO-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title