Haberler

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

Güncelleme:

Çin'in Vuhan şehrin ortaya çıkan ve bugüne kadar dünyada 3 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs, tüm dünyada endişeye neden oldu. Hükümetlerin katı karantina uygulamaları yapmasına neden olan koronavirüsten korunmak için vatandaşlar ne yapmalı? İnsanlar coronavirüsten nasıl korunur. Koronavirüsten korunma yolları nelerdir?

Dünyanın yaklaşık tamamına yayılan ve binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs büyük endişeye ve korkuya neden oldu. Onbinlerce kişinin enfekte olması ve sayının her geçen gün artması coronavirüse karşı duyulan endişenin artmasına neden oldu. Peki, Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur? Koronavirüsle nasıl mücadele edilir?

CORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Koronavirüsten korunmak için en temel tedbir temel hijyen kurallarına uyulmasıdır. Bunların en önemlisi ise ellerin sabunlu su ile yıkamaktır. Bu kurala dikkat edildiğinde koronavirtüsün yayılma hızı yavaşlayacak, verdiği zarar azalacaktır. Koronavirüse karşı yapılması gerekenler:

Corona virüs şüphesi olan kişilere yaklaşmama, gereksiz temastan kaçınılmalıdır.

Kapalı alanlarda çok sayıda kişi ile bir arada bulunacak kişilerin maske takmaları, olası hasta ile karşılaşma açısından anlamlı olabilir.

Öksürükken ve hapşırıken ağız kol ile kapatılmalıdır.

Yüzeylerden bulaşmanın önemi daha çok anlaşıldığı için evinden dışarı çıkan herkesin ortak alanlarda yüzeylere dokunduktan sonra yüz, göz ve ağızlarına dokunmamaya özen göstermeleri çok önemlidir.

Koronavirüs risk grubunda olan kişilerin zatürre aşısı olması önerilir.

Dışarda zaman geçiren herkesin sık sık ellerini yıkamaları, su ve lavaboya ulaşamama durumunda alkol ile (en kolay bulunan % 60'lık kolonya) el dezenfeksiyonu yapmaları, hasta kişilerle karşılaştıkları zaman daha çok ellerini yıkamaları koruyucudur.

Ilık su ile boğaz gargarası yapılması ve bol ılık sıvı tüketilmesi virüsün yerleşmesini engelleyebilir.

Seyahat edilecek ülke/bölge coronavirüs riski yönünden araştırılmalıdır. CDC ya da WHO bu konuda kaynak olarak kullanılmalıdır.

İyi beslenme, açık havada bulunma, kapalı alanların havalandırılması, egzersiz, uyku düzenine dikkat edilmesi genel sağlığın artması ve virüsün yerleşmesinin azalmasına etki eder.

Dar alanda bulunmayı arttırdığı için mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanımı daha güvenlidir.

Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın.

Küçük çocuklara hijyen kurallarını sürekli hatırlatın, ellerini yıkamasını sağlayın.

Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.

Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.

Hastalarla aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya yakın temastan kaçının.

Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerinizi yıkayın.

Hasta hayvanlarla temastan kaçının.

Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmeyin.

Hastalık belirtileri başladığı zaman mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmak giderken de maske takmak çok önemlidir.

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN KORONAVİRÜSTEN KORUNMA ÖNERİLERİ

• Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmanın,

• El hijyenine dikkat etmenin, sık aralıklarla elleri en az 20 saniye sabun ve su ile yıkamanın; sabun ve su olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanmanın; özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra elleri mutlaka yıkamanın,

• Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmanın,

• Enfekte olduysanız eğer, mesafeyi korumanın, öksürürken, hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil ile ağızın ve burnun kapatılmasının; kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasının, ellerin yıkanmasının; gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmanın,

• Enfekte olan kişilerin dokunduğu yüzeylerin dezenfekte edilmesinin,

• Et, yumurta gibi hayvansal gıdaların iyice pişirilmesinin,

• Hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesinin, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılmasının, mümkünse tıbbi maske kullanılmasının önemli olduğunu belirtmiştir.

KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN YAPILAN UYARILAR

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüsten nasıl korunulur?

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (5)

fgrt:

Arkadaki haritada Türkiye neden yok??? Dünysa sağlık örgütü aklını başına almalı. .

0
0
yanıtYanıtla
Dubya sağlık örgütünden yetkili bi abi:

Virus olmadığı icin

yanıt0
yanıt0
halk:

maske alacaktım fiyatlar uçmuş

0
0
yanıtYanıtla
özgür:

ellerimi sık sık yıkıyorm. ellerim aşındı artık

0
0
yanıtYanıtla
akdenizli:

gerekemdikçe dışarı çıkmıyorm

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title