Haberler

Köroğlu Heykeli" İçin Uluslararası Yarışma

Bolu Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) koordinasyonunda kentte yapılacak Köroğlu heykeli ile müze, araştırma ve kongre merkezi için uluslararası tasarım yarışması düzenliyor.

Bolu Belediyesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) koordinasyonunda kentte yapılacak Köroğlu heykeli ile müze, araştırma ve kongre merkezi için uluslararası tasarım yarışması düzenliyor.

TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde, yarışmanın duyurulması amacıyla basın toplantısı yapıldı. Toplantı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde Bolu Uluslararası Köroğlu festivallerinde düzenlenen resim yarışmalarında dereceye giren eserlerin yer aldığı "Gençlerin Gözüyle Köroğlu Resim Sergisi"nin açılışı yapıldı.

Kaseinov, yaptığı konuşmada, TÜRKSOY'un, Türk dünyasının ortak kültür çatısı olduğunu vurguladı.

Kültürel mirası koruyarak gelecek nesillere aktarma konusunda yürüttükleri çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini anlatan Kaseinov, "Ortak kültürel mirasımızdan ilham alarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla, her geçen gün yeni başarılar elde ediyoruz" dedi.

Bolu Belediyesinin öncülüğünde düzenlenen yarışma vesilesiyle Türk topraklarına bir kez daha seslenmenin mutluluğunu yaşayacaklarını dile getiren Kaseinov, şöyle devam etti:

"Balkanlar'dan Orta Asya'ya uzanan diyardaki her karış toprakta Köroğlu'nun ayak izlerine rastlanabilir. Bugün bu izler Türk kültür coğrafyasının ne kadar geniş olduğunu bizlere ve tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmaktadır. Yarışmaya eserleriyle katılacak her bir sanatçı, kültür elçilerimiz olarak, çalışmalarıyla tüm dünyaya kardeşlik ve sevgi dolu mesajlarını iletecektir."

"Efsaneyi Bolu'dan tüm dünyaya duyurmak için yola çıktık"

Yılmaz ise Türklerin bulunduğu coğrafyada bilinen ve sevilen halk kahramanı Köroğlu adına Bolu'da yapılacak parkın, Türk cumhuriyetlerinin buluşma noktası olmasını hedeflediklerini belirtti.

"Biz adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu'nu dünyaya anlatmak, bu efsaneyi Bolu'dan tüm dünyaya duyurmak için yola çıktık. Köroğlu bir marka ve biz bu markayı Bolu ile bütünleştirerek tüm dünyaya duyurmak istiyoruz" diye konuşan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tüm Türk cumhuriyeti halklarının kendi kahramanlarını bulabilecekleri bu parkta, halk kahramanı Köroğlu her yönüyle yer alacak. Bu konuya özel önem veriyoruz. Parkta, Ankara-İstanbul TEM Otoyolu'ndan bile görülebilecek büyüklükte, yaklaşık 30 metre yüksekliğinde Köroğlu heykeli olacak. Türk cumhuriyetleri ile ülkemiz arasında kültür ve sanat bağı kurmak amacıyla park alanında, Köroğlu heykelinin yanı sıra Köroğlu Müzesi, Türk Dünyası Araştırma ve Kültür Merkezi ile Kongre Merkezi olacak."

Yılmaz, TÜRKSOY ile nevruz ve hıdırellezin, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde tüm Türk dünyasının ortak mirası olarak yer alması için uğraştıklarını ifade etti.

Hedeflerinden birinin de nevruzu Bolu ile bütünleştirmek olduğunu bildiren Yılmaz, "Tüm Türk dünyasında sadece bir 'Nevruz Tepesi' var. O da Seben'in Alpagut köyünde. Bu tepede yüzyıllardır kudret ateşi yakılıyor. Nevruz projemizle, her yıl tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı'nı, Bolu'da kutlamak istiyoruz. Bunun için de TÜRKSOY ile ortak bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

"Bolu'da yaşamış olması ayrı gurur kaynağı"

Bolu Valisi Aydın Baruş da konuşmasına Köroğlu'nun dizeleriyle başladı.

Köroğlu'nun, kahramanlık ve aşkın destanını yazdığını vurgulayan Baruş, "Köroğlu, bütün Türk dünyasında bilinen, ortak eserlerde adı geçen bir kahramandır. Bu ortak değerin Bolu'da yaşamış olması bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır" diye konuştu.

Daha sonra, Yılmaz ile Kaseinov arasında, Bolu'da Köroğlu Parkı'nda yapılacak heykel ile binaların ulusal tasarım yarışmasının iş birliği protokolü imzalandı.

Birinci tasarıma 50 bin lira

Yarışmaya, 1 Ağustos'a kadar başvurulabilecek.

Yarışmanın jürisi, uluslararası isim yapan mimar ve heykeltıraşlardan oluşacak. Birinci seçilen tasarıma 50 bin, ikinciye 30 bin, üçüncüye ise 20 bin lira ödül verilecek.

Yarışma sonuçları 19-21 Ağustos'ta düzenlenecek Köroğlu Festivali'nde açıklanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Alaaddin Yılmaz Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title