Haberler

Kore Savaşı'nın 66. Yılı

Kore Savaşı'nın 66'ncı yılında Kore şehitleri için Ankara'da anma töreni düzenlendi.

Kore Savaşı'nın 66'ncı yılında Kore şehitleri için Ankara'da anma töreni düzenlendi.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanlığınca, 4'üncü Kolordu Komutanlığının katkılarıyla "Kore Savaşı'nın başlangıç yılı" nedeniyle Ankara'daki Kore'de Savaşanlar Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene, 4'üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Gürak, Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, yabancı misyon temsilcileri, askeri yetkililer, emekli askerler ile Kore gazileri katıldı.

Anıta, Kore Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına çelenk bırakıldı. Kore savaşına katılan Türk askerlerini temsilen dönemin kıyafetlerini giyen asker grubunun da hazır bulunduğu törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Kore Milli Marşı okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı emekli Albay Şükrü Tandoğan, Kore Savaşı'nın başlamasının 66'ncı yılında Kore şehitlerini onurla ve saygıyla andıklarını söyledi. Kore'de 66 yıl önce büyük bir insanlık dramı yaşandığını anlatan Tandoğan, Türkiye'nin savaş sırasında ve sonrasında Kore'ye 56 bin 538 asker gönderdiğini ve savaşta 892 Türk askerinin şehit olduğunu hatırlattı.

Tandoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye, Kore Savaşı'na başlangıçta 50 bin 90 kişilik bir tugay ile katılmıştır. 1950 yılından 1971 yılına kadar gönderdiği asker sayısı 56 bin 538'dir. Bunun 21 bin 213'ü savaşa katılarak "Gazi" unvanı almıştır. Kore Savaşı'nda 892 Türk askeri şehit oldu ve onbinlerce Birleşmiş Milletler askeri de hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden tüm Birleşmiş Milletler askerleri bugün Kore topraklarında görevlerini yapmanın huzuru içinde yan yana yatmaktadırlar. Onların fedakarlıkları, Kore Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını sağlayarak, Güney Kore'nin yeniden daha güçlü bir şekilde doğmasına neden olmuştur. 66 yıl önce Kore'ye yönelik saldırı büyük can kaybı ve yıkıma neden olmuştur. Bu acı geçmişe rağmen asil ve fedakar Kore halkı, savaşın olumsuzluklarını kısa sürede gidermiştir."

Savaşa katılan Kore Gazisi Osman Yaşar Eken de konuşmasında, "Biz barış ve özgürlük uğrunda hayatımızı ortaya koyduk. Savaşta görevimizi en iyi şekilde yerine getirdiğimize inanıyorum. Kore'de kendi ülkemizde savaşıyormuş gibi savaştık. Kahramanlığımız tüm dünyanın takdirini kazanmıştı. Savaşın kazanılmasında ve Kore Cumhuriyeti'nin yükselmesinde bizim fedakarlığımızın da etkisi şüphesiz çok büyüktür." dedi.

"Türkiye olmasaydı Kuzey Kore gibi olurduk"

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho da Kore savaşının üzerinden 66 yıl geçmesine rağmen Koreliler için hiçbir zaman hikaye olarak kalmadığını belirterek, Kore savaşında Türk askerinin fedakarlığının öneminin, Kore Cumhuriyeti ve Kuzey Kore'nin bugünkü durumları mukayese edilerek anlaşılabileceğini söyledi.

Cho, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kuzey Kore, sadece birkaç gün önce etrafındaki komşu ülkeleri tehdit edecek şekilde üstelik çok fazla para harcayarak, balistik füze denemelerinde bulundu. Fakat buna rağmen Kuzey Kore vatandaşları çok ciddi açlıkla mücadele içerisindeler ve günümüzde Suriye'deki mülteciler gibi bu açlıktan kurtulmak için Güneydoğu Asya ve Çin'de mülteci durumunda bulunmaktadırlar. Fakat buna karşı Kore Cumhuriyeti, demokratik bir toplum haline geldi. Dünya çapında çalışan genç girişimcileri ve az gelişmiş ülkelere yardım eden gönüllüleriyle dünya arenasında oldukça pozitif bir imaja sahip. Türk vatandaşlarının bu fedakarlığı olmasaydı, Güney Kore de Kuzey Kore'nin diktatörlüğü altında dünyanın en fakir ülkelerinden biri olabilirdi. Türk insanlarının fedakarlığı olmadan kesinlikle bugünkü durumumuza gelemezdik. Bu sebeple hem hükümetim hem de halkım adına sizlere teşekkür etmek istiyorum."

Konuşmaların ardından Kore gazileri törene katılan konuklarla toplu fotoğraf çektirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Kore Güney Kore Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title