Haberler

Kooperatif Başkanı: Akdeniz'de Balık Avı 1 Yıl Yasaklansın

Güncelleme:

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, balık sezonunun çok kötü gittiğini söyledi.

Mersin'in Erdemli İlçesi'ndeki Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, balık sezonunun çok kötü gittiğini belirterek, Akdeniz'de balık avının 1 yıl yasaklanması gerektiğini söyledi.

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, 1 Eylül'de balık av sezonunu açılmasıyla birlikte denize açılan balıkçıların geçen sürede umduğunu bulamadığını açıkladı. Yalçın Sakın, balıkçıların denize açılmanın masrafını dahi çıkartmadığını belirterek, "Balıkçılarımız denizden eli boş dönüyor. Barınağımızda 7 trol var ama balık olmadığından avlanamıyorlar. Akdeniz'de şuanda balık önceki yıllara göre çok az. Eskisi gibi bol değil. Küçük balıklar avlandıkça anaç olacak balıklar kalmıyor ve üremeleri duruyor. Balık olmayınca ne kadar beklerseniz bekleyin bir şey çıkmıyor. Akdeniz'de balık avlanmanın bir yıl yasaklanmasını istiyoruz. Balıkların büyümesi ve üremesi için bu süre gereklidir. Yoksa bir iki yıl sonra hiç balık kalmayacak. Denize açılan balıkçılarımız mazot parasını, işçi parasını ödeyemez duruma geldi. Birçok balıkçımız denize açılmıyor. Yaz boyunca tadilat, boyama, yenileme derken av sezonu açıldı ama balıkçılarımız perişan durumda" dedi.

Akdeniz'de en çok çıkan deniz ürününün karides olmasına karşın, bu yıl büyük bir azalma olduğunu vurgulayan Sakın, "Bu gidişle bu sezon balıkçılarımız karaya demirleyecekler. Hükümet destekli balıkçılarımızın bir yıl masrafını karşılayacak şekilde kredi olanağı verir, balıkçılık bir yıl yasaklanırsa sorun giderilmiş olur. Böylece balıkların büyümesi ve üremesi kolaylaşır. Yetkililerden bu konuda yardım istiyoruz yoksa gelecek yıllarda balık yemek büyük bir lüks sayılacak" diye konuştu.

AV AZALTILMALI

Erdemli'de bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Balıkçılık Uzmanı Doç. Dr. Ali Cemal Cücü, denizlerde balık azlığının en büyük nedeninin balık avlanmasının kontrolsüz ve çok yüksek olması ile birlikte küresel ısınma olduğunu söyledi. Denizlerde balık türleri ve oranının her geçen yıl azaldığını anlatan Cücü şöyle dedi:

"Akdeniz'de balık avlanmasının 1 yıl yasaklanması ve sektörün devlet tarafından teşvik edilmesi sadece geçici bir çözüm olur. Denizlerdeki balık azlığı stoklarının azalması, balıkçılık baskısının çok yüksek olması dahil pek çok sebepten kaynaklanıyor. Bunlar balıkçılık dışında denizden denize değişiyor. Akdeniz'de ekosistem değişimi, Ege'de iklim, Marmara'da kirlilik, Karadeniz'de yine ekosistem değişimleri ana nedenler arasındadır. Yasaklama sadece yasağın sürdüğü dönemde stokları rahatlatacaktır. Avın tekrar açılması ile av şiddeti aynı kaldığı sürece sonuç değişmeyecek ve stok çok kısa bir sürede eski haline hatta, belki daha kötü bir duruma dönecektir. Türkiye'de şuanda 700'ün üzerinde trol bulunuyor. Bunlara gırgırları da eklersek çok büyük bir av araçları oluşturuyor. Onun için geçici çözümler yerine kalıcı çözümler bulunması gerekiyor. Bunun için filoyu küçültmek gerekiyor. Yani bakanlığın Türkiye'de bulunan trollerin bir kısmını satın alarak, avlanmayı aza indirmesi geriyor. Aksi takdirde balık türleri ve miktarı azalır." - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title