Haberler

Konya Şeb-İ Arus Törenlerine Hazır

Konya'da 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak Hz.

Konya'da 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak Hz. Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri (Şeb-i Arus) hazırlıkları tamamlandı.

Şeb-i Arus hazırlıkları ile ilgili olarak Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısına Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yazılı ve görsel medya temsilcileri katıldı. Bu yılki etkinliklerde gönüllerin şad olacağını ifade eden Vali Muammer Erol, "Yerel bir gazetenin manşeti olan 'Makam Konya'dır'ı, sahibi olma adına Hz. Mevlana'nın mirasçısı olma hakkını noksansız eda etmek adına bu etkinliğin içini dolu dolu gerçekleştirmek maksadıyla tüm Konyalılar Hz. Mevlana'nın misafirlerini ağırlama adına ciddi bir gayret, telaş ve özen içerisindedirler. İnşallah bunun sonucunda 7-17 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliklere yaklaşık 65 bin civarında misafirimizi bekliyoruz. Konya'da Hz. Mevlana'nın makamı olan Konya'daki, biz huzurunda huzur bulduğumuzu düşündüğümüz bizim gibi gönülleri huzur bularak ve Mevlana'nın öğretilerinden inşallah hayatlarının geri kalan kısmına ışık tutacak, yön verecek ilhamları da derlemiş vaziyette ayrılmalarını sağlayacak bir etkinlik programının oluşturulması gayreti içerisinde olacağız" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan da, 740. Vuslat Yıldönümü programında sema töreni, mesnevi sohbeti, sergi, gülbang ve dua, konferans, panel, çalıştay, konser ve ödül töreni olmak üzere 132 etkinliğin yer alacağını söyledi.

"DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL PROGRAM"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Hz. Mevlana'nı uluslararası anma törenlerinin yeryüzündeki mana, içerik, kapsam açısından en önemli kültürel program olduğunu ifade ederek, "Adeta Konya'mız için, ülkemiz için bayram haftası içinde değerlendirmektedir. Biz buna ne derece önem verirsek, dünya çapındaki önemi ve etkisi o derece artacaktır. Konya olarak, Konya'daki tüm kuruluşlar olarak özel bir sorumluluğumuz olduğunun farkında olmalıyız. ve dünyadaki en önemli değerlerden birine sahip olduğumuzu, bir de dünyadaki en önemli programlardan birine ev sahipliği yapmakta olduğumuzu anlatmalıyız ve hissetmeliyiz. 740. Vuslat Yıldönümü törenlerinin şehrimiz için, ülkemiz için ve insanlık alemi için hayırlar getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Müşterek kolektif bir çalışmayı koordine ettiklerini kaydeden Başkan Akyürek, "Konya'daki birlikte ve beraberliğinde bir göstergesini bu programlarda yaşıyoruz. Katkı yapan tüm kuruluşlarımıza da teşekkür ediyorum. Konya'da hem huzurluyuz hem de maneviyat büyüklerinin, başta Hz. Mevlana olmak üzere ve bu toprakları bize emanet eden ecdadımızın huzurlarındayız. Bu bakış açısını yaygınlaştırmak istiyoruz. Konya önemli bir aşk ve inanç şehri, bir maneviyat şehri. Konya'mızın bu konuma gelmesini sağlayan büyüklerimiz ve başta Hz. Mevlana olmak üzere maneviyat önderlerimiz var. Bu manayı Konya olarak içimizde yaşamalıyız. 740. Vuslat Yıldönümü programına bütün halkımızı Türkiye insanını yurt içinden, yurt dışından gelecek insanlarımızı davet ediyorum. Konya olarak bu misafirleri karşılamaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Akyürek, Şeb-i Arus törenlerinin yeni yapılan 10 bin kişilik kongre merkezinde son gününde yapılabileceğini söyledi. Akyürek, ayrıca programın yapılacağı tarihlerde Mevlana Kültür Merkezi'nin bulunduğu bölgede oluşan hava kirliğinin farkında olduklarını ve bunu gidermek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

ÜNİVERSİTELER DE HAZIR

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel de yaptığı konuşmada, "Hz. Mevlana Konya için önemli. Biz 740. Vuslat Yıldönümü'nde de bu aktivitenin içerisinde bulunmaktan memnunuz. Hz. Mevlana'nın ve Mevleviliğin tanınması ve dolu bir biçimde tanıtılması için kurulan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü birkaç yıldır Selçuk Üniversitesi adına bu aktiviteleri koordine ediyor. Bu yıl da arkadaşlar çeşitli programlar hazırladılar. Bu aktiviteler içerisinde sergi, konferanslar, sempozyumlar ve söyleşiler var. Bütün program boyunca açık olacak bir sergimiz var" dedi.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak ise, "740. Vuslat Yıldönümü programının başarılı bir şekilde gerçekleşmesini, Hz. Mevlana'nın öğretilerinin içeriğine uygun bir şekilde Konya'dan başlamak üzere mesajın çok net bir şekilde bütün dünyaya ulaşmasını canı gönülden diliyorum. Üniversite olarak mütevazi olarak katkılarımız devam ediyor. Program dışında da bizim bu sene pilot olarak sosyal hizmet görevinde başlattığımız bir dersimiz var" diye konuştu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam da programa yapacakları katkılar hakkında bilgi verdi.

Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi ise, bazı doktorların hastaların tedavilerinde Mevlana'nın eserlerinden faydalandıklarını hatırlatarak, "Bunları nasıl yapıyorlar bizler de bilelim istedik. Onun için doktorların bir kısmını davet ettik. İnşallah onlar bize yaptıkları bu çalışmayı anlatacaklar" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selçuk Üniversitesi Tahir Akyürek Hakkı Gökbel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title