Haberler

Konya Ovası'nda Yağmur Sevinci

Kuraklık ve Yeraltı Sularının Çekilmesi Nedeniyle, Göl ve Nehirlerin Birer Birer Kuruduğu Konya Ovası'nda Ekim Ayında Metrekareye 66.1 Kilogram Yağış Düştü. Yetkililer, Meteorolojik Ölçümlerin Yapılmaya Başlandığı 1930 Yılından Bu Yana Bölgede Ekim Ayı Yağış Ortalamasının Metrekareye 28.9 Kilogra...

Kuraklık ve yeraltı sularının çekilmesi nedeniyle, göl ve nehirlerin birer birer kuruduğu Konya Ovası`nda ekim ayında metrekareye 66.1 kilogram yağış düştü. Yetkililer, meteorolojik ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1930 yılından bu yana bölgede ekim ayı yağış ortalamasının metrekareye 28.9 kilogram olduğunu, bu yıl ekim ayında yağış rekoru kırıldığını açıkladı. Çiftçinin yüzünü güldüren yağışlar, baraj sularında yüzde 40 artış sağladı. Sadece Altınapa Barajı`nda 1 milyon metreküp fazla su ölçüldü. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, kuruyan göllerin yeniden dolması için 15 yıl yağış miktarının normalin üzerinde seyretmesi gerektiğini söyledi.

Konya Ovası`nda özellikle ekim ayının son haftasında düşen yağış miktarı, mevsim normallerinin iki katından fazla gerçekleşti. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ölçümlerin yapıldığı 76 yıllık ekim ayı ortalamasının metrekareye 28.9 kiloğram olduğunu belirtirken, bu yıl aynı dönemde 66.1 kiloğram yağış düştüğünü açıkladı. 2005 yılının ekim ayında ise metrekareye 34.7 kilogram yağış düşmüştü. Meteoroloji yetkilileri, özellikle son 10 gün içinde yağan yağmurlar ile 76 yılın yağış rekorunun kırıldığını söyledi.

ÇİFTÇİ 18 YIL SONRA GÜLDÜ

Yeterli yağışın düşmediği Konya Ovası`nda çiftçilerin yüzü 18 yıl aradan sonra ilk kez güldü. Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, ``Ekim ayı hububatın yeşillenme dönemi olduğu için bu ayda düşen yağış, çiftçi için son derece önemli. Yıllardır ekim ayında istediğimiz miktarda yağış düşmediği için ürün verimliliği ve kalitesi düşük seyrediyordu. Ancak bu yıl düşen yağışlar, çiftçimizin hayat damarlarını yeniden yeşertti. Toprak suya doydu. Eğer önümüzdeki aylarda da istediğimiz oranda yağış düşerse hububatta üretim rekoru kırılır`` dedi.

Yaklaşık 20 yıldır çiftçilikle geçimini sağlayan 54 yaşındaki Hüseyin Katrancı ise, ``Hiç böyle bereketli bir dönem gördüğümü hatırlamıyorum. Uzun süren bir kuraklık döneminden sonra çiftçi için adeta hayat yeniden başladı. Dualarımız kabul oldu`` dedi.

GÖLLER İÇİN 15 YIL GEREKİYOR

Artan yağış miktarı Konya Havzası içinde bulunan ve kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan göller ve nehirler için umut ışığı oldu. Ancak uzmanlar, bir kaç aylık yağışla kuruyan göllerin eski halini almasının mümkün olmadığını söyledi. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar, ``Yağış miktarının beklentilerin üzerinde olması herkesin yüzünü güldürdü. Ancak, başta Akşehir Gölü olmak üzere Konya Havzası`nda kuruyan göllerin yeniden eski halini alması için 15 yıl boyunca yağmurların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi gerekiyor. 15 yılın sonunda gölleri yeniden kazanabiliriz. Şu andaki yağmurlar, yıllardır suya hasret olan göl topraklarını ıslatıp, nemlendirdi. Toprak suya yeni yeni doydu. Toprak, arta kalan suyu yeraltına sızdıracak. Bu da günden güne azalan yeraltı sularının yeniden artması için umut ışığı olarak görülebilir`` dedi.

BARAJLAR DOLDU

Ekim ayındaki rekor yağış kuruyan barajları da doldurdu. Konya ve çevresinde bulunan 7 barajın sularınında yüzde 40`lara varan artış olduğu açıklandı. Konya kent merkezinin içme ve kullanma suyunun önemli bir bölümünü karşılayan Altınapa Barajı`ndaki su seviyesinin son yağışların ardından 1 milyon metreküp artarak, 3 milyon 600 bin metreküpe çıktığı belirtildi.

(Kerem PULGAT/SK/MK)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title