Haberler

Konya'nın Su Problemi Sorun Olmaktan Çıkıyor

AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından Mavi Tünel Projesi kapsamında, tamamlanmış ve yapımı devam eden projeleri yerinde incelemek üzere gezi düzenlendi.

AK Parti Konya İl Başkanlığı tarafından Mavi Tünel Projesi kapsamında, tamamlanmış ve yapımı devam eden projeleri yerinde incelemek üzere gezi düzenlendi.

Geziye AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, teşkilat yöneticileri, Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, baraj inşaatlarının yapımını üstlenen firma yetkilileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Gezi kapsamında Mavi Tünel İçme Suyu İsale Hattı (Konya-Çumra 3. Merhale Projesi), Apa- Hotamış İletim (AHİ) Kanalı İnşaatı, Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı İnşaatı, Afşar Hadimi Barajı İnşaatı ve Afşar Hadimi Tüneli inşaatlarında incelemeler yapıldı. İncelemeler sırasında Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, devam eden çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

"200 YILLIK BİR YOLCULUK"

AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Mavi Tünel Projesi'nin 200 yıllık bir yolculuk olduğunu ifade ederek, "1819'da başlamıştı bu yolculuk ve Konya açısından hamdolsun ki 200 yıllık yolculuğun KOP Projeleri ayağında sonlara doğru geliyoruz. Şükürler olsun 1819'larda başlayan daha sonra 1850'lerde önemli adımlar atılan ama Kuru Kafa Mehmet Efendiden Avlonyalı Ferit Paşa'ya, Abdülhamit Han'a kadar onları unutmak doğrusu vefasızlık olur. Sonra 1960-1970'li yıllarda tekrar tekrar gündeme geldi. 1990'lı yıllarda bir ihale yapıldı ama neticelenmedi. 2002 yılının sonlarında hiçbir şey eksisi gibi olmayacak denmişti. İşte hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığının ifadesi de doğrusu buradadır" dedi.

Ferhat'ın Şirin'e olan aşkı için dağları deldiğini dile getiren Sorgun, "Biz de ülkeye olan sevdamız için dağları deldik. Konya'nın 50 yıllık içme suyu bu proje kapsamında sorun olmaktan çıkıyor. Mevcut Akyokuş Arıtma Tesisleri'nin üç katı kapasiteye sahip olan bu proje gerek içme suyu, gerekse Konya tarımına çok büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Gazetecilerin arazi sahipleri ile arazi değeri konusundaki anlaşmazlıkların sorulması üzerine Sorgun, "Hakkını alamadığını düşünen arsa sahiplerimiz hukuk devletinde yaşıyoruz, mahkeme yoluna gidebilirler. Her zaman konuştuğumuz bir şey var, buranın gözüyle bakmamız gerekiyor. Yoksa ovadaki dönüm arazilerin yanında buradaki harımın bir kıymeti olmayabilir. Ama buradaki insanın gözünde o çok değerlidir. Yine de eğer tatmin olmazsa hukuka gidebiliyor ama bu konuda çok ciddi bir sıkıntı olduğunu biz duymadık" ifadelerini kullandı.

"YATIRIMLARDA CÖMERTLİK ESAS ALINDI"

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun da, projelerin teknik bilgilerini basın mensuplarına anlattı. Proje kapsamında alanda çalışan işçi sayısını 3 ila 4 bin arasında olduğunu hatırlatan Uzun, "Proje sadece sulamayla ilgili alanlarda değil, ekonomik anlamda da çok büyük bir önem arz etmektedir. Yatırımda cömertlik esas alınarak, millete daha fazla hizmet götürülmesi adına bakanlığımız bütçe konusunda bir sınırlama yapmayarak hizmetlerimizin önünü açmıştır" dedi.

Baraj yapımıyla birlikte yeni yollar yaptıklarını ifade eden Uzun, tüm projelerin ilk öngörülerinde 2023 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini ancak, bakanlığın ısrarı ve bütçe konusunda sağlanan imkanlarla bitiş tarihinin 2018 yılına çekildiğini de sözlerine ekledi.

MAVİ TÜNEL KONYA İÇME SUYU İSALE HATTI İNŞAATI

Mavi Tünel Konya İçme Suyu İsale Hattı inşaatı, Konya il merkezi, Çumra ilçesi ve İçeri Çumra beldesinin 2045 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılayacak. 250 milyar TL'ye mal olacak projenin 23 Nisan 2015 tarihinde bitirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında Konya il merkezine de verilecek sular arıtma tesislerinde arıtma işlemlerinden sonra içme suyu olarak kullanılacak. Projenin ilk etabında 50 milyon metreküp su verilecek. Bugüne kadar 8 kilometrelik boru hattı döşendi. Mavi tünel içme suyu isale hattında 1 adet pompa istasyonu ve 1 adet de depo bulunuyor.

HOTAMIŞ DEPOLAMASI

Mavi Regülatörü ile Hotamış Depolaması arasında yer alan Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı'yla Mavi Regülatörü ile düzenlenen suyun Hotamış Depolamasına ve güzergahtaki sulamalara iletilmesi amaçlanıyor. 124 kilometre uzunluğunda olacak hattı, Hotamış Depolaması dolduracak. Projenin 22 ay sonra bitirilmesi bekleniyor. Proje kapsamında 77 bin hektar alan sulanabilecek. Bugüne kadar proje çalışmaları sırasında 8 kilometrelik tünel kazılırken, yapılan işler bakımından da yüzde 30 oranında fiziki gerçekleştirme sağlandı. Projeyle birlikte yıllık çevrilen su miktarı 894 milyon 710 bin metreküp olacak. BSA kanalının 99+118 kilometresinde yer alan Mavi Regülatörü ile BSA ve Mavi Tünelden gelen suların düzenlenerek, AHİ kanalına verilmesi hedefleniyor. Bu projeyle de yıllık çevrilen akımın 824 milyon 840 bin metreküp olması ön görülüyor.

BAĞBAŞI BARAJI

Bağbaşı Baraj projesiyle Yukarı Göksu Havzası'nın Akdeniz'e boşa akan sularının yıllık 414 milyon metreküpü Bağbaşı Barajı, Bozkır Barajı, Afşar Barajı ve 17 kilometrelik ve 4.2 metre çapında Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak. Bağbaşı Barajı'nın gövde yüksekliği 115 metre, su depolama hacmi 204 milyon 900 bin metreküp. Barajda Türkiye'de ilk defa beton gövde uygulaması da yapılarak, suyun sızmasının önüne geçileceği belirtildi. Afşar ve Bağbaşı Barajları arasında yer alan tünel ile birlikte Afşar ve Bağbaşı Barajları arasındaki kanal ve tünellerden müteşekkil derivasyon sistemi ile Afşar Barajı suyu yanında Taşkent, Kongul, Kuru ve Hadim derelerinin akımları da Bağbaşı Barajına aktırılacak. Toplam boyu 24 bin 230 metre olan tünelin, başlangıç su kotu 121 bin 85 metre, uzunluğu 18 bin 140 metre. Barajda 4 adet regülatör de bulunuyor.

BOZKIR BARAJI

Bozkır ilçesi sınırları içerisinde ve Göksu nehri üzerinde bulunan projeyle, Göksu nehri suları düzenlenerek Bağbaşı Barajına iletilecek. 370 kilometrekarelik yağış alanıyla yıllık ortalama akım 179 milyon metreküp olan projenin, 361 milyon metreküp normal depolama hacmi ve maksimum seviyesi 1353,58 metre. Bozkır Barajı sözleşmeye göre 10 Ekim 2015 tarihinde bitirilmesi öngörülüyor.

AFŞAR HADİMİ BARAJI

Konya ili Taşkent ilçesi Afşar kasabası yakınında ve Ilıcapınar Deresi üzerinde bulunan baraj ile Göksu havzasından derive edilecek su Afşar-Bağbaşı İletim Tüneli ile Bağbaşı Barajına taşınacak. 370 metreküp yağış alanı bulunan barajın, yıllık ortalama akımı 150 milyon metreküp. Barajın maksimum su seviyesi ise 12 bin 532 metre. Baraj 2015 tarihinde bitirilecek. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bağbaşı Hotamış Afşar Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title