Haberler

Konya: Konya Kom'un "6 X" Sırrı

Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü (KOM), 3 yıl içerisinde "6 X" projesiyle düzenlediği operasyonlarda bin 81 olayı çözerek, 2 bin 192 kişiyi gözaltına aldı.

Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü (KOM), 3 yıl içerisinde "6 X" projesiyle düzenlediği operasyonlarda bin 81 olayı çözerek, 2 bin 192 kişiyi gözaltına aldı.

İHA muhabirinin Konya İl Emniyet Müdürlüğü'nden derlediği bilgiye göre, 3 yıl önce Konya İl Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'nun göreve gelmesinin ardından aynı dönemde Konya KOM Şube Müdürlüğü'ne getirilen 3. Sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, organize suçlar, narkotik, mali şube ve kaçakçılık amirliklerinin sürekli uygulayacağı " 6 X" projesini geliştirdi. 6 bilinmeyen anlamına gelen "6 X" projesiyle 3 yıl içerisinde bin 81 olay çözüldükten sonra düzenlenen operasyonlarda 2 bin 192 kişi göz altına alındı. Gözaltına alınanlardan 515'i çıkarıldıkları ilk mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

2003 ile 2006 yılının ilk 6 ayı arasında Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Şube ekipleri 317 operasyonda 491 kişi, Kaçakçılık ekipleri 207 operasyonda 480 kişi, Narkotik ekipleri 398 operasyonda 635 kişi ve Organize Suçlar Şubesi ekipleri 159 operasyonda bin 414 kişiyi yakalamayı başardı. Yapılan operasyonların 20'si yaklaşık 4 ile 10 aylık süren çalışmalar sonrası yapılmış, bu operasyonlarda örgüte yardım eden içinde emniyet müdür yardımcısı, polis ve devlet memurunun da bulunduğu 515 kişi, yakalanmasının ardından çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmıştı.

"6 X: YÜZDE 100 BAŞARI"

3 yıldır kendisinin ve birçok memurunun izin yapmadan çalıştıklarını belirten Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürü Anadolu Atayün, "Bize bir çok kanaldan ihbar gelir. İhbar geldiği zaman hemen gidip araştıralım veya telefonlarını dinleyelim gibi bir şey kesinlikle olmaz. Biz ilk önce gelen ihbarın doğruluğunu değerlendiririz. Mesala, X isimli bir şahsın TIR'larının olduğu ve bu TIR'la yurtdışından eroin kaçırdığı ihbarı geldiğini düşünelim. Böyle bir ihbarı alır almaz ilk yaptığımız iş, o şahsın meslek hayatını ve kendi hayatına zarar vermeden TIR'larının veya pasaportunun olup olmadığını kontrol ederiz. Yok ise zaten verilen ihbarın yanlış olduğu hemen ortaya çıkar. İhbar doğru ise bizim 6 X projemiz hemen devreye girer. İl Emniyet Müdürümüz'ün desteğiyle ortaya koyduğumuz projemizin ilk ayağı olan ön araştırma çalışmasını yaparız. Ön araştırmada aldığımız sonuçlar itibariyle savcılık tarafından gizli yürütülen soruşturmayı başlatır, ardından analiz, uzman çalışmasıyla tüm delilleri elde ederiz. Delillerimizde elde olduktan sonra 'Nihai değerlendirmeyi' yapar ve kendi ekiplerimizle birlikte, asayiş ekiplerinin de desteğiyle sonuca gideriz. 6 X projesinde yer alan, ön çalışma, soruşturma, analizler, uzman çalışması, nihai değerlendirme ve sonuç yöntemiyle yaptığımız bütün operasyonlardan başarıyla çıktık. Şu ana kadar bu proje sayesinde toplanan delillerden sonra yaptığımız operasyonlar yüzde 100 başarı sağlandı" dedi.

"EKİBİMİZ BAŞARILI OPERASYONLARA İMZA ATTI"

"Konya'yı suçlulardan arındırmak için buradayız" diyen Konya İl Emniyet Müdürü M. Salih Tuzcu, "Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi elamanlarımıza A'dan Z'ye ayrı bir önem veriyoruz. Onların görev yerleri, ihtisas, uzmanlık ve özellik gerektiren görevler. Her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya, en iyi elamanlar olarak görev yapmaları için destek veriyoruz. Arkadaşlar da görevleri konusunda çalışmalarıyla destek veriyorlar. Araştırma, delillerin tespiti ve suçluların yakalanması konusunda gayretli çalışmalarını görüyoruz. Bizde kararlı bir şekilde failleri adalete teslim etmeyi sağlıyoruz. Ekibimiz çalışma projeleriyle son 3 yıldır büyük başarılarla birçok operasyona imza attı ve böyle devam edeceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Şu ana kadar bin 81 operasyon düzenleyen Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi, büyük operasyonlardan bir tanesini de geçtiğimiz cuma günü düzenledi. Yaklaşık 5 aylık çalışma sonucu harekete geçen ekipler, 500 polisle aynı anda birçok eve baskın düzenleyerek adam yaralama, kadın ticareti, çek-senet tahsilatı, haraç alma ve mala el koyma gibi suçlara karıştığı iddia edilen 41 kişiyi gözaltına aldı. 'Sünger' adlı operasyonda gözaltına alınan 41 kişi, sorgusunun tamamlanmasının ardından salı günü adliyeye sevk edilecek. Operasyonda 17 ruhsatsız tabanca ve bir ilçeyi havaya uçuracak kadar patlayıcı madde ele geçirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title