Haberler

Konya İl Genel Meclisi, Sema Töreni İçin Standartları Açıkladı

Konya İl Genel Meclisi, Sema Töreninin Yapılabilmesi İçin Gereken Standartları Aldığı Bir Kararla Açıkladı. Karara Göre Sema Töreni Sadece Bu Konuda Sertifika Sahibi Semazenler Tarafından Uygun Koşullarda Yapılmalı.

Konya İl Genel Meclisi, sema töreninin yapılabilmesi için gereken standartları aldığı bir kararla açıkladı. Karara göre sema töreni sadece bu konuda sertifika sahibi semazenler tarafından uygun koşullarda yapılmalı.

Geçtiğimiz haftalarda İl Genel Meclis üyesi Erol Küçükbakırcı tarafından meclise sunulan bir önerge üzerine sema törenlerinin uygunsuz mekanlarda ehil olmayan kişiler tarafından yapılması konularını araştırmak için oluşturulan Kültür ve Turizm Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu meclise sundu. Rapora göre Hz. Mevlana'nın mirasının korunması için Hz. Mevlana'yı anma törenlerinin Konya başta olmak üzere diğer yerlerde de yapılırken bazı prensiplere uyulmasının bu mirasın korunmasında önemli bir yer

tutacağını belirtilirken, bu itibarla Mevlana isminin kullanılması ve sema programlarının yapıldığı yer ve zamana yönelik bir düzenleme yapılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor. Raporda Mevlevilik kültürünün en önemli unsuru olan sema töreninin korunması için "Mevlevilik Kültürünü Koruma ve Yaşatma Merkezi" kurulması gerektiği ifade edilirken, bu merkezin yurt içi ve yurt dışında konu ile ilgili hususların takibini yapmasının uygun olacağı dile getiriliyor.

SEMAZENLER EĞİTİMDEN GEÇİRİLEREK SERTİFİKALANDIRILMALI

Raporda sema ayinlerinin orijinalliğinin korunması amacıyla semazenlerin bilgi ve formel eğitimden geçirilerek, yeterlilik belgesi (sertifika) verilmesi gerektiği ve bu törenin yapılacağı yerlerde töreni gerçekleştirenlerde bu sertifikanın mutlaka istenmesi gerektiği vurgulanırken, sertifikası olmayan sema gruplarının bu töreni icra etmesinin yasaklanması gerektiği belirtildi. Ayrıca sema töreninin mutlaka bu kültürün doğru aktarılabileceği ve tanıtılabileceği mekanlarda yapılması istenirken, izleyicinin

sema töreni izlemekten başka bir amaçla bulunduğu, yapılacak programı dikkatle izleyip algılayamayacağı ortamlarda sema yapmanın, bu kültürün ruhuna aykırı olduğu açıklandı. Semanın herhangi bir müzik eşliğinde değil, gelenekten gelen ve semanın ayrılmaz bir parçası olan Mevlevi Müziği eşliğinde yapılması gerektiğinin vurgulandığı raporda, bu eserlerin gelenekte "Mutrıp" denen bir müzik topluluğu tarafından ve kesinlikle canlı olarak seslendirilmesi gerektiği ifade edildi. Raporda sema yapacak olan grubun

en az 18 kişiden oluşması (1 postnişin, 1 semazenbaşı, 9 semazen, 7 kişilik Murtıp ekibi) sağlanması ve semanın iş yeri, mağaza açılışları, düğün, eğlence programlarında, reklam amaçlı ve genel formatın dışında dekoratif unsur olarak yapılmasının önlenmesi istendi.

Rapor daha sonra daha geniş bir araştırma yapılabilmesi için İstanbul Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu ve Uluslararası Mevlana Vakfı'ndan görüş alınması amacıyla tekrar komisyona oy birliği ile sevk edildi.

(MÇ-FM-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title