Haberler

Konya Flamingo Cennetindeki Kuraklık, Kuşların Yaşam Alanını Daraltıyor

Konya Flamingo cennetindeki kuraklık, kuşların yaşam alanını daraltıyorFlamingo cennetindeki kuraklık, kuşların yaşam alanını daraltıyorKONYA'nın Kulu ilçesinde çoğunluğu flamingo olmak üzere 185 kuş türüne ev sahipliği yapan Düden Gölü, kontrolsüz sulama ve küresel ısınmadan nasibi aldı.

Konya Flamingo cennetindeki kuraklık, kuşların yaşam alanını daraltıyorFlamingo cennetindeki kuraklık, kuşların yaşam alanını daraltıyor

KONYA'nın Kulu ilçesinde çoğunluğu flamingo olmak üzere 185 kuş türüne ev sahipliği yapan Düden Gölü, kontrolsüz sulama ve küresel ısınmadan nasibi aldı. Adeta flamingo cenneti olan gölde başlayan kuraklık nedeniyle kuşlarında yaşam alanı daralmaya başladı. Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, dereler ile arıtma tesisinden akan sularla beslendiğini belirterek, Değirmenözü Çayıyla, gölün kurumasını engellemeye çalışıyoruz. Zaman zaman su seviyesi azalıyor. Hayvanların yaşamasına engel bir durum yok; ama yaşam alanları daralıyor. dedi.

Kulu ilçesinin 5 kilometre doğusunda ve yakınındaki Tuz Gölü'nün kuzeyinde yer alan halk arasında Kulu Gölü olarak da bilinen Düden Gölü, 860 kilometrekare alana sahip, kapalı ve sığ olma özelliği taşıyor. Göl, flamingo, yaz ördeği, Macar ördeği, pasbaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı ve gülen sumru gibi 185 türden yaklaşık 42 bin kuşa ev sahipliği yapıyor. Değirmenözü Çayı olmak üzere çevresindeki küçük derelerden besleniyor. Gölde, kuşların üreme kolonileri bulunan dokuz küçük ada, ilkbahar ve yaz aylarında otlarla kaplanıyor. Kuşların çoğunluğu flamingo olduğu için adete flamingo cenneti olan göl, kontrolsüz sulama ve küresel ısınmadan nasibi aldı. Gölde kuraklığın baş göstermesi nedeniyle kuşlarında yaşam alanı daralmaya başladı.

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, gölün kurumaması için ellerinden her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirtti. Gölün özel çevre statüsünde olduğunu ifade eden Yıldız, şunları söyledi

Burada yaklaşık 42 bin kuş var. Bunlar da takriben 185 türden, ama içerisindeki en önemlileri Türkiye'de nesli tükenen türlerden bir tanesi dikkuyruk. Dikkuyruğun üreme alanları burasıydı. Kazlarımız vardı. Manyetik alan nedeniyle bir çoğu 5 -10 yıldır gelmiyor. Burada ciddi manada flamingo popülasyonu var. Çok müthiş bir üreme alanı oluştu. Bu kuşlar yaz- kış buradalar. Kırmızı kurtçuklar oluşuyor gölde, onunla besleniyorlar.

Gölü korumaya çalıştıklarını ifade eden Yıldız, Gölü korumaya çalışıyoruz. Arıtma tesisi kurduk ve arıtılan su oraya akıyor. Yoğun tuz nedeniyle gölün etrafından ağaç yetişmiyor. Su seviyesi yağışlarla artıyor; ama korumak lazım. Göle kurulan sulamayla ilgili her şeyi yasakladık. Değirmenözü Çayıyla, gölün kurumasını engellemeye çalışıyoruz. Zaman zaman su seviyesi azalıyor. Hayvanların yaşamasına engel bir durum yok; ama yaşam alanları daralıyor. diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title