Haberler

Konya: Fasıllar Köyü'nde Kaya Korkusu

- Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne Bağlı Fasıllar Köyü'nde, Yükseklerden Kopup Gelen Kayalar Vatandaşları Korkutuyor.

- Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı Fasıllar Köyü'nde, yükseklerden kopup gelen kayalar vatandaşları korkutuyor.

Dün köyün yakınlarına düşen yaklaşık 2 ton ağırlığındaki kayanın yapısının yuvarlak olmamasının yerleşim birimini büyük bir felaketin eşiğinden kurtardığını belirten Muhtar Vehbi Sefa, “Verilmiş sadakamız varmış ki, kaya yuvarlak olmayınca bir müddet yerleşim birimine doğru sürüklendikten sonra aşağılarda durmuş. Ama, bölgemizde köyümüzü tehdit eden kayaların oluşturduğu risk hala devam ediyor. Kayanın koptuğu yükseklerdeki diğer kayalar da yerleşim birimi için büyük bir risk oluşturuyor. Kaymakamımız Cengiz Cantürk de olaydan sonra köyümüze gelerek bölgede incelemede bulundu" dedi.

Fasıllar Köyü'nü tehdit eden yükseklerdeki kayaların yağmurlu havalarda heyelan oluşması sonucu zaman zaman yerinden kopup aşağılara sürüklendiğini, korkuya kapılan köylülerin büyük bir bölümünün yaşadığı topraklarını bu yüzden terk etmek durumunda kaldığını belirten Sefa, “Geçmiş yıllarda bu kayalar bazı evlerin üzerine düşmüş. O dönemde başlayan köyümüzdeki göç, bu endişenin devam etmesi ile birlikte halen yine sürüyor. En küçük bir heyelanda, özellikle yağışlı havalarda her an bu kayaların tepemize inme ihtimali çok yüksek. Kaya korkusuyla başlayan göç nedeniyle köy dağılma noktasına geldi. Geçmişte köyümüz 350 hane idi, bugün bu sayı 150'ye düştü. Neredeyse mezra haline geldik. Daha önce kayaların tehdit ettiği evlerin başka bir yere nakli gündeme gelmişti. Ancak, bu konuda yapılan girişimlerden henüz bir netice çıkmadı. Köylülerimizin bu endişesinin bir nebze de olsa azaltılması için, kayalık alanın alt kısımlarının ağaçlandırılarak heyelan riskinin azaltılmasını öneri olarak getirdik. Ancak, bu bölgenin mera alanı statüsünde olduğu gerekçe gösterilerek bu isteğimiz kabul görmedi. Bize, bu bölgede hayvan otlatın dediler, bu girişime onay vermediler. Oysa, köyümüz fakir bir yerleşim. Köylülerimizin yüzde 80'i Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yardım ve destekleri ile geçimini sağlıyor. Arazilerimiz kıraç, fazla hayvanımız da yok ki buraları mera olarak değerlendirelim. Bu arada, köyümüze kayalıkların gerisinde bulunan 40 bin hektarlık bir alan var. Burayı verin, köylülerimizi borçlandırın, dedik. Bu konuda da henüz bir netice alamadık” şeklinde konuştu.

Fasıllar Köyü Muhtarı Sefa, kayaların düşmesi nedeniyle artık köylülerin gözüne geceleri uyku girmediğini de belirterek, “Bir yazı gönderdik dedik ki yetkililere; (Eğer bu kayaların düşmesi sonucu köyümüzde yaşayan bir kişinin burnu bile kanarsa, bunun sorumluluğu muhtarlığımıza ait değildir). Ayrıca, yerli ve yabancı bir çok turisti çeken Fasıllar tarihi örenlerine giden yol da bu kayaların altından geçiyor. Ve bu kayaların yol üzerinde turistlerin üzerine düşme ihtimali de bulunuyor" diye konuştu.

(ARÖ-FM)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title