Haberler

Konya'da Hasat Bayramı

Güncelleme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen hasat bayramı bu yıl, tahıl ambarı Konya'da yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen hasat bayramı bu yıl, tahıl ambarı Konya'da yapıldı.

62'nci Hasat Bayramı Konya'nın Kadınhanı İlçesi'ndeki Altınova Tarım İşletmeciliği'nde gerçekleşti. Programa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Başkanı İlhamı Teke, ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, ilk olarak Altınova Tarım İşletmeciliği Genel Müdürlüğü'ne ait tarlada biçerdövere binerek yılın ilk hasadını gerçekleştirdi.

TARIM ALANINDA DÜNYADA 7 SIRADAYIZ

Tarımda son 10 yılda, tarımdaki desteği 1.7 milyardan, 7.2 milyara çıkardıklarını belirten Kutbettin Arzu, tarım alanında dünyada 11'inci sıradan, 7'nci sıraya yükseldiğini söyledi. Arzu, "Avrupa'da 4'üncü sırada iken, 1'inci sıraya geldik. Tarımda, ihracaatta 23 milyar dolardan, 63 milyar dolar seviyelerine geldik. Eskiden gelişmiş ülkelere gidip onlar tarımı nasıl yapıyor diye, bakarken şimdi yabancı ülkelerden gelenler bizim tarım çalışmalarımızı izliyor. Biz artık yurt dışında da tarımsal anlamda yatırım yapacak seviyeye geldik"diye konuştu.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden ise, dağıtılan sertifikalı tohumların son 9 yılda, 2 kattan fazla arttığını belirterek, 2010 ve 2011 yıllarında 175 bin tona ulaştığını belirtti. 2015 yılında sertifikalı tohum miktarının 400 bin ton olarak hedeflediklerini anlatan Bilden, damızlık üretimi ve dağıtımı noktasında önceki yıllara göre 3 kata varan artışlar sağlandığını söyledi.

Türkiye'de bu yıl yaşanan kuraklıkğın hububat üretiminde 90 bin ton, yaklaşık yüzde 25'lik bir ürün kaybına sebep olduğunu anlatan Bilden, "Ülkemizde yaşadığımız kuraklığa rağmen, yapmış olduğumuz yatırımlar ve almış olduğumuz tedbirler sayesinde 2012 yılı toplam bütçe hedefimizde sadece yüzde 15'lik sapma ile gerçekleşmenin sağlanması beklenmektedir. Bu yatırımlar yapılmamış olsaydı, 2008 yılında yaşanan benzer kuraklık bu yıl 100 milyon liralık bir kurum zararı olarak bütçeye yansıyacaktı. Oysa ki 2012 yılı kar beklentimiz 100 milyon TL'nın üzerindedir" dedi. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kutbettin Arzu Kadınhanı Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title