Haberler

Konutta Kdv İndirimi Piyasayı Etkilemez

Başbakan Erdoğan'ın Yeni Paket Kapsamında Konutta Kdv'nin Yüzde 18'den Yüzde 8'e İndirileceğini Açıklaması Tartışma Yarattı.

Başbakan Erdoğan'ın yeni paket kapsamında konutta KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceğini açıklaması tartışma yarattı.

Çünkü zaten halihazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV yüzde 1 olarak uygulanıyor. Sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranı yüzde 18. Türkiye'deki konut stokunun yüzde 95'i de 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluşuyor.

Erdoğan yeni paketi açıkladı

LÜKS KONUT ALACAKLARI İLGİLENDİRİR

İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, konutla ilgili yapılacak düzenlemenin sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkulleri ilgilendirdiğini belirtti. Aşa, "Teşebbüs olarak iyi ama bu bir müjde değil. KDV indiriminin şu an için talebi etkileyeceğini zannetmiyorum. Birçok müteahhit zaten 150 metrekarenin üzerinde inşaat yapmıyor. Bu karar daha çok lüks konut ve villa alacak olanları ilgilendiriyor, ama onların da alıcısı sınırlı."dedi.

PİYASADA HAREKET YARATMAZ

Ağaoğlu Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, Türkiye konut stoğunun yüzde 95'inin 150 metrekarenin altında olduğunu ve bunlardan zaten yüzde 1 KDV alındığını söyledi. Alınan kararın sadece 150 metrekare üzerindeki konutları ilgilendirdiğini söyleyen Rahvalı, dolayısıyla KDV indiriminin piyasada hiç bir hareket yaratmayacağını belirtti.

Rahvalı, "eğer 150 metrekarenin altındaki konutlardaki KDV'yi de yüzde 8'e çekerlerse işte o sektör için çok kötü olur" dedi.

LÜKS KONUTA FAYDASI OLUR

Soyak Holding CEO Vekili M. Emre Çamlıbel de konutta KDV indirimi ile ilgili olarak, "Zaten hali hazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV yüzde 1 olarak uygulanıyor" dedi.

Çamlıbel, sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranının yüzde 18 olduğunu ve bu uygulamanın lüks konut segmentine bir miktar fayda sağlayabileceğini ancak Türkiye'deki konut stokunun büyük kısmının ise 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluştuğunu belirtti.

Kendi küçük fiyatı büyük rezidansları da kapsar!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanaoğlu, KDV indiriminin radikal bir karar olmadığını söyledi.

Bitmiş konut stoku içinde, 150 metrekare ve üzeri konutların oranın yüzde 10 ila 15 olduğunu belirten Boysanoğlu, elde kalan konutun işadamı için ciddi bir maliyet oluşturduğunu vurguladı. Şirketlerin fiyat indirimleri, kredi kolaylığı gibi çeşitli kampanyalarla  ellerindeki konutu bir an önce satmaya çalıştığını ifade eden Boysanoğlu, “10 puanlık indirim küçük de olsa bir hareket getirebilir” dedi.

Başbakan’ın açıklamasında bitmiş konutta yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8’e indireceklerine dikkat çeken Boysanoğlu, “Ticari alanlar içinde yapılan ve ‘rezidans’ adı verilen konutlarda KDV oranı da yüzde 18’dir. Yani bunlar genelde küçük konutlardır ama ticari amaçlı yapıldıkları için KDV oranı yüzde 18’dir. Dolayısıyla Başbakan’ın açıklamasından ben bunlardaki KDV oranının da 8’e düşürüleceği sonucunu çıkardım” dedi.

Boysanoğlu, satılan konutların mobilya, beyaz eşya,  ev meşrufatı gibi birçok yan sektörü de harekete geçirebileceğine işaret etti.

EN ÇOK OTOMOTİVİ ETKİLER

Prof. Şükrü Kızılot da, konutta açıklanan KDV indiriminin halkın geniş bir kesimini ilgilendirmediğini, çünkü sadece net alanı 150 metrekarenin üzerindeki konutları ilgilendirdiğini belirtti.

Asıl olarak alım-satım harçlarındaki yüzde 1.5'lik oranın yüzde 0.5'e indirilmesinin beklendiğini söyleyenh Kızılot, "paket bu hali ile talebi etkilemez" dedi.

 

Otomotivde uzun süredir ÖTV indirimi beklentisi olduğunu ve bu nedenle talebin de durduğuna işaret eden Kızlıot, yapılacak indirimin beyaz eşya ve konuta göre en çok otomotivde işe yarayacağını belirtti. Kzılıot, ne kadar etkili olacağı konusunda indirim oranının görülmesi gerektiğini belirtti.

Beyaz eşyada ÖTV'nin yüzde 6.7 olduğunu ve bu nedenle önemli bir indirim yaşanmayacağını savunan Kızılot, asıl olarak oradaki yüzde 18'lik KDV'nin indirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

1600 cc'nin altına indirim bekleniyor

Öte yandan Maliye Bakanlığı, Başbakan’ın açıkladığı kriz paketindeki vergi indirimleriyle ilgili kararnamenin yazımına başladı. Üst düzey bir bakanlık bürokratı, KDV ve ÖTV ile Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’na ilişkin indirimleri içeren kararname taslağını bugün Başbakanlığa ileteceklerini söyledi.

150 bin motorlu araç stokunun biriktiği Türkiye’de halen 1600 cc’ye kadar olan araçlardan satış bedeli üzerinden yüzde 37 oranında ÖTV alınıyor. 1600 ila 2000 cc arasındaki araçlarda ÖTV oranı yüzde 60 iken; 2000 cc’nin üzerindekilerde yüzde 84 olarak uygulanıyor. Kriz paketindeki ÖTV indiriminin 1600 cc ve altındaki araçları kapsaması bekleniyor. Çünkü 1600 cc’nin üzerindeki araçlar büyük oranda ithal ediliyor.

Maliye, sözkonusu düzenlemeyle gelir kaybına uğrayacakmış gibi görünse de; araç satışları durduğu için zaten KDV ve ÖTV geliri elde edemiyor. Ancak ÖTV indirimiyle en azından KDV geliri ve motorlu taşıtlar vergisi geliri elde edeceği için, bu uygulama, Maliye için de ‘tulumbaya su koyma’ olarak değerlendirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title