Haberler

Konutta Geçici Süreli Kdv İndirimi, Lüks Konut Satışına Faydalı Olur

Soyak Holding Ceo Vekili Emre Çamlıbel, Konutta Kdv'nin Yüzde 18'den Yüzde 8'e İndirmesinin Lüks Konut Satışına Faydası Olabileceği Değerlendirmesinde Bulundu.

Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel, konutta KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirmesinin lüks konut satışına faydası olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Hali hazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV oranının yüzde 1 olarak uygulandığını hatırlatan Çamlıbel, "Sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan yüzde 18 KDV oranının, yüzde 8'e indirilmesi lüks konut segmentine bir miktar fayda sağlar" dedi. Çamlıbel ayrıca, Türkiye'deki konut stokunun büyük kısmının ise 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluştuğunu da belirtti.

GYODER'in araştırma raporuna göre Türkiye'de 10-15 yıl boyunca her yıl 600 bin civarında yeni konuta ihtiyaç olduğunu ve ihtiyaç sahibi kesimin sadece yüzde 15'lik bir kısmının konut satın alabilecek, kredi taksitlerini ödeyebilecek maddi yeterliliğe sahip olduğunu dile getiren Çamlıbel, şunları söyledi:

"Türkiye'deki konut sorunu, dar ve orta gelirlinin konut alamamasından kaynaklanıyor. Devletin konut geliştiricilerine sağlayacağı bir takım teşvik ve indirimlerin yanı sıra tüketicinin de konut edinmesine katkı sağlayacak teşviklere ihtiyacı var. Bu sorunun aşılması ve dar gelirlinin konut ihtiyacının çözülmesi için geniş kapsamlı bir konut politikasına ihtiyaç var."

Krizden dolayı vergi, resim ve harçlarda yapılacak geçici indirimlerin ancak dönemsel çözüm olabileceğini söyleyen Çamlıbel, geçici önlemler almak yerine kalıcı önlemlerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Özel sektörün dar ve orta gelirlilere yönelik 150 metrekareden küçük konut üretiminin desteklenmesi için Çamlıbel, "Arsa payından ve inşaat malzemelerinden alınan KDV oranının düşürülmesi, ruhsat, iskan, tapu gibi harçlarda bir takım indirimlere gidilmesi, bu tip projelerin satış sözleşmelerinden damga vergisi alınmaması gibi teşviklerle mümkün olabilir" önerisinde bulundu.(ANKA)

(HMD/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title