Haberler

Kongreden Özerklik Çıkmadı

Güncelleme:

Diyarbakır'da 2 Gün Süren DTK'sinin Sonuç Bildirgesini Kapatılan DTP'nin Eski Genel Başkanı Ahmet Türk, Açıkladı.

Ahmet Türk, demokratik özerkliğin ilanı için çabalarının süreceğini belirterek, "Demokratik özerklik birbirinden faklı topluluk ve kültürlerin kendi yaşam ve geleceklerine karar vermeleri, kendilerine dair yönetim süreçlerine katılmalarıdır. 'Demokratik Türkiye, Özerk Kürdistan' önermesi Demokratik Toplum Kongresi'nin 3 yıldır savunduğu çözüm önermesidir. Türkiye'nin bütünü oluşturan özerk bölgelerin oluşumu ile merkezin kimi yetkilerinin yerellerde eşgüdümle yürütülmesinin birlik ve beraberliği pekiştireceği inancındadır" dedi. Kongrede, 'silahların karşılıklı susması' ve 'Abdullah Öcalan'ın önün açılması' çağrısı yapılması kararı alındığı da bildirgede yer aldı.

Kapatılan DTP öncülüğünde oluşturulan platform olan Demokratik Toplum Kongresi, Diyarbakır'da 4'üncü Olağan Kongre adı altında düzenlediği toplantıyı tamamladı. 'Demokratik özerklik' tartışılan toplantının sonuç bildirgesini kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı siyasi yasaklı Ahmet Türk açıkladı. Türk, kürsüye çağrıldığı sırada, salonda bulunan BDP'li milletvekilleri, belediye başkanları ve delegeler ayakta alkışladı.

REFERANDUMU BOYKOT İLKELİ BİR DURUŞTUR

Demokratik Toplum Kongresi'nin, 'Kürdistan coğrafyasından' 800 delegenin katılımıyla gerçekleştiğini söyleyen Ahmet Türk, "Amed'de gerçekleşen ve 2 gün boyunca yürütülen tüm tartışmalar mevcut siyasi atmosferin nasıl değiştirilebileceği, ortak bir geleceğin nasıl sağlanabileceği üzerinde şekillenmiştir. Her gün asker, polis, gerilla ve sivil insanların cenazelerinin kaldırıldığı, linç girişimlerinin gerçekleştiği, ormanların yakıldığı, bu kaotik ortamın değiştirilmesinde etki gücü ve sorumluluğunun bilinciyle Demokratik Toplum Kongresi aşağıda sıraladığımız tarihi sonuçlara ulaşmıştır" dedi.

Ahmet Türk, bugünkü atmosferin, Kürt sorununun taraflarıyla müzakere edilmemesi, demokratik bir anayasanın oluşturulmamasına ve sorunun çözümünü askeri yöntemlerle aramaya devam edilmesine bağladığını söyledi. Türk, anayasa değişiklik paketinin ülke sorunlarını çözecek ve çözüm sürecine koyacak nitelikten uzak olduğunu savunarak şunları söyledi:

"12 Eylül rejimini ve Anayasası'nı tümden kaldırmayacak ve bütün farklılıkların haklarını garanti altına almayacak bir anayasa paketine 'evet' veya 'hayır' yanıtının hiçbir sorunumuzu çözmeyeceği inancındadır. Mevcut anayasa paketi 80 yılı aşkındır yok sayılan Kürt, Ermeni, Süryani, Asuri, Keldani, Arap halklarına, diğer etnik kimliklere, Alevilere, Yezidilere ve inançlara, emekçilere dair hiçbir özgürlüğü içermemektedir. Zira Kürt sorunu özü itibariyle bir anayasa sorunudur, çözümü de anayasal olmak zorundadır. Gerçek çözüm Türklerin, Kürtlerin ve diğer tüm etnik kimlik ve farklılıkların katılımıyla yeni bir anayasa ve yeni bir idari, siyasi düzenleme ile mümkündür. Kongremiz, yeni bir demokratik anayasa, çatışma ortamının sonlandırılması, müzakerelerin başlaması süreci gerçekleşinceye kadar, referandumu boykot tutumunun önemine ve ilkeli bir duruş olduğuna vurgu yapmıştır."

"ÖCALAN'IN ÖNÜ AÇILSIN"

Demokratik Toplum Kongresi'nin, hükümetin ve devletin Kürt sorunun 'demokratik çözümüne' yanaşmayan tutumuna vurgu yaptığını kaydeden Ahmet Türk, "Başta hükümet, devlet, CHP ve MHP gibi parlamentodaki muhalefet partilerine Kürt sorununun çözümünün özel birlikler kurarak, savaş mevzilerini ziyaret ederek çözülmeyeceğini bir kez daha hatırlatır. Çözüm, sorunu muhataplarıyla ivedilikle diyalog ve müzakereye başlamaktır. Kongremiz Kürtlerde muhataplık sorununun olmadığını bir kez daha deklare eder. Kongremiz, Sayın Öcalan'ın barışçıl çözüm konusundaki çabalarına anlam biçmekte ve bu katkıların devamı için Sayın Öcalan'ın önünün açılmasını önemsemektedir" diye konuştu.

SİLAHLARI SUSTURUN ÇAĞRISI

Ahmet Türk diyaloğa, müzakere ve barışa bir kez daha şans tanımak ve fırsat vermek için PKK'ya, hükümete ve devlete çağrıda bulunarak şunları söyledi:

"İnsani, vicdani , ahlaki ve siyasi sorumluluğumuzdan hareketle hiç kimsenin yaşamını yitirmeyeceği bir ortamın sağlanması iç

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title