Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyetin'de Barış Konferansı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) hükümet öncülüğünde düzenlenen barış konferansı başladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) hükümet öncülüğünde düzenlenen barış konferansı başladı.

Kasai bölgesinindeki Kananga şehrinde 3 gün devam edecek konferansa, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Emmanuel Ramazani Shadary'nin yanı sıra bölgedeki siyasi liderler, din adamları, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileri katılıyor.

Ülkede son yıllarda yaşanan iç karışıklıkların nedenlerinin tartışılacağı forumda sorunlara yönelik olası çözümler de konuşulacak.

Başbakan Yardımcısı Shadary, konferans öncesi basına yaptığı açıklamada, kapılarının herkese açık olacağını, konferansın muhalefet ve iktidar arasında değil bütün herkesi kapsayacak nitelikte olduğunu söyledi.

Shadary, "Konferans, Kasai bölgesinde yaşayanların sorumluluklarını yerine getirebilmesine olanak sağlayacak. Bu konferansta herkes özellikle gençler de konuşmalı ki barışın sağlanması için konuşulmadık mesele kalmasın. Herkes üzerine düşeni yapsın." dedi.

Ülkenin orta kesimindeki Kasai, yaklaşık 8 aydır şiddet olaylarına sahne oluyor.

Kamuina Nsapu silahlı grubunun üyeleri, geçen yılın ağustos ayında polis tarafından öldürülen Kamuina adlı liderlerinin intikamını almak için ülkenin orta kesiminde zaman zaman saldırı düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, silahlı grupla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda şu ana kadar 400'den fazla kişi hayatını kaybetti. Hükümet ise silahlı grupla çıkan çatışmalarda 100'e yakın polis ve askerin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kongo Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title