Haberler

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefet, yeni seçim takvimini kabul etmediklerini duyurdu.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefet, yeni seçim takvimini kabul etmediklerini duyurdu.

Muhalefet partilerinin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Siyasi ve Sosyal Güçler Topluluğunun üst düzey yetkililerinden Pierre Lumbi yaptığı yazılı açıklamada, genel seçim ve devlet başkanı seçiminin Aralık 2018'de düzenlenmesini öngören yeni seçim takviminin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Yeni seçim takviminin, 31 Aralık'ta görevden ayrılması beklenen Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın gelecek yıla kadar iktidarda kalabilmesi doğrultusunda hazırlandığını kaydeden Lumbi, seçimlerin en geç Haziran 2018'de yapılması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan muhalefet, seçim sürecinin uzamaması amacıyla halkı ihtiyatlı ve birlik olmaya çağırdı.

Muhalefet Kabila'nın yıl sonundan önce görevi bırakması için ısrarcı tavrını sürdürüyor ancak ABD hükümeti, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, mevcut devlet başkanının seçimlerden sonra görevi bırakmasının daha uygun olduğunu bildirmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi beklense de seçimler mali sorunlar nedeniyle bu yılın sonuna ertelenmişti. Seçim Komisyonu ise kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, seçimlerin Nisan 2019'dan önce düzenlenemeyeceğini kaydetmişti.

Bu açıklamanın ardından ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler gerçekleştirilmezse ABD'nin hükümete destek vermeyeceği uyarısında bulunmuştu. Muhalefet de Kabila'nın seçimleri erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia etmişti.

Seçim Komisyonunun hafta başında açıkladığı yeni seçim takvimine göre, devlet başkanı seçimi ve genel seçimler 23 Aralık 2018'de yapılacak.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Kongo Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title