Haberler

Konforlu Hayvan Tıraşı İçin Çiftçiler Eğitiliyor

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında çiftçilere hayvanların daha iyi traş edilebilmesi için makine dağıtılıp eğitim verildi.

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında çiftçilere hayvanların daha iyi traş edilebilmesi için makine dağıtılıp eğitim verildi.

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi kapsamında çiftçileri teknolojik konularda eğitmek ve geliştirmek için GAP'ın 9 ilindeki bazı pilot sahalarda hayvan kırkımı için 50 kırkım makinesi dağıtıldı. Ceylanpınar Tarım İşletmesine götürülerek hayvancılık uzmanları kontrolünde hayvan kırkımını öğrenen çiftçiler köylerinde hayvan kırpmaya başladılar. Uygulamadan memnun olan çiftçiler, "Hayvanlar masaj olur gibi tıraş oldukları için çok rahat ediyorlar. Ayrıca bir günde yaptığımız işi 2 saatte yapıyoruz" dediler.

Hayvanlarını daha önce makasla tıraş ettiklerini ve hayvanlarda ciddi yaralanmalara neden olduğunu söyleyen çiftçiler, kendi hayvanlarını kırptıktan sonra, civar köylerdeki çiftçilere de gönüllü olarak makineyle kırkımı öğreteceklerini söylediler.

GAP Bölgesi'nde sulamaya açılmış ve açılacak alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına ve bu konuda hizmet veren başta çiftçi örgütleri olmak üzere kurum ve kuruluşların kapasitelerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılan proje dahilinde günde 120 hayvan kırpabilen kırkım makinesinin çiftçilere teslim edildiğini söyleyen GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi Şanlıurfa Ofisinde Hayvancılık Uzmanı Mehmet Tekçe, "Çiftçilerimiz kırkım makinesini kullanmayı bilmedikleri için Şanlıurfa merkeze bağlı Karahisar köyündeki çiftçilerimiz Ceylanpınar TİM hayvancılık şubesine götürülerek ustalar nezaretinde yerinde uygulamalı eğitim verildi. Çiftçilerimiz gördüklerini uygulamalı olarak hayvan kırparak pekiştirdiler. Kırkım makinesinin köyde dönüşümlü olarak kullanılması için organizasyon yaptık. Makineden tüm çiftçilerin faydalanması için, makineyi kullanan çiftçi sonraki çiftçiye sağlam teslim edecek şeklinde bir organizasyon yapıldı" dedi. - ŞANLIURFA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ceylanpınar Şanlıurfa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title