Haberler

Kömür Yolsuzluğu İddiası Gerçek Dışı

'Kars, Iğdır ve Ardahan'da Kömür Yolsuzluğu Yapıldığı, Dağıtılan Kömürleri de Ak Partili Bir Milletvekilinin Sattığı'na İlişkin İddialarla İlgili Olarak, Bakan Yazıcı "Bu İddialar Doğru Değil' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş'in Genel Başkan Deniz Baykal'a da sunduğu raporda ''Kars, Iğdır ve Ardahan'da kömür yolsuzluğu yapıldığı, dağıtılan kömürleri de AK Partili bir milletvekilinin sattığı''na ilişkin iddialarla ilgili olarak, ''gerekli incelemeyi ve sorgulamayı yaptırdım. Bana ulaşan rapora göre kesinlikle bu iddialar doğru değil'' dedi.

Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir gazetede yer alan ''CHP'den kömür yolsuzluğu iddiası'' başlıklı haberde yer alan iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Yılmaz Ateş'in hazırladığı raporda, Kars, Iğdır, Ardahan illerinde özellikle Posof ilçesinde kömür dağıtımında yolsuzluk yapıldığı, gönderilen kömürlerin dere yatağında bekletildiği iddialarının yer aldığını belirten Yazıcı, ''Bunların tamamı gerçek dışı. Zaten Iğdır'da henüz kömür dağıtımına başlanmadı. Çünkü Iğdır hava koşulları itibariyle ılıman bir yer. Kış şartları daha sonra başlıyor'' dedi.

Hayati Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğüne, Posof ilçesinde gerekli incelemeyi ve sorgulamayı yaptırdığını anlatarak, ''Bana ulaşan rapora göre kesinlikle bu iddialar doğru değil. Örneğin Posof ilçesine 2007 yılında 500 ton kömür gönderilmiş. Bu kömür dağıtılmış. Sadece 20 ton ihtiyaç fazlası kalmış. İhtiyaç fazlası kömür depolanmış. Dere yatağına dökülmesi söz konusu değil. Fotoğraflar askeri birliklerin yaktığı kömürlerden elde edilen cüruflar'' diye konuştu.

Kömürleri satan kişinin AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz olduğu iddialarının da doğru olmadığı belirten Yazıcı, Erzurum Oltu ilçesi kaymakamından aldığı bilgiye göre Oltu Kömür A.Ş. isminde bir şirket olduğunu, bu şirketin 24 ortağı bulunduğunu, bu ortaklardan birinin Oltu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği olduğunu ve yüzde 18 hisseye sahip bulunduğunu anlattı.

Bu ortaklar arasında Ömer Özyılmaz'ın olmadığını, ortakların her partiden olabileceğini bunu bilemeyeceklerini belirten Yazıcı, bir suistimalin kesinlikle söz konusu olamayacağını söyledi.

Kömürü, TKİ'nin temin ettiğini, kömür alımını doğrudan doğruya vakıfların yapmadığını da ifade eden Yazıcı, ''TKİ temin eder, rezervleri yeterliyse oradan, yeterli değilse ihale açar. İhaleyle kömürü temin edip, vakfa teslim eder. Bu çerçevede ihale açmış 31 bin 500 ton kömürü Oltu Kömür A.Ş'den ihale yoluyla almış. Orada da kesinlikle nitelikleri düşük kömür gibi bir durum söz konusu değil. Ayrıca, niteliği düşük olsa bize iletilirdi. Oltu Kaymakamlığına iletilmiş bir şikayet yok'' şeklinde konuştu.

Bu iddialar konusunda ilgili birimler nezdinde inceleme yaptırdığını da anlatan Yazıcı, ''bugün raporu düzenleyen Yılmaz Ateş'e bir yazı yazdım. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün faaliyetlerini nasıl yürütüyor. Bunu incelettim. İddialar doğru değil. 'Suistimal yapıldığına ilişkin belge, bilgi varsa raporun bir örneğini gönder, gereğini yapacağım' dedim. Onu bekliyorum. Yapılan hizmet karalanmaya çalışılıyor'' dedi.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title