Haberler

Komandolar 9 Yıl Sonra Kuzey Irak'ta

Güncelleme:

Bolu Komando Tugayına ait birlikler 2008'deki 'Güneş Operasyonundan 9 yıl sonra ilk kez Zap Bölgesi'ne operasyon başlattı. Hedefte PKK mağaralarının bulunduğu Kokozer var.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2008 yılında düzenlenen Güneş Operasyonu'ndan sonra ilk kez Kuzey Irak'ta operasyon düzenledi. 16 Ekim tarihinde gece 00:03'te Çukurca kırsalından sınırı geçen komandolar, PKK'nın en önemli kamplarının bulunduğu Zap Vadisi'ne girdi. Komandoların hedefinde örgütün lojistik merkezi olarak bilinen, çok katlı mağaraların bulunduğu Işıklı, Taştepe Bölgeleri ise halk arasında Kokozer adı verilen Zerdağı bulunuyor.

4 KOMANDO ŞEHİT OLDU

Terör örgütünün sınır ötesindeki yapılanmasına yönelik yapılan operasyonda Bolu Komando Tugayı'na ait birlikler önemli rol oynuyor. Hava kuvvetlerine ait F-16 savaş uçakları, Atak Helikopterleri ile silahlı İHA'lar da operasyona katıldı. Operasyon kapsamında ilk iki gün içinde toplam 16 terörist etkisiz hale getirilirken Bolu Komando Tugayı'na bağlı 4 komando şehit oldu. Komandoların şehit olduğu olaylarda terör örgütü el yapımı patlayıcı kullandı.

"HER TARAF MAYIN"

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Zap Vadisi'ne düzenlenen operasyonu şöyle değerlendirdi:

"15 Temmuz darbe sürecinden önce terör örgütü Dağlıca-Çukurca arasında kuş uçuşu yaklaşık 45 kilometrelik alanı çok etkin kullandı. Buralara tahkimatlar ve yığınaklar yaptı. Bu bölgeye ise Ertuşi Kampı adını verdi. Ancak Türk askeri buralara operasyon düzenledi ve kampları yerle bir etti. Bu olaydan sonra terör örgütü sınırın diğer tarafına yani Kuzey Irak'ta yığınak yaptı. Buralardan taciz ve sızma eylemlerine devam etti. Bölge olarak çok katlı mağaralar bulunuyor. Ayrıca derin bir çanak var. Engebeli ve kayalık bir arazi. Operasyon için çok zor şartlar ancak bölgedeki etkilerini yok etmek için komandolar operasyona başladı. Operasyonun ilk iki gününde 4 şehidimiz var. Çok zor arazisi var ve her yeri mayınlamışlar. İlk iki şehidimiz de mayın yüzünden oldu. Mayına basan bir askeri kurtarmak için atılan arkadaşları başından vurularak kalleşçe şehit edildi. Işıklı ve Taştepe Bölgesi ile Kokozer Dağı'ndaki yapılanmaya yönelik bu harekat ile terör örgütüne büyük darbe vurulması planlanıyor."

ADINI ONBAŞININ KIZINDAN ALMIŞTI

Bundan 9 yıl önce Güneş Harekâtı, 21 Şubat 2008 tarihinde başlatılmıştı. Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki 3'üncü Sınır Jandarma Taktik Alay Komutanlığı'nda konuşlandırılan 40 km menzilli 105 ve 203 mm çaplarındaki obüslerle yapılan topçu ateşiyle başlayan harekatta komandolar sınırı geçti. Sınırdan 30 km uzaklıktaki Zap, 15 km uzaklıktaki Hakurk ve 10 km uzaklıktaki Avaşin kampları hedef alındı. Harekatta PKK'nın bu bölgelerdeki lojistik destekleri imha edildi. Operasyona savaş uçakları ve helikopterler de destek verdi. Operasyon sürecinde 240 PKK'lı etkisiz hale getirildi. Harekata ismini ise 8 Ekim 2007'de Şırnak'ın Gabar Dağı mevkiinde gerçekleşen terör eyleminde şehit olan Şanlıurfalı Piyade Onbaşı Kasım Aksoy'un 3 yaşındaki kızı Güneş'in adı verilmişti. (Kaynak: Vatan)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Çukurca Bolu Irak PKK Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title