Haberler

Kolye Şeklindeki Cihazla Ekg Takip Edilebilecek

Uluslararası Elektrokardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, Geliştirilen Yeni Yöntemler Sayesinde Hastaların Yanlarında Taşıyabilecekleri Kolye Şeklindeki Küçük Cihazlarla Kalp Çarpıntısı Sırasındaki Ekg'lerini Hekimlerinin Bilgisayarlarına Ulaştırmalarının Mümkün Olduğunu Söyledi.

Uluslararası Elektrokardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, geliştirilen yeni yöntemler sayesinde hastaların yanlarında taşıyabilecekleri kolye şeklindeki küçük cihazlarla kalp çarpıntısı sırasındaki EKG'lerini hekimlerinin bilgisayarlarına ulaştırmalarının mümkün olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Kalp Damar Hastalıkları Önleme Projesi Türkiye Koordinatörü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görenek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek tarafından her yıl düzenlenen bilimsel kongrelerin 34'üncüsünün geçen ay İstanbul'da yapıldığını anımsattı.

Prof. Dr. Görenek, özellikle kalp çarpıntısı yakınması olan hastaların her çarpıntıları olduğunda hastaneye ya da hekime ulaşmasının gerekli olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Geliştirilen ve bu kongrede ayrıntılarıyla tartışılan yeni yöntemler sayesinde hastaların yanlarında taşıyabilecekleri, bazıları kolye şeklinde olan çok küçük cihazlarla çarpıntı sırasındaki EKG'lerini (elektrokardiyografi) kendilerini takip eden hekimlerinin bilgisayarlarına ulaştırması mümkün. Bu sistemde hekim bir cep telefonu mesajıyla uyarılıyor. Bilgisayarında hastanın yolladığı EKG'yi görüyor. Daha sonra da hastasını arayan hekim, hemen hastaneye gitmesini ya da telaş etmemesini söylüyor.''

Kongrede çarpıntıların tedavisindeki ilaç dışı tedavi yöntemlerinde son gelişmelerin ele alındığını vurgulayan Prof. Dr. Görenek, bazı ritm bozukluklarının radyo dalgaları aracılığıyla ortadan tamamen kaldırılmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title