Haberler

    Kolombiya'da Tarihi Anlaşma! 50 Yıldır Orduyla Savaşan FARC, Silah Bırakıyor

    Güncelleme:

    Kolombiya'da yaklaşık 50 yıldır ordu ile savaşan FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), hükümetle ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaştı.

    Küba'nın başkenti Havana'da yapılan açıklamada anlaşmanın çerçevesini açıklayan hükümet sözcüsü Marcela Duran, "Başarılı bir şekilde kesin ve karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması, güvenlik garantileri ve organize suç örgütlerine karşı mücadelede anlaştık" dedi.

    FARC komutanı Carlos Lozada da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak. 23 Haziran'da savaşın sonunu (#thefinaldayofthewar) ilan edeceğiz" dedi. Anlaşmanın detayları perşembe günü Havana'da Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timoleon Jimenez'in başkanlık edeceği toplantıda açıklanacak.

    NİHAİ ANLAŞMA 1 AY İÇİNDE

    Hükümet ile FARC arasındaki barış görüşmeleri yaklaşık 4 yıldır Küba'nın başkenti Havana'da devam ediyordu. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos pazartesi yaptığı açıklamada barış anlaşması için 20 Temmuz tarihini vermişti.

    BBC Mundo'dan Natalio Cosoy tarafların tarımsal reform, yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle mücadele, gerillaların siyasal sürece katılımı ve iç savaş boyunca işlenen suçların yargıya taşınması gibi zorlu konularda uzlaşı sağladıklarını belirtti.

    Ancak Cosoy, silahsızlanacak olan FARC'ın bundan sonra kendisini ülkedeki diğer düşmanlarından koruması için hükümet güçlerine bel bağlamak zorunda kalacağına dikkat çekiyor.

    FARC geçen yıl tek taraflı bir ateşkes ilan etmiş ve bunun ardından ülkedeki şiddet olaylarında ciddi bir düşüş yaşanmıştı.

    Ateşkesi takiben ordu örgüt kamplarını hedef aldığı hava saldırılarına son vermiş ve güvenlik güçlerinin saldırılarında da düşüş yaşanmıştı.

    ANLAŞMA REFERANDUMA GİDEBİLİR

    Ancak taraflar hala anlaşmanın uygulama ve onay süreçlerinin nasıl işleyeceğini netleştirmedi. Hükümet halka söz hakkı vermek için anlaşmayı referanduma götürmek istiyor. FARC müzakerecileri ise anlaşmanın anayasaya işlenmesi için bir anayasa kongresi oluşturulmasını tercih ediyor. Tarafların ayrıca kurulacak özel savaş suçları mahkemesinin yargıçlarını seçecek bir yapı üzerinde de anlaşması gerekiyor.

    Perşembe günü yapılacak toplantıda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende garantör olarak masada bulunacak. Toplantıda Şili, Venezuela, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti başkanları ile ABD ve Avrupa Birliği'nden temsilciler de olacak. En güçlü olduğu dönemde 17 bin kişi olduğu tahmin edilen FARC'ın şu an 8 bin kadar gerillası bulunuyor. ABD ve Avrupa Birliği, FARC'ı terör örgütü olarak kabul ediliyor.

    FARC ile ordu arasında yaklaşık 50 yıl süren silahlı çatışmalarda 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

    Diğer gerilla grupları ve sağcı paramilislerin de dahil olduğu savaşta, yaklaşık 7 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Avrupa Birliği Kolombiya Havana Küba Dünya Haberler

    500

    Yorumlar (18)

    BAKINIZ:

    KÜRTLER ORDADAMI VAR

    12
    18
    yanıtYanıtla
    antalyalı:

    hepsini öldürüp gömün en temiz çözüm yöntemi . evladım olsa daga cıksa bizzat kafasına ben sıkar leşinide topraga bile gömmem bırakırım leşçiler yesin

    10
    20
    yanıtYanıtla
    şili:

    onlar yaptı çünkü halkı düşündüler ama rte sıf başkanlık için yeninden garibanların çocuğunu öldürtmeye devam eti ısf bir başkanlık uğruna işte gerçek müslümanda odur çok yaşa patişahımmmm:(

    21
    7
    yanıtYanıtla
    Dünyalı...:

    Keşke Bu Devlet veya bu sistem de ülkedeki Kürt , PKK meselesine de yapıcı , insani bir perspektifle bakabilse ve bu savaşı bitirebilseler. . . Bir gün bunu görmek nasip olsaydı keşke. . .

    18
    5
    yanıtYanıtla
    ne insan olduk ne hayvan:

    insanlar konuşa konuşa hayvanlar koklaşa koklaşa

    19
    0
    yanıtYanıtla
    freedom and peace:

    güzel olmuş . . . darısı başımıza

    18
    0
    yanıtYanıtla
    İKİ TARAFADA TEBRİKLER:

    EN KÖTÜ ANLAŞMA SAVAŞTAN BİN KEZ İYİDİR. . ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KARDIR.

    17
    1
    yanıtYanıtla
    Yanlışın var...:

    En kötü anlaşma mı pehh. Türkiye aynı aşamadan geçti hatırlatırım ve bunu kendi altyapılarını güçlendirmek için kullandılar BARIŞ BARIŞ diyerek. Şu anda yapılan temizlik sonuna kadar hakkımızdır. Kürt halkı da bugünlere kadar seslerini PKK ya karşı değilde devlete karşı çıkardığı, ayrılık konuşmaları yaptığı için bugün (Her ne kadar desteklemeyenlerin sayısı fazla da olsa) bu noktaya geldik. ALLAH(c. c) herşeyi görür ve bilir. Sonumuz hayırlı olsun. Tek VATAN, Tek MİLLET, TEK BAYRAK. . .

    yanıt2
    yanıt5
    URFALI63:

    DARISI BAŞIMIZA DİYECEM AMA RTE OLDUĞU SÜRECE OLMAZ BAŞKAN OLACAK BAŞKA ÇARESİ YOK

    14
    2
    yanıtYanıtla
    ahmet arif:

    çıkıp meydanlara eyyyyyyyyyyy şu eyyyyyyyyyy bu diyeceklerine çözüm arayışında bulunmaları gerek. yok ama kanla siyaset güçlendirdiği için barış sözcüklerini lugatlarından çıkarmışlar. lanet olsun savaş çıkaran ve savaşa destek verenlere

    16
    0
    yanıtYanıtla
    Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title