Haberler

    Kolombiya'da Beyaz Sayfa

    KOLOMBİYA'da Marksist gerilla grubu FARC ile hükümet güçleri arasında 52 yıldır devam eden savaşa nokta kondu.

    KOLOMBİYA'da Marksist gerilla grubu FARC ile hükümet güçleri arasında 52 yıldır devam eden savaşa nokta kondu. Anlaşma ilk olarak 24 Ağustos'ta hükümet ile FARC'ın başmüzakerecileri arasında imzalanmıştı. Dün ise Kolombiya'nın Cartagena kentinde Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timeleon Jimenez (Timoşenko) barış anlaşmasına imza attı.

    Anlaşma 2 Ekim'de düzenlenecek referandumda kabul edildiği takdirde yürürlüğe girecek. Referandumda anlaşmanın açık farkla onaylanması bekleniyor. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin çağrıldığı imza törenine Santos ve FARC liderinin yanısıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Latin Amerika ülkelerinin liderleri de davet edildi.

    ÖZEL DOLMAKALEM

    Kolombiya lideri Juan Manuel Santos'un 297 sayfalık anlaşmayı imzalaması için savaşta kullanılan mermilerin geri dönüşümüyle özel bir dolmakalem üretildi. FARC gerillaları tamamen silah bırakacak. Anlaşma kapsamında FARC üyelerinin teslim ettiği silahlar da barış anıtı inşa edilmesi için kullanılacak.

    BİLGİ NOTU

    Küba'da başlayan barış müzakereleri 4 yıldan fazla sürdü. Müzakereler devam ederken, yaşanan şiddet olayları görüşmeleri zaman zaman zora soktu. 1964 yılından beri devam eden çatışmalarda şimdiye kadar 220 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 8 milyon insan yerinden oldu.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Kolombiya Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title