Haberler

Kocaeli Özelinde Büyükşehirlerin Kentsel Yapılaşma Ve Ulaşım Sorunları Sempozyumu... - Yrd. Doç. Dr. Güremen: - ''toplum Olarak Gürültü Kirliliği Konusunda Bilinçsiziz''

Toplum olarak gürültü kirliliği konusunda bilinçsiz olduğumuz öne sürüldü.

Toplum olarak gürültü kirliliği konusunda bilinçsiz olduğumuz öne sürüldü.

Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lale Güremen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Genç Kocaeliler Derneğince ortaklaşa düzenlenen ''Kocaeli Özelinde Büyükşehirlerin Kentsel Yapılaşma ve Ulaşım Sorunları'' konulu sempozyumda, gürültü kirliliğiyle ilgili bildiri sundu.

Güremen, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlara yol açan gürültü kirliliğinin giderek büyüyen boyutlara ulaştığını, bu nedenle denetim altına alınması gerektiğini belirtti. Kentlerde önemli çevre sorunlarından olan gürültü kirliliğini oluşturan kaynaklardan birinin de trafik gürültüsü olduğunu ifade eden Güremen, geçen yıl yaptıkları bir çalışmada, Niğde'nin gürültü haritasının çıkartıldığını bildirdi.

Niğde Valiliğinin desteğiyle 5,5 kilometrelik bir alan ve 63 noktada yapılan çalışmada, çok ilginç sonuçlara ulaştıklarını anlatan Güremen, şunları kaydetti:

''199 kişinin katıldığı ankette, insanların gürültüden ne kadar etkilendiklerini belirledik. Verilen yanıtlar içerisinde gürültüden hiç rahatsız olmadıklarını söyleyenlerin yanı sıra çok rahatsız olduklarını beyan edenler de var. Bunun yanı sıra bu istenmeyen gürültü karşısında nerelere başvurabilecekleri konusundaki insanların duyarlılıklarını ve bilinç düzeyini tespit etmek için yöneltilen bir soruya ise 'hiç bir şey yapmam', 'sadece kaba kuvvet kullanabilirim' diyenler oldu.

Bu, gürültüye ne kadar duyarlı ve ne kadar duyarsız olduğumuzu veya çözümü nerelerde, nasıl arayabileceğimizin bir işareti. Kısaca, toplum olarak bu konuda bilinçsiziz.''

-YOL KENARINA OKUL YAPILMASIN-

KOÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Yüksek Mühendis Zehra Bozkurt da öğrencilerin gürültüden etkilenmemesi için okulların yolun uzağına yapılması gerektiğini söyledi.

Veziroğlu Yerleşkesi'ndeki sınıflarda trafik kaynaklı gürültü düzeyinin belirlenmesi için araştırma yaptıklarını anlatan Bozkurt, çıkan sonuçlara göre, yola yakın dersliklerde eğitim ve öğretim gören öğrencilerin trafik gürültüsünden çok etkilendiklerini belirlediklerini belirtti.

Elde edilen verilerin yol kenarında olan sınıfların eğitim için elverişli olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Bozkurt, sınıfların yerlerinin değiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

28 Haziran Çarşamba günü başlayan sempozyumda 35 bildiri sunuldu, 1 panel yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title