Haberler

Kocaeli İçin Zemin Sınıflaması Ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi...

TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Özalaybey, ''Kocaeli ili için zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirme'' projesi kapsamında Kocaeli'nin yer altı fotoğrafını çektiklerini söyledi.

Özalaybey, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, TÜBİTAK-MAM'a yaptırılan proje hakkında belediye meclis salonunda bilgi verdi.

Projenin 17 Ağustos 2005 yılında anlaşmasının yapıldığını ve Ekim 2005'de yürürlüğe girdiğini, 9 aydır da çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Özalaybey, bir master proje olarak başlatılan bu çalışmanın amacının, jeofizik etütler uygulanarak zeminin deprem açısından davranışının değerlendirilmesi ve buna bağlı deprem güvenli yerleşime uygunluğun makro ölçekte sismik mikro bölgeleme esaslarına dayalı olarak belirlenmesi olduğunu kaydetti.

Özalaybey, projenin, İzmit, Derince, Körfez, Gebze, Gölcük, Karamürsel ve Kandıra'yı kapsadığını belirterek, ''Bu proje ile ülkemizde ilk defa bir ilde geniş kapsamlı ve ölçekli, ulusal ve uluslararası jeofizik ölçü teknik ve standartlarına dayalı bir 'Sismik Tehlike' değerlendirme çalışması gerçekleştirilecek'' dedi.

Özalaybey, şöyle konuştu:

''Sismik tehlikenin olası büyük depremlerden önce belirlenmesi, deprem hasarlarının en aza indirilebilmesi için gerekli mühendislik, afet planlama ve yönetim önlemlerinin en doğru ve etkin olarak alınması sağlanacak. Kısaca, Kocaeli'nin yeraltı fotoğrafını çekiyoruz. Bu çalışma sonunda Kocaeli'nin sismik tehlike haritası oluşturulmuş olacak. Yaptığımız çalışmalardan elde edilecek veriler coğrafi bilgi sistemine (CBS) yerleştirilecek.

Dolayısıyla, ileriye yönelik de CBS altında sorgulama, analizler, mevcut binaların durumu, zeminden kaynaklanacak problemler ortaya konulacak ve ileriye yönelik yapılacak yerleşim alanların planlanması yapılacak.''

-KOCAELİ'NDE KONUT SAYISI-

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Gökmen Mengüç de bölgede can, mal ve ekonomik kayıplara yol açan 17 Ağustos depreminin hem bölge için hem de ülke için bir 'milat' olduğunu savundu. Türkiye'de çok sayıda düzenlemenin 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra gerçekleştirildiğini anlatan Mengüç, sözlerine şöyle devam etti:

''Ülkemizde bazı bölgelerde pilot olarak uygulanmakta olan yapı denetimi kanunu deprem sonrasında yürürlüğe girdi. Şu anda uygulaması devam ediyor. Bize göre, yerin üstü kadar yerin altı da önemli. Bu kapsamda TÜBİTAK-MAM ile yürüttüğümüz proje Türkiye'de iller arasında bir ilk. Özellikle sismik tehlikenin belirlenmesi, hasar görebilecek, özellikle deprem anında risk noktaların belirlenmesi noktasında önemli bir çalışma. Kocaeli'nde yaklaşık 400 bin konut var. Bu konutların tek tek incelenmesi, bunların depremde ne tür zararlara uğrayacağını belirlemek hem uzun, hem de maliyetli bir iş.''

-500 AĞIR HASARLI BİNA YIKILDI-

Mengüç, depremde ağır hasarlı olan ve hukuk sürecini tamamlamış binaların yıkımının devam ettiğini bildirdi.

Orta hasarlı binaların durumlarıyla ilgili kararı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının verdiğini ve bu binaların onarımlarının yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Mengüç, şöyle devam etti:

''İnsanlarımıza Marmara depremini hatırlatan, kentin üzerine kabus gibi çöken bu binaların kaldırılması çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 500 ağır hasarlı bina yıkıldı. 70 binanın yıkımı için de çalışmalar devam ediyor.

Biz, deprem sonrasında imar projelerimizi tamamen revize ettik. Geçmişte 7-8 kat olan bölgelerde kat yüksekliğini 3 veya 4 kat olarak belirledik. Kısaca, bölgede 3 kat konut, 4 kat da ticari iş yeri yapılmasına izin veriyoruz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title