Haberler

Kocaeli - Hem Rekortmen Hem De Çevreci

'ŞAHABETTİN BİLGİSU ÇEVRE ÖDÜLÜ' 4'ÜNCÜ KEZ FORD OTOSAN'IN OLDU

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde daha önce bataklık olan bölgede kurulan Ford Otosan Fabrikası, Kocaeli Sanayi Odası'nın kurucu başkanı adına verdiği 'Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülü'nü 4'üncü kez kazandı. Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı ve Fabrika Müdürü Haydar Yenigün, "Bataklığı ilk gördüğümüzde bu noktalara gelebileceğimiz gözüme gelmiyordu. Pantolon üzerinden ısıran sivrisinekler vardı. Şu anda bulunduğumuz yerde yılda 320 bin araç üretiliyor" dedi. Yenigün, "Bu üretimi yaparken, büyürken aynı zamanda çevreyle uyumlu olma, çevreye zarar vermeme, hatta tam tersine onu geliştirmeye özen gösteriyoruz" diye konuştu.

Türk otomotiv sektörünün lideri, otomotivde ihracat rekortmeni Ford Otosan, Gölcük'teki fabrikasının bir kez daha çevre ödülü alması nedeniyle, Dünya Çevre Haftası'nda fabrikaya bir basın inceleme gezisi düzenledi. 26 Mayıs 2010 tarihinde Kocaeli Sanayi Odası'nın üretim, ürün ve hizmetlerinde çevre dostu uygulamaları benimsemiş kuruluşlara verdiği 'Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri'ne dördüncü kez değer görülen Ford Otosan'ın basın gezisine Kocaeli Fabrika Müdürü Haydar Yenigün ev sahipliği yaptı.

Bu ödülle çevre dostu olmanın onurunu bir kez daha yaşadıklarını vurgulayan Yenigün, Ford Otosan olarak çevreyi, faydalanılacak değerli bir hazine olarak gördüklerini ve gelecek nesiller için en iyi şekilde korunması gerektiğine inandıklarını belirtti. Çevre yönetimi sistemlerini sürekli geliştirmeye, atıkları minimuma indirip, kirliliği kaynağında önleyerek çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya çalıştıklarını belirten Yenigün, çalışanları ve müteahhitleri verdikleri eğitimlerle çevre konusunda bilinçlendirdiklerini, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını yerine getirerek de çevrenin olumsuz etkilenmesini önlediklerini söyledi.

ESKİ BATAKLIKTA YILDA 320 BİN ARAÇ ÜRETİMİ

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı ve Fabrika Müdürü Haydar Yenigün şöyle devam etti:

"Bataklığı ilk gördüğümüzde bu noktalara gelebileceğimiz gözüme gelmiyordu. Ancak şu anda geldiğimiz nokta gerçekten inanılmaz. Buraya ilk geldiğimizde, pantolon üzerinden ısıran sivrisineklerimiz vardı. Şu anda bulunduğumuz yerde yılda 320 bin aracın üretildiği, Ford'un dünyadaki ve Avrupa'daki sürekli bir numara kalite ödülünü alan, ülkeye araç ihraç eden bir fabrika çıktı ortaya. Fabrikanın çevreyle olan bağlantısı ise çok önemli. Bu alanda üretim tesislerini kurabilmek için 1999- 2000 yılları arasında yaklaşık 1000 tane ağacı yerinden sökerek başka yere aldık. Yani eski usuldeki ağaçları kesip yerine üretim tesisi yapalım şeklinde değil,var olan meyve ağaçlarımızı,çam ağaçlarımızı ve kestane ağaçlarımızı yer değiştirdik. ve bunların büyük çoğunluğu tuttu. Bu o günden beri başlayan üretimi yaparken, büyürken aynı zamanda çevreyle uyumlu olma,çevreye zarar vermeme hatta tam tersine onu geliştirme yönündeki en önemli göstergelerinden bir tanesiydi. O gündür bugündür bu devam ediyor."

DOĞAL KUŞ CENNETİ

Şu anda tesisin içinde depremden sonra oluşmuş bir tatlı su göleti olduğunu söyleyen Yenigün, şunları söyledi:

"Orası, güneyden kuzeye ve kuzeyden güneye göç eden kuşların konaklama merkezi oldu. Şimdi doğal alan olarak burası seçtiler. Tesisimizin ortasından geçen bir dere var. Derenin sürekli temizliğini yaptırıyoruz. ve orası flora ve bitki örtüsü açısından bütün doğal yaşamın, hayvanların uğrak yeri oldu. Tesisimizdeki üretilen araçların boyasına zarar verme ihtimali olan kuşların dışkıları boya üzerinde çok olumsuz etki yaratıyor.Bunları çözmek için de yine doğal ortama zarar vermeyen ancak kuşların belli noktalardan uzak tutulmasını sağlayan ultrasonik mantıkla çalışan aletler koyduk. Dolayısıyla istediğimiz bölgeleri temiz tutabiliyoruz."

ÇEVRE ÖDÜLLERİ

Firmaların 3 yılda bir kez başvuruda bulunabildiği 'Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri'ne Ford Otosan daha önce 2004 ve 2007 yıllarında Kocaeli Fabrikası, 2008 yılında ise İnönü Fabrikası ile sahip olmuştu. Ford Otosan 2010 yılı ödüllerine, çevrenin korunmasına ve gelişimine katkıda bulunma, sürekli gelişimi teşvik etme, değişen çevre kavramlarına uyum ve ölçülebilir çevre yatırımlarının yanı sıra topluma katkıda bulunma kriterleriyle layık bulunmuştu.

Ford Otosan bu ödülün yanı sıra Avrupa Birliği'ne üye ve üyelik sürecinde olan 28 ülkede çevre duyarlılığı konusunda başarılı çalışmalarıyla ön plana çıkan işletmelere verilen Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı'nda 2008 yılında iki ayrı dalda ödül almaya hak kazanmıştı. 2006 yılında Türkiye'nin de katılımına açılan bu ödüle ilk defa başvuran Ford Otosan; Hibrid Araç Projesi ile 'Ürün Kategorisi Birincisi' ve Çevre Yönetim Sistemi Projesi ile de 'Yönetim Kategorisi İkincisi' seçilmişti.

Ford Otosan tesislerinde enerji tasarrufu çalışmalarını izleyen bir Enerji Komitesi bulunuyor. Komite hangi proses ve tesislerde enerji kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yapılabileceğini belirleyerek bu amaçla projeler üretiyor.

Ford Otosan ürün özellikleriyle de çevreyi korumaya önem veriyor. Çevre politikası çerçevesinde ürün ve teknoloji geliştirme çalışmalarını aralıksız devam ettiren Ford, Focus ve Transit Connect modellerinin BEV (Battery Electric Vehicle) versiyonunu da müşterilerine sunuyor. Sıfır emisyon özelliğine sahip bu modellerden Transit Connect 2010 yılı sonuna doğru Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'ndan Amerika'ya ihraç edilmeye başlanacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title