Haberler

Kocaeli: Gebze'de Otobüslere Güvenlik Kamerası

Kocaeli'nin Gebze İlçesi Darıca Beldesi'nde toplu taşımacılık işi yapan bir firma, otobüslerde sık sık yaşanan kapkaç türü olayları tespit etmek ve önüne geçebilmek için, Darıca'da işlettiği 23 özel halk otobüsüne güvenlik kamerası yerleştirdi.

Kocaeli'nin Gebze İlçesi Darıca Beldesi'nde toplu taşımacılık işi yapan bir firma, otobüslerde sık sık yaşanan kapkaç türü olayları tespit etmek ve önüne geçebilmek için, Darıca'da işlettiği 23 özel halk otobüsüne güvenlik kamerası yerleştirdi.

Dünyada Japonya'dan sonra ilk kez Türkiye'de Kocaeli'nin Gebze İlçesi Darıca Beldesi'nde, özel bir firma tarafından hayata geçirilen projeye göre, özel halk otobüslerinin içi, 24 saat güvenlik kamerasıyla takip edilmeye başlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Darıca hattında çalışan özel halk otobüslerinin işletmeciliğini yapan Öz Ertur isimli bir firma, otobüslerde sık sık yaşanan kapkaç, cepcilik, cinsel taciz ve diğer olaylara karşı, zanlıları tespit etmek ve önüne geçebilmek için, bütün otobüslerine birer güvenlik kamerası taktırdı. Firma filosundaki büyük otobüslere 2 veya 3'er kamera birden taktırırken, daha küçük olan midibüslere ise birer kamera koydurarak, yolcuların daha güvenli seyahat etmelerini sağladı.

İstanbul'da hayata geçirilen MOBESE'nin (Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu), otobüslere uyarlanan bir benzeri olan sistem sayesinde, araçlarda yaşanan suç oranı da bir anda düştü. Darıca'da özel halk otobüsünü kullanan ve sistemi oldukça güzel bulduklarını belirten yolcular da, "Teknolojik olarak çok iyi. Her yeri görebiliyoruz. Otobüse gireni çıkanı ve arkamızı, kameranın ekranından rahatlıkla görebiliyoruz. Çok iyi bir sistem. Kötü amaçlı kişiler için en azından caydırıcı etkisi var. Otobüsle gidiş ve gelişlerde çok memnun kalıyoruz" diye konuştu.

Sistemi olumlu karşılayan otobüs şoförleri de, "Hem yolcu, hem de bizim açımızdan sistem çok güzel oldu. Hırsızlıkları önlemede çok büyük faydasını gördük. Bu sistemi gören suç işlemeye meyilli kişiler, kamera var diye kendilerince tedbir alıyorlar. Bu yüzden de öyle bir girişime kalkışamıyorlar. Yolcularımızda, sistem sayesinde güvenli bir şekilde yolculuk ediyor" diye konuştu.

Sistemi kuran Performans Elektronik firmasının Teknisyeni Adem Bilgin ise sistemin 960 saat boyunca yani 40 gün süreyle, aralıksız 24 saat dijital kayıt yaptığını belirterek, "Bir olay sonrası görüntü almamız gerektiği zaman ise sisteme girerek, küçük bir bellek cihazıyla kolayca alıp, emniyete ya da gerekli yerlere bu kayıtları verebiliyoruz" dedi.

Öz Ertur Firması Genel Koordinatörü İbadullah Turan da, olayların önüne geçebilmek için firma olarak böyle bir karar aldıklarını vurgulayarak, "Darıcalılara faydalı olması için böyle bir sistemi hayata geçirdik. Türkiye'de ilk kez uygulanan bu sistemi toplam 23 otobüsümüze taktırdık. Görüntü ve ses kaydı yapmasının haricinde, sistem kamera sökülse bile kayıt yapmaya devam ediyor. Bu sistemin bize maliyeti ise yaklaşık 60 bin YTL oldu. Sistemden önce çok olay yaşadık ama sistemden sonra bu olaylar yaşanmadı. Sistem sayesinde, bir süre önce bir kişinin, otobüslerimizde bulunan bir kasayı çaldığını tespit ettik ve kısa sürede yakalayarak çalınanları geri aldık" şeklinde konuştu.

Türkiye'de ilk kez Darıca'da özel halk otobüslerine konulan güvenlik kamerası sisteminin, yakın bir zamanda ise İstanbul başta olmak üzere diğer suç olaylarının yüksek olduğu bölgelerde, yolcu taşıma işinde kullanılan bütün araçlarda da sıklıkla kullanılması bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title