Haberler

Kocaeli'de Ekmeğe Yapılan 25 Kuruşluk Zam Uygun Görülmedi

Kocaeli'de, 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatını 1 lira 25 kuruşa çıkarılması Kocaeli Valiliği'nce uygun bulunmadı. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nce oluşturulacak komisyon ekmek zammını yeniden görüşecek. Kocaeli'de geçtiğimiz yıl Kasım ayında 250 gram ekmeğe 25 kuruşluk zam yapılarak ekmek 1 lira 25 kuruştan satılırken, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin zamla ilgili teklifini inceledi. Kocaeli Valiliği yaptığı incelemeler sonucunda zammı, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 62. Maddesi'ne göre uygun görmedi. Kanunun 62'nci maddesine göre ilin mülki amirlerinin karar yetkisi belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kanuna tabi esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra 30 gün içinde onaylanır veya reddedilir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, mülki amirlik ve ilgili odaya 7 gün içerisinde bildirilir ve bu andan itibaren yürürlüğe girer. Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir. Belediyeler veya o yerin en büyük mülki amiri tespit edilen bu tarifeleri uygun bulmadıkları takdirde esnaf teşekkülü ile anlaşmaya varamazlarsa 15 gün içinde o yerin mülki amirinin ya da görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, ticaret ve sanayi veya ticaret odasından bir temsilci ile esnaf ve sanatkarlar odaları birliği temsilcisinden teşekkül edecek bir komisyonda görüşülüp karar verilmesini isteyebilirler"

FİYATA KOMİSYON KARAR VERECEK

Dün, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile görüşme yapılırken, anlaşma sağlanamadı. Kocaeli Valiliği bunun üzerine yasa gereği Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban başkanlığında Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nden komisyon oluşturulmasına karar verildi. Oluşturulan komisyon yeniden ekmek zammını ele alacak.

15 BİN KİŞİYE BİR FIRIN

Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı, Kocaeli'de 500 fırın olduğunu belirterek, "Bu konuyla ilgili bize yazılı bir evrak gelmedi. Geldiğinde değerlendireceğiz. Kocaeli'de irili ufaklı 500 fırın var. Kocaeli'de fırın başı 2 bin 500 ile 3 bin ekmek üretiyoruz. Fırın enflasyonu ve fırın çokluğundan dolayı bizim maliyetlerimiz halka karşı yüksek gözüküyor. 200-250 fırınla biz Kocaeli'nin ekmeğini üretecek gücümüz ve kapasitemiz var. Fiyatların aşağı çekilmesi için bu fırın enflasyonunun bir kere önüne geçilmesi gerekiyor. Merdiven altı ruhsatsız fırınlar kapatılmalı. 15 bin kişiye bir fırın kanunu biran önce çıkmalı. Geleceğimiz için, yarınlar için bu adımlar atılmalıdır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title