Haberler

'' Kobilerin İthalat Ve İhracattaki Yeri Ve Geleceği''... - Devlet Bakanı Tüzmen:''şu Anda İhracatta Dünya 22. Si, İthalatta Da 16. Ülke Konumundayız. İlk Ona Girmek İstiyoruz''

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Şu anda ihracatta dünya 22. si, ithalatta da 16. ülke konumundayız. İlk 10'a girmek istiyoruz'' dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ''Şu anda ihracatta dünya 22. si, ithalatta da 16. ülke konumundayız. İlk 10'a girmek istiyoruz'' dedi.

Tüzmen, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şubesinin yeni hizmet binasının açılışını yaptıktan sonra, ''KOBİ'lerin İthalat ve İhracattaki Yeri ve Geleceği'' konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

1990 yılından itibaren ticaret hacmini katlaya katlaya bugünkü rakamlara ulaştıkları anlatan Tüzmen, şöyle devam etti:

''İnişler, çıkışlar yaşadık. 1990-2000 yılları arasında çok durağan bir dış ticaret hacmimiz oldu. Ama, 2002 yılından sonra gerçekten, sizlerle yaptığımız çalışmalar sonucunda OECD istatistiklerinde birinci sıraya geldik.

Şuanda ihracatçta dünya 22. si, ithalatta da 16. ülke konumundayız. İlk 10'a girmek istiyoruz. Bunu da başarabilecek nitelikte kendimizi görüyoruz. İhracattan başka Türkiye'nin çıkışı yok.''

Tüzmen, KOBİ'lerin ayağa kalkabilmesi için ihracattaki paylarının artırılması gerektiğini belirtti.

KOBİ'lerin, Türkiye ihracatının yüzde 10'unu teşkil ettiğini ifade eden Tüzmen, 10 trilyon dolarlık dünya ticareti pastasından daha fazla pay alınabileceğini söyledi.

10 trilyon dolarlık pastanın 8 trilyon dolarının mal ticareti, 2 trilyon dolarının ise hizmet ticareti olduğunu vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti:

''Bu 10 ve 8 trilyon doların içerisinde KOBİ'lerin payı dünyada yaklaşık 2 trilyon dolara kadar uzanabiliyor. Büyük bir pasta var. Daha büyük pay alabiliriz. Hizmet, ticaret 2 trilyon dolar. Bunun 500 milyar doları inşaat sektörüne, 550 milyar doları turizm sektörüne gidiyor. Burada da çeşitli açılımlar yapılabilir.

İnşaat sektöründe açıkça söyleyeyim, ihracattaki başarımızından çok daha büyük bir başarı kazandık. İhracatın bazı dinamiklerini belki içeride bu sıkıntıları tam aşamadığımız için çözemiyoruz.

Aslında son derece önemli bir ihracat hamlesini başlattık. İhracata dayalı kalkınma modelini benimsedik. Ama bir ayağımız aksadı. Kur aslında yardımcı olabilseydi sizlerle beraber yüzde 30, yüzde 33 değil çok daha büyük yüksek artışları sürdürebilecektik.''

Konuşmadan önce, Bakan Tüzmen, MÜSİAD kurucusu Sait Yavuz'a plaket verirken, iş adamı Mevlüt Saraç ile Erol Yarar Bakan'a çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe UEFA Konferans liginden elendi mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 19 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title