Haberler

Kobi'lere 2007 Müjdesi

İzmir Ticaret Odası (İzto) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Kamuoyunda "Anadolu Yaklaşımı" Olarak da Bilinen ve Kobi'lerin Finans Kuruluşlarına Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasını Sağlayan Kanunun Yayınlanmasının Son Derece Sevindirici Bir Gelişme Olduğunu Belirterek, "Kobi'lerimiz İçin Gerçek Anlamda Bir 2007 Yılı Müjdesi Oldu. Borçlu Kobi'ler Bu Fırsatı İyi Değerlendirmeli" Dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda "Anadolu Yaklaşımı" olarak da bilinen ve KOBİ'lerin finans kuruluşlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını sağlayan kanunun yayınlanmasının son derece sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, "KOBİ'lerimiz için gerçek anlamda bir 2007 yılı müjdesi oldu. Borçlu KOBİ'ler bu fırsatı iyi değerlendirmeli" dedi.

Bankalar, leasing ve faktoring şirketleri, tüketici finansman ve varlık yönetim şirketleri ve 31 Ekim 2006 tarihi itibariyle ödeme sorunu bulunan bütün KOBİ'ler için yeniden yapılandırma yolunu açan yasanın, 30 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandığını belirten Demirtaş, çalışan sayısı 250'den az olan ve cirosu veya bilançosu 25 milyon YTL'den büyük olmayan KOBİ'lerin bu yasadan yararlanabileceğini söyledi. Bu şartları taşıyan KOBİ'lerin sorunlu, donuk, şüpheli borçlarının bulunduğu banka veya finans kuruluşlarıyla çeşitli alternatifler üzerinden anlaşmalar yapabileceğini ifade eden Demirtaş, "Sorunlu kredi vadesinin uzatılması, sorunlu kredinin yenilenmesi, sorunlu krediye ek kredi verilmesi, borcun alacaklarının iştirakine çevrilmesi, faiz indirimi gibi alternatifler var" dedi.

Sözü edilen türde sorunlu mali borçları bulunan KOBİ'lerin takibe uğramış enerji, vergi, SSK ve Bağ-Kur borçlarının da teminatsız olarak 24 aya kadar tecil edileceğini ve varsa hacizlerin de kaldırılacağını kaydeden Demirtaş, "Bu yasa kapsamındaki kredilere 'bileşik faiz' uygulanamayacak ve işlemler, damga vergisinden, harçlardan, banka muamele vergisinden ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisinden muaf olacak" diye konuştu.

Yasanın KOBİ'ler için büyük kolaylıklar getirdiğini söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca yeniden yapılandırmayla ilgili kredilerde bir ihracat taahhüdü varsa, ihracat taahhüt süreleri sözleşme süresi kadar uzamış sayılacak. Görüldüğü gibi yasa, KOBİ'lerimiz için büyük kolaylıklar taşıyor. Yıllardır yaşanan krizler nedeniyle bir türlü düze çıkamamış olan KOBİ'lerimiz için bu yeni uygulama çok önemli fırsatlar içeriyor. Geçtiğimiz yıllarda büyük şirketler için çıkartılan İstanbul Yaklaşımı'nın ardından, Anadolu Yaklaşımı olarak adlandırdığımız bu yasayla sıra en sonunda ekonominin gerçek lokomotifi olan KOBİ'lere geldi. Bu yasayı çıkartanlara, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu işlemlere ilişkin yönetmeliğin bu ay sonuna kadar çıkartılması gerekiyor. Yasanın uygulamalarını, yönetmeliğini de bundan sonra yakından takip ederek, üyelerimize devamlı bilgi aktaracağız."

(ERG-YK-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title