Haberler

Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişiklik

Mersin, Akdeniz ve Çukurova Üniversiteleri Öğretim Üyeleri Dernekleri ile Adana ve Mersin Tabip Odalarınca Yapılan Ortak Açıklamada, 'Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişiklik, Mevcut Siyasi İktidarın Bilim Alanını Din Kurallarına Tabi Kılmaya Yönelik Çabasının Yeni Bir Adımı Olarak' Değerlendirildi

Mersin, Akdeniz ve Çukurova Üniversiteleri öğretim üyeleri dernekleri ile Adana ve Mersin Tabip Odalarınca yapılan ortak açıklamada, 'Klinik araştırmalar hakkında yönetmelikte yapılan değişiklik, mevcut siyasi iktidarın bilim alanını din kurallarına tabi kılmaya yönelik çabasının yeni bir adımı olarak' değerlendirildi.

Mersin Üniversitesi Öğretim Elemanları Konseyi, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, Adana Tabip Odası ve Mersin Tabip Odası'nca yapılan ortak yazılı açıklamada, söz konusu yönetmelik kınandı.

Açıklamada, 'Bugüne kadar etik kurulların yapısını düzenleyen yönetmelik uyarınca üyelerden birinin 'sağlık meslek mensubu olmayan, sağlıkla ilgili bir kurum veya kuruluşta çalışmayan ve klinik araştırmalarla ilgisi bulunmayan herhangi üniversite mezunu' olması gerektiği fıkrasının değiştirildiği' ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

'Sağlık Bakanlığı'nın 27518 sayılı ve 11 Mart 2010 Perşembe tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelikte yaptığı, değişiklik ile ilaç ve ilaç dışı klinik araştırmaların etik danışma kurullarına 'sağlık mesleği mensubu olmayan, sağlıkla ilgili bir kurum veya kuruluşta çalışmayan ve klinik araştırmalarla ilgisi bulunmayan ilahiyat fakültesi mezunu bir üye' atanması olarak yeniden düzenlenmiştir. Bu değişikliği, mevcut siyasi iktidarın bilim alanını din kurallarına tabi kılmaya yönelik, artık saklamaya gerek dahi görmediği çabasının yeni bir adımı olarak görüyor ve şiddetle protesto ediyoruz. Bilimsel düşünce geleneğinin hakim olması gereken bu kurullara laik bilimle yetişmiş aydın bir kişinin yerine bir din adamının atanması herhangi bir mantıklı ve haklı gerekçe ile açıklanamaz.

Yönetmelikte yapılan değişikliğin, yüzyıllardır süre gelen din-bilim çatışmasının laiklik zemininde ele alınarak çözülmesi yerine; laiklik karşıtı anlayışı sadece devlet kurumlarına değil bilim çevrelerine de sokmaya çalışmaktan, bilim insanı ile ulemanın siyasal bir manevra ile aynı çatı altında karşı karşıya getirilmesinden başka bir şey olmayacağını belirtmek isteriz.

Ülkemizdeki tüm bilim insanını, ilgili tüm kurumları ve tüm etik kurulu üyelerini, siyasi iktidarın dilediği gibi düzenlediği bu yönetmelik değişikliğini reddetmeye, ilgili değişiklik geri çekilinceye dek etik kurullarını çalıştırmamaya, söz konusu kararı protesto etmeye ve iptal edilmesine yönelik yasal süreci başlatmaya çağırıyoruz.'

(ST-DLK-BİR) - MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title