Haberler

Klimalar Ameliyathanelerde Enfeksiyon Riskini Artırıyor

Makina Mühendisleri Odası (Mmo) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, Hastaların Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Enfeksiyon Kapmasının Nedenlerinden Birinin Klima Havalandırma Tesisinin Yeterli Olmaması, İyi İşletilmemesi ve Tesisatın Hijyene Hizmet Etmemesi Olduğunu Söyledi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, hastaların ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon kapmasının nedenlerinden birinin klima havalandırma tesisinin yeterli olmaması, iyi işletilmemesi ve tesisatın hijyene hizmet etmemesi olduğunu söyledi.

MMO tarafından verilen "Hijyenik Klima Sistemleri ve Konfor Klimaları" konulu eğitim seminerinde konuşan Kadir Gürkan, hastaların hastanelerde enfeksiyon kapmaması için ameliyathanelerde, yeni doğan ve yoğun bakım ünitelerinde personelin ayağa galoş takılması, nefes alırken maske takılması, ellerin yıkanması, özel giysi giyilmesi, kullanılan aletlerin ve mekanın dezenfeksiyonu ve sterilizasyonu gibi önlemler aldığını hatırlatarak, "Her ne kadar bu tarif doğruysa da en önemli husus, tarif içinde yer almadığı için hayati derecede eksiktir. Bu eksiklik temiz odaların klima havalandırma sistemlerinin ve bunların çalıştırılma şartlarının uygun olup olmadığıdır. O halde hijyen tanımının iki faktöründen birincisi temiz odalarda hijyen, ikincisi ise mekanik tesisatta hijyen ve yeterlilik olarak algılanmalıdır" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerdeki ameliyathanelerle ilgili standart ve yönetmelikleri ivedilikle ele alıp çıkarması gerektiğe işaret eden Gürkan, "Günümüzde hastane ameliyathanelerinin ve yoğun bakım ünitelerinin ameliyat masasına yatırılması gerekmektedir. Masanın başında da Sağlık Bakanlığı, Makina Mühendisleri Odası, Tabipler Odası olmalıdır. Hastanelerin ameliyathanelerine, ameliyat yapılabilir veya yapılamaz karnesi verilmelidir. Ülkemizde ameliyat esnasında ve sonrasında enfeksiyon kapma oranı ameliyathanelerin standartlarının düşük olmasından dolayı oldukça yüksektir" diye konuştu.

Doktorların, "Ameliyat iyi geçti ama hastamızı enfeksiyondan maalesef kaybettik" söyleminin pek sık duyulduğunu vurgulayan Kadir Gürkan, "Bunun büyük orandaki sebebi, klima havalandırma tesisinin yeterli olmaması, iyi işletilmemesi ve tesisatın hijyene hizmet etmemesidir. Bu bakımdan doktorlarımızın tesisatın oluşturacağı hijyen konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Standartlarda ve yönetmeliklerde temiz odaların mimari ve iç mimari kriterlerinin, tasarım kriterlerinin, steril alan planlama kriterlerinin, klima ve havalandırma kriterlerinin seçilecek cihaz ve ekipman kriterlerinin test kriterlerinin ve işletme kriterlerinin tam olarak ortaya konulması ve bu kriterlere uymayan hastane ameliyathanelerinin hemen derhal kapatılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Halkın bu konuda çok ağır bedeller ödediğini ve çoğu kez de ölümler meydana geldiğine dikkat çeken Kadir Gürkan, şöyle devam etti: "Ülkemizde bilginin akılcı kullanılması, bir takım kavram ve uygulamaların yerleşmesi için kesinlikle ve öncelikle bilinçli bir devlet politikası oluşturulması gerekmektedir. Çünkü ülkemizdeki sağlık alanındaki kurumların büyük bir bölümü kamuya aittir. Gerekli yasal düzenlemeleri, standart ve yönetmelikleri hazırlayarak uygulamaya geçmek sorunun tek çözümüdür".

(İG-SA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title