Haberler

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Denktaş, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'la Görüştü

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'la görüştü.

Denktaş'ın çalışma bürosunda saat 12.00'de gerçekleşen görüşmede, Başbuğ'a, KTBK Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Hüsmen Akdeniz eşlik etti.

1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çetin ve nazik bir döneminde İlker Başbuğ'u adada ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

Denktaş, Kıbrıs'ta bir uzlaşmaya varılmasında parametrelerinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydederek, KKTC devletinden taviz verilmemesi ve Türkiye'nin garantörlüğünü sıfırlayacak herhangi bir anlaşmanın kabul edilebileceği hissinin Rumlara verilmemesi gerektiğini söyledi.

Halkın "uzlaşma, barış oldu oluyor" şeklinde boş ümitlere düşürüldüğünü ifade eden Denktaş, basında "oldu, oluyor, olacak" havası oluşturulmakta olduğunu kaydetti.

Halkın Annan Planı döneminde nasıl aldatıldığını bildiğini dile getiren Denktaş, halkın sakin olması ve gelişmeleri dikkatli izlemesi gerektiğini belirterek, "Bu dünyada devletinden vazgeçerek anlaşma yapan hiçbir halk olmamıştır, olmayacaktır. Biz bunun ilkini teşkil etmeyelim, tarih bizi çok kötü yazacaktır, bizden sonra gelenler de bizi affetmeyecektir" şeklinde konuştu.

Rumların yeniden yıkamayacağı bir anlaşma peşinde olduklarını söyleyen Rauf Denktaş, 1960 anlaşmasının sağlam bir anlaşma olduğunu, ancak Rumların adanın tümüne sahip olmak için uğraştığını ve anlaşmayı bozduğunu kaydederek, yeni anlaşmanın 1960 anlaşmasından daha sağlam, devlet, egemenlik ve Türkiye'nin garantörlüğünden ödün vermeyen bir anlaşma olması gerektiğini ifade etti.

Denktaş, Rum lider Hristofyas'ın yaptığı bir konuşmadan da örnek vererek; "Türklere yeniden Rumların, Ermenilerin, Maronitlerin ve Latinlerin haklarını gölgeleyecek haklar verilemez" ifadelerinden, Kıbrıslı Türklere 1960 anlaşmalarında bulunan haklarını yeniden vermeyeceklerinin anlaşılması ve hangi masaya oturulması gerektiğinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Rauf Denktaş sözlerini, "Kıbrıs meselesinde Barış Harekatı olmamış olsaydı şimdi burada Yunan bayrakları dalgalanacaktı, ENOSİS olacaktı, tek bir Türk kalmamış olacaktı. Mutluyuz, askerimizle övünüyoruz" diyerek tamamladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da, TSK ve personelinin iyi dileklerini getirdiğini söyleyerek, "Kurucu Cumhurbaşkanı" olarak Denktaş'ın ömrünü Kıbrıs davasına verdiğini kaydetti ve KKTC'nin her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirtti.

Başbuğ, 1974'te TSK'nın adaya gelmesi ve burada bulunmasının, Kıbrıs Türk halkına güvenlik ve özgüven sağlamasının yanında, dünyada eşi benzeri olmayan bir durum da oluşturarak "sadece adanın Kuzeyine değil adanın tümüne güvenlik, huzur ve barış getirdiğini" vurguladı.

Kalıcı kapsamlı ve adil bir çözüme kimsenin karşı çıkmadığını, fakat önemli olanın anlaşmanın hangi parametrelerde olacağı konusu olduğunu söyleyen Başbuğ, böyle bir barışta samimi olunması halinde 59-60 anlaşmalarında ortaya çıkan "Kıbrıs Cumhuriyeti" kavramından farklı bir durum bulunduğunun, sözde, ifadede ve davranışta gösterilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.

Başbuğ, konuşmasına şöyle devam etti, "KKTC artık bir gerçek, Kıbrıs'ta adil kalıcı ve kapsamlı bir çözüm istiyorsanız bu gerçeği kabul etmeniz gerekir. Böyle bir anlaşmanın takip etmesi gereken ana istikamet, ilgili tarafların eşit ve egemenlik haklarına sahip olarak ortak iradelerini koymalarıyla ancak elde edilebilir. İlgili taraflar, eşitlik ve egemenlik haklarına saygı göstermediği takdirde yine gerçekten adil, kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaşmak zor görülüyor. Mutlaka garanti ve ittifak anlaşmalarını muhafaza etmeli, deldirmemeli ve sulandırmamalıdır. Kıbrıs'ta geçmiş olayları da göz önüne alırsak bir gün kalıcı, kapsamlı ve adil çözüm bulunduğu anda, bulunduğunu farz edelim, şöyle bir yanılgıya düşülmemesi lazım. Kapsamlı çözümün takip etmesi gereken yolu da iki kesimliliğin muhafazası olarak düşünüyoruz." Kendisinin KTBK'nın yıllık planlı faaliyetlerini yerinde izlemek için adada bulunduğunu da ifade eden Orgeneral Başbuğ, "KTBK'nın buradaki varlığının temel nedeni buradaki Kıbrıs Türk halkının güvenliğini savunmak ve korumaktır" şeklinde konuştu.

Başbuğ, ziyareti KTBK'nın kendine verilecek görevlere ne derece hazır olduğunu görmek için gerçekleştirdiğini söyleyerek, "Geleceğe iyi bakmak ve iyi görmek istiyoruz. Yukarıdaki hususlara dikkat edilirse ve samimiyet de varsa, belki kapsamlı adil ve kalıcı çözüme ulaşmak mümkün olabilir" dedi.

(MG-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title