Haberler

KKTC Meclis Milletvekillerinin Berlin Temasları

KKTC Cumhuriyetçi Türk Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Milletvekili Ünal Fındık, Kıbrıs Meselesinin Hallolması Durumunda, Türkiye Dış Siyasetinin Rahatlayacağını Söyledi.

KKTC Cumhuriyetçi Türk Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Milletvekili Ünal Fındık, Kıbrıs meselesinin hallolması durumunda, Türkiye dış siyasetinin rahatlayacağını söyledi.

Fındık, KKTC'de hükümet ortağo Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu, Milletvekili Mustafa Yektaoğlu ve AB Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun'la birlikte Almanya temasları kapsamında Almanya Türk Toplumu'nu da ziyaret etti.

TGD'nin Genel Merkez binasındaki görüşmede Ünal Fındık, Almanya siyasi çevresiyle de görüşeceklerini belirterek, "Biz bu ziyareti Cumhuriyet Türk Partisi (CTP) olarak yapıyoruz. CTP Sosyal Enternasyonal'in üyesidir. Görüşmelerimizin ağırlığı Alman Sosyal Demokrat Partisi olmakla beraber, bütün Alman partileri ile de görüşüyoruz. Amacımız yeni başlayacak olan toplumlararası görüşmelerde bizim gözümüzden Alman siyasi partilerine bilgi aktarmak. 2004'de Annan planına ilk defa evet diyen taraf biz olmuştuk.

Hem dünya üzerinde kendi işimizi kolaylaştırdık. Hem de Türkiye dış politikasında büyük rahatlama yaratılmış oldu. Türkiye dış politikası sadece Kıbrıs sorununu görüşmekten kurtuldu. Yeniden başlayacak toplumlararası görüşmelerden önce özellikle uluslararası camiayı ve Alman siyasileri uyarmak ve yardımlarını istemek için buradayız. Kıbrıs sorunu bir anlamda toplumlararası bir sorun gibi görünüyorsa da uluslararası bir sorundur. AB'yi alakadar ediyor. Bugün AB'de bulunan ülkeler hata ettik diyebiliyorlar.

Biz bu başlayacak olan toplumlararası görüşmelerde Annan planının tekrar zemin olarak kabul edilmesi için, Rum tarafında tekrar etkide bulunmaları için bu ziyareti yapıyoruz. Pek çok konuda Rumlar kafa bulanıklığı yapmaya çalışıyor. Türk askerinin adadaki varlığı ve mülkiyet sorunuyla ilgili, Türkiye'den gelen göçmelerle ilgili kafa bulanıklığı oluşturuyorlar"dedi.

KKTC Parlamentosu ve AB Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun, Almanya'daki Türk toplumunun varlığının, Almanya'yı KKTC'yi desteklemeye ittiğini söyledi.

Ceyhun, " Barış anlayışının bugüne kadar olmaması, geçmişte adada Türk tarafında iktidarda olan ve ne yazık ki dünyayla olan ilişkilerini o kadar ciddiye almayan ve kendi içine kapanıp arkamızda Türkiye var, dünya umurumuzda değil diyen rejimin iktidarından kaynaklanıyor. Buna karşılık 'Rum kesiminde de bu Türkler zaten azınlıktır, biz bunları adamızdaki Ermeniler, Museviler gibi bir azınlık olarak görüyoruz, onlara azınlık hakları veriyoruz' diyip ciddi biz çözüme yanaşmamasından kaynaklanıyor. Bir de tabii AB'nin yaptığı hatalar var" şeklinde konuştu.

Almanya Türk Toplumu (TGB) Genel Başkanı Kenan Kolat ise Kuzey Kıbrıs'ın AB'nin bir parçası olması halinde Almanya'da yaşayan Türklerin bundan çok yararlanacağını ifade etti.

Kolat, "Kuzey Kıbrıs bizim için önemli. Buradaki yaşantımızı sürekli ilgilendiriyor. Çünkü AB önümüze sorun olarak Kuzey Kıbrıs konusunu getiriyor. O bakımdan oradaki olayları hem öğrenmek hem de bizim de burada AB çalışmalarına destek vermemiz bakımından çok önemli. Çünkü Türkçe de resmi dillerden birisi haline gelecek. Türkiye daha AB'ye girmeden. Türkçe'nin resmi dil olarak AB'ye girmesi bizim buradaki anadil isteklerimizi de etkileyecektir" dedi.

(SE-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title