Haberler

KKTC Meclis Başkanı Ekenoğlu'nun Berlin Ziyareti

Berlin Parlamentosu Meclis Başkan Vekili Dilek Kolat, "Güney Kıbrıs'taki Silahlanmayı AB'nin Denetlemesi Gerekiyor" Dedi.

Berlin Parlamentosu Meclis Başkan Vekili Dilek Kolat, "Güney Kıbrıs'taki silahlanmayı AB'nin denetlemesi gerekiyor" dedi.

KKTC Meclis Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu, Almanya ziyareti çerçevesinde Berlin Parlamentosu Meclis Başkan Vekili Kolat ile biraraya geldi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) merkez binasında gerçekleşen görüşmede Kolat, Rumlar'ın silahlanması konusuna da eleştirel yaklaşılması gerektiğini kaydetti.

"AB Güney Kıbrıs'taki silahlanmayı çok iyi ve titizlikle denetlemeli" diyen Kolat, "Sadece Kuzey Kıbrıs'taki silahlanmaya göz dikmek olmaz. Kuzey Kıbrıs'ın bu yönü ele alınıyorsa, Rum Kesimi'nin silahlanması da eleştirilmeli. Bu hep eksik kalıyor. Burada bir taraflılık söz konusudur ve bu kabul edilemez" dedi.

Öte yandan KKTC ile doğrudan temasın önemine vurgu yapan Kolat, "Federal Meclis'in aldığı karar son derece önemlidir. Geçmişe bakılacak olursa KKTC'nin ödevlerini yerine getirdiğini görürüz. KKTC'de geleceğe bakan ve adım atmaya yatkın bir hükümet var. Tüm bunlara rağmen KKTC izolasyon yaşıyor ve hakkı olan kaynaklardan yararlanamıyor. Bunun kalkması gerekiyor. Bu da Federal Meclis tarafından onaylandı. Umarım Merkel bu kararı alıp AB'de değerlendirir. Rum tarafının referandumda hayır demesi ve AB'ye üye

olduktan sonraki davranışları kabul edilemez. Burada AB'ye çok büyük görevler düşüyor. AB, Rum Kesimi'ni daha iyi kontrol ederek, yönlendirebilir; ki bu da AB'nin görevi" diye konuştu.

KKTC Meclis Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu ise KKTC'lilerin barış ve birleşmeden yana olduğunu ifade ederek, "Aynı değerleri paylaştığımız Dilek Kolat ile buluşmaktan mutluyuz. Onlara Kıbrıs ile ilgili politikalarını anlattık. Bazı endişelerimizi dile getirme fırsatı bulduk; ayrıca bize hangi konularda yardımcı olabilecekleri konular üzerinde durduk. Kıbrıs Türk'ü dünyadan izole edilmiş durumda. Bizler bir an evvel izolasyonların kalkmasını ve dünyayla buluşmak istiyoruz; çünkü aynı değerleri paylaşıyoruz.

Biz kendimizi Avrupalı gibi görüyoruz. Güney Kıbrıs Rum Kesimi AB'ye yalnız başına girdi. Bizler iki ayrı bölgede yönetilen bir Kıbrıs istiyoruz. Çözümden yanayız" dedi.

Berlin Parlamentosu SPD Grup Başkan Yardımcısı Frank Zimmermann ise Kuzey Kıbrıs delegasyonuyla biraraya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Kıbrıs konusunda delegasyonla pek çok konuda benzer görüşler taşıyoruz. Zira biz SPD olarak, birleşmiş ve sorunlarını halletmiş bir Kıbrıs temenni ediyoruz. Annan Planı'nın başarılı olmasını çok isterdik; ancak gerçekleri değiştirmek ne yazık ki mümkün değil. Bu konuda uzun yıllar yaşananlar var. Biz Kuzey Kıbrıslılar için izolasyonun tamamen kalkmasını talep

ediyoruz" şeklinde konuştu.

(SE-CY-CY-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title