Haberler

KKTC Dışişleri Bakanı Avcı, Uganda Dönüşünde İKÖ ile İlişkilerle İlgili Değerlendirme Yaptı

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, 35. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Dışişleri Bakanları Toplantısı İçin Bulunduğu Uganda'nın Başkenti Kampala Dönüşünde Toplantı ve İKÖ'yle İlişkilerle İlgili Değerlendirme Yaptı.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, 35. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Dışişleri Bakanları toplantısı için bulunduğu Uganda'nın başkenti Kampala dönüşünde toplantı ve İKÖ'yle ilişkilerle ilgili değerlendirme yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu'ndan alınan bilgiye göre Avcı, KKTC olarak İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkeler, İslam Konferansı Örgüt Sekreteryası ve bağlı kuruluşları ile ilişkilerinde son dönemlerde çok büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, yapılan çalışmalar sonucunda Katar'da temsilcilik açıldığını ve Umman Sultanlığı ve Kuveyt'te de temsilciliklerinin açılması ile ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirtti.

İslam Konferansı Örgütü'nün toplantı ve etkinliklerine de KKTC'nin evsahipliği yapmaya başladığını kaydeden Avcı, geçen yıl Ağustos ayında İKÖ'ye bağlı faaliyet gösteren İslam Gençlik Dayanışma Forumu'nun Uluslararası Danışma Kurulu Toplantısı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirildiğini, geçen Nisan ayında ise Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yine İKÖ'nün bir alt kuruluşu olan İslam Ticareti Geliştirme Merkezi'nin ortak organizasyonunda "İhracat Denetimi ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Kapasitesinin Artırılması" konulu atölye çalışmasının bir İKÖ etkinliği olarak üye ülkelerden katılımcıların iştiraki ile KKTC'de düzenlendiğini anlattı.

Bu yılın son döneminde ise çok daha kapsamlı bir İKÖ etkinliğinin KKTC'de gerçekleştirileceğinin Kampala'da kabul edilen Kıbrıs'a ilişkin kararda yer aldığını belirten Avcı, bu çerçevede "İslam Dünyasında Turizm" konulu forumun 27-29 Ekim tarihlerinde KKTC'de gerçekleştirileceğini bildirdi.

35. İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bir parçası olarak, öncesinde yapılan İş Forumu ve 12. üye ülkeler özel Sektör Toplantısı'na Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası'ndan temsilcilerin, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ile birlikte iştirak ettiğini ifade eden Avcı, burada da son derece verimli temaslarda bulunulduğunu, KKTC, Uganda ve İKÖ üyesi diğer ülkelerle ticari işbirliklerinin yollarının araştırıldığını kaydetti.

Üye ülkelere KKTC üzerinde uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması yönünde destek sağlamaları hususunda çağrıda bulunan Avcı, "Kıbrıs Türk halkı yıllardır haksız izolasyonlar altında ve çok zor şartlarda mücadelesine devam etmektedir. Son dönemlerde üye İKÖ üyesi ülkelerle geliştirilen ilişkiler sayesinde bir takım önemli açılımlar elde edilmiştir. Bu açılımlar bizleri memnun etmekle birlikte takdir edilmelidir ki yeterli değildir. Bundan hareketle İslam Konferansı Üyesi ülkelerdeki kardeşlerimizden daha fazla destek istediğimizi bu vesile ile bir kez daha belirtmek isterim" dedi.

Bu arada, İKÖ kapanış oturumunda kabul edilen "Kıbrıs'ta Durum" başlıklı kararda izolasyonların kaldırılması ve KKTC ile İKÖ üyesi ülkelerin daha fazla işbirliği ve dayanışma içerisine girmesi yönünde daha fazla adımların atılması çağrısı yapıldı. Üye ülkelerden üst düzey temasların sıklaştırmalarını da isteyen karar, ayrıca eğitim sağlık ve spor alanlarında KKTC ile İKÖ üyesi ülkelerin işbirliğini öngörüyor.

"Kıbrıs'ta Durum" başlıklı kararı da değerlendiren Avcı, 13 maddede Kıbrıslı Türkler'i ve çözüm iradelerini destekleyen, izolasyonların kaldırılması ile ilgili ifadelerin yer almasının kendilerini son derece memnun ettiğini ifade etti. Avcı, toplantının kapanışında yayınlanan Kampala Deklarasyonu'nda ise Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılabilmesi için taraflar arasındaki görüşmeler sürecinin desteklendiğinin belirtildiği ve Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması çağrısı yapıldığını kaydetti.

İKÖ içerisinde KKTC'ye en büyük desteği sağlayan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ve her platformda yorulmadan Kıbrıs Türkleri'nin haklarını savunan İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na en derin teşekkürlerini sunan Avcı, İKÖ ile ilişkileri geliştirmek amacıyla ileriki dönemlerde de çalışmalarına kesintisiz olarak devam edeceklerini belirtti.

(MG-İB-İB-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title