Haberler

Kktc'de, Aya Mama Kilisesinde 3'üncü Rum Ayini

Kktc'nin Güzelyurt Kenti, Güney Kıbrıs'tan Kktc'ye Gelecek Rumların Ayinine Yine Ev Sahipliği Yapacak. Kktc Hükümetinin İzniyle Güzelyurt'taki Aya Mama Kilisesinde Bugün Başlayacak Olan Ayin İki Gün Sürecek. Hıristiyan Ortodoks Rum Halkı İçin Kutsal İbadet Yerlerinden Biri Olan Aya Mama'da Ayin K...

KKTC`nin Güzelyurt kenti, Güney Kıbrıs`tan KKTC`ye gelecek Rumların ayinine yine ev sahipliği yapacak. KKTC hükümetinin izniyle Güzelyurt`taki Aya Mama kilisesinde bugün başlayacak olan ayin iki gün sürecek. Hıristiyan Ortodoks Rum halkı için kutsal ibadet yerlerinden biri olan Aya Mama`da ayin Kıbrıs`ta sınır kapılarının karşılıklı geçişlere açılmasından sonra 3`üncü kez gerçekleşmiş olacak.

KKTC Dışişleri Bakanlığı`nın yaptığı açıklamaya göre, Rumların ayini saat 19:00`da başlayacak. Sözde Güzelyurt Metropoliti Neofitos`in, saat 19:30`da kiliseye gelmesiyle başlayacak olan ayin Neofitos`un kilise girişindeki ikonu öpmesi ve Rumların kiliseye girişi ve dualarıyla devam edecek. Gece ayininin iki saat süreceği tahmin ediliyor. Cumartesi günü ise ayinin sabah saat 07:00`de başlaması ve 11.00 gibi sona ermesi bekleniyor.

BOMBAYLA GÜNDEME OTURDU

KKTC`deki en iyi durumdaki kiliselerden olan Aya Mama`da ayin yapılmasına ilk kez 2004 yılında izin verilmişti. KKTC hükümetinin onayıyla yılda bir kez, Hıristiyan Ortodokslar için kutsal sayılan 1-2 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilmesine izin verilen ayin ilk kez patlayan bombayla gündeme gelmişti. Ayinin gerçekleşeceği tarihten birkaç gün önce kilisede patlayan bomba çevrede geniş güvenlik önlemlerinin alınmasına neden olurken, geçtiğimiz yıl ise iki Rum aracının kundaklandığı iddiasıyla dikkatleri çekmişti. 2005 yılında yanan iki Rum aracıyla ilgili olarak KKTC polisi, yangının, elektrik kontağından çıktığını açıklamıştı.

RUM BASINI GELMİYOR

2004 yılındaki ayini Rum televizyonları uydu aracılığıyla canlı yayınlamıştı. Her yıl ayini Rum parti liderleri ile yabancı misyon temsilcilerinin yanı sıra birçok Rum basın mensubu izliyor. Son dönemlerde askeri bölgelerde çekim yapmaları nedeniyle tutuklanan bazı Rum basın mensupları için Güney Kıbrıs`tan haber yapmak amacıyla KKTC`ye geçmeme kararı alındı. 15 gün boyunca KKTC`ye geçmeyecek Rum basın mensuplarının bu haberi nasıl yapacağı merak ediliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title