Haberler

KKTC'de 9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi Düzenlendi

Türkiye Hepato Gastroenteroloji Derneği ve 9. Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, Avrasya Gastroenteroloji Derneği aracılığıyla KKTC'yi bilimsel olarak legalize etmeye çalıştıklarını söyledi.

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi'ndeki gelişmeler KKTC'deki Kaya Artemis Oteli'nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla anlatıldı.

Toplantıya, Türkiye Hepato Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdulkadir Dökmeci, Prof. Dr. Necati Örmeci, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Selahattin Ünal, Prof. Dr. Mehmet Arhan ile Hacettepe Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Seyfettin Köklü katıldı.

Özkan, HEBİPA'nın 2003 yılında kurulduğunu belirterek, "Gastroenteroloji ve hepatoloji alanında ilk defa Kıbrıs'ta böyle bir toplantı yapılıyor. Biz, Avrasya Gastroenteroloji Derneği aracılığıyla Kıbrıs'ı bilimsel olarak legalize etmeye çalışıyoruz" dedi.

Kongreye 800'e yakın doktorun katıldığını kaydeden Özkan, tıp alanında ilk kez Türk dünyasına bilimsel olarak hizmet eden 4 kişiye ödül verdiklerini, ku kapsamda ilk olarak eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'na Türk dünyasına ve bilimine hizmetlerinden dolayı Dede Korkut Nişanı verdiklerini bildirdi.

Özkan, ikinci ödülü ise Türk tıp mesleğinin gelişmesine katkı sağlayan Bangladeşli Prof. Mamun El Mahtap'a 1. İbni Sina Nişanı'nı, Türk ilaç sanayisinin gelişmesine destek veren işadamı İsmail Öncel'e "Üstün Hizmet Belgesi', Milliyet gazetesinden Fikret Bila'ya da "Yılın Gazetecisi" ödülünü verdiklerini anlattı.

Özkan, kongreye Türkiye'nin yanı sıra ABD, Avrupa ve Asya-Pasifik ülkelerinden toplam 800 yerli ve yabancı uzmanın katıldığını belirtti.

-Hepatit B'deki gelişmeler-

Özkan, Hepatit B'nin, insanların bazen ağır bir biçimde hastalanmasına neden olabilen ve yaşamı tehdit edici hale gelebilen ciddi bir bulaşıcı hastalık olduğunu belirterek, "Hebatit B, dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında 9. sırada yer almaktadır. Yaklaşık 350 milyon kişi bu virüsü taşıyor. Türkiye'de ise Hepatit B'ye yüzde 5 oranında rastlanılıyor" dedi.

Artık "HBsAg kuantifikasyonu" denen bir yöntemle hastalıktan tamamen kurtulup kurtulamayacağını öğrenebilmenin mümkün olduğunu anlatan Özkan, "HBs antijeninin hastanın kanından kaybolması şifaya en yakın durumdur. Bunun öngörüsünü de HBs kuantifikasyonu ile tespit edebiliyoruz. Yani Hepatit B'nin eskiden bilindiği gibi tamamen tedavi edilemez, kalıcı bir hastalık olmadığını, belirli grup hastaların şifaya en yakın duruma geleceği ve tümüyle iyileşeceğinin öngörüsünü tespit edebilmek artık mümkün" diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Özkan, "Hepatit C'de de daha önce tedaviye yanıt alınmayan hastaların bile tam şifa şansı olabileceğini anlatarak, "Geçen yıl ABD'den FDA onayı alan iki ilaç Hepatit C hastalarına umut ışığı oluyor. Söz konusu ilaçlar ile ilgili Türkiye'de de daha önceki tedaviye dirençli ya da hiç cevap vermeyen hastalar üzerinde araştırma yaptık. Bu yaptığımız tedaviden başarılı sonuçlar aldık, diğer araştırma sonuçları gibi. Telaprevir ve Boceprevir, bu iki ilaç birkaç gün önce ruhsat aldı" ifadesini kullandı.

Toplantıya katılan doktorlar da zayıflatıcı bitkisel çaylardan kullanan bazı hastalarda ciddi karaciğer tahribatı oluştuğuna işaret ederek, test edilmeyen ilaç ve bitkilerin satılmasının engellenmesi gerektiğini söyledi.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: Tarkan Demir - GAZİMAĞUSA

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Özkan Avrasya Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title