Haberler

KKTC'de 2 Bin Vatandaşlık Mercek Altında

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Tufan Erhürman, Ulusal Birlik Partisi- Demokrat Parti döneminde vatandaşlık verilen 2 bin kişinin kayıtlarının gözden geçirileceğini açıkladı.

KKTC Başbakanı Erhürman, basın mensuplarnın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erhürman, İçişleri Bakanlığı'nda üst düzey kadrolar tamamlanır tamamlanmaz, vatandaşlık incelemeleriyle ilgili gelişmelerin kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Başbakan Erhürman, "Hükümet programında da açıkça yazdığı gibi 'Bakanlar Kurulu tarafından vatandaş yapılması zorunlu görünenler vatandaş yapılır' hükmü kalkacak. İstisnai vatandaşlığın ikinci türü olan spor, kültür, ekonomi gibi konularda yararlı hizmetleri bulunanlarla ilgili konu ayrıntılı kriterlere bağlanacak" diye konuştu. Vatandaşlıkların 'oy' olarak da görüldüğüne dikkat çeken Erhürman, "İlk defa vatandaş olanlar önlerindeki ilk seçimde oy kullanamayacak. Bu konularda 4 partinin hemfikirliği var. Bu çalışmanın başlatılması için düğmeye basmadık" dedi.

?Vatandaşlık incelemesinde ne kadar geriye gidileceği sorulan Erhürman, "Sorusunun cevabı burada yatıyor. Yok hükmündeki işlemlerde 50 sene bile geriye gidebilir. 50 yıl önce yapılsa bile ağır bir hukuki sakatlık varsa o işlem geri alınabilir. Ancak o işlem usuli bir sebeple hukuka aykırıysa hile de yoksa o 75 gün içinde geri alınabilir. 76'ncı gün geri alınamaz" diye yanıt verdi.

Öte yandan KKTC'de son 1 haftadır, Yeniden Doğuş Partisi Milletvekili Bertan Zaroğlu'nun vatandaşlığı tartışma konusu olmuştu. KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, 'YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu'nun vatandaşlığının yasal olmadığı' yönündeki iddialarla ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine "Bir kişiye yasalara aykırı vatandaşlık verildiğinin tespit edilmesi halinde, kim olduğuna bakılmaksızın yasanın gereği yerine getirilek" demişti. Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise Zaroğlu'nun vatandaşlığının iptal edilmeyeceğini açıklamıştı.

KKTC'de mevcut yasaya göre, 5 yıl çalışma izniyle ülkede yaşayanlar, 'vatandaşlık başvuru hakkı'na sahip oluyor. Bunun yanı sıra Bakanlar Kurulu'nca da 'ülke yararına' görülen isimler vatandaş yapılabiliyor.

- Lefkoşa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Demokrat Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title