Haberler

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Talat ile Hristofyas'ın Görüşmesinin Kesinleştiğini Açıkladı

Haftalık Basın Brifinginde Konuşan KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Gelecek Hafta İçersindeki Görüşmelerinin Kesinleştiğini Açıkladı.

Haftalık basın brifinginde konuşan KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın gelecek hafta içersindeki görüşmelerinin kesinleştiğini açıkladı.

Kıbrıs sorununun ilerleyen süreçte alacağı şeklin, Talat-Hristofyas görüşmesinde ortaya çıkmasını beklediklerini kaydeden Erçakıca, Talat-Hristofyas görüşmesinden beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Erçakıca, Talat-Hristofyas görüşmesiyle ilgili ön hazırlıkları yapmak ve görüşmenin gündemini belirlemek üzere Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'yle (AB) Müzakerelerden Sorumlu Özel Temsilcisi, CTP-BG Milletvekili Özdil Nami ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu'nun, yarın saat 10.00'da, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi Möller'in ara bölgedeki ikametgahında bir araya geleceğini de duyurdu.

Nami ile Yakovu'nun sadece Talat-Hristofyas görüşmesinin gündemini belirlemekle kalmayacağını ümit ettiklerini dile getiren Erçakıca, "İçeriğe de girilmesini sağlamaya çalışacağız" dedi.

Hasan Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafındaki liderlik değişiminin, politik bir tutum değişikliği anlamına gelip gelmediğini, Kıbrıs Rum liderliğinin, 8 Temmuz sürecini, eski başkanları Papadopulos gibi bir "oyalama süreci" olarak ele alıp almayacağını ve Kıbrıs sorununa nasıl bir çözüm arayışında olduklarını bu görüşmede saptamaya çalışacaklarını dile getirdi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erçakıca, dün akşam, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Annan Planı'nın hazırlanmasıyla ilgili çalışmaların yapıldığı dönemle ilgili komitelerde gönüllü olarak çalışan kişileri bir resepsiyonla bir araya getirdiğini kaydetti ve Talat'ın, komitelerdeki üyelere, içinde bulunulan aşamayla ilgili açıklamalar yaptığını aktardı.

Bu buluşmanın, "Yeni dönem içerisinde hazır olun" mesajı verme niteliği taşıdığını da belirten Erçakıca, yeni dönemde de çok yoğun, katılımcı ve iki halkın bütün kapasiteleriyle katılacağı bir müzakere süreci ön gördüklerini söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon'a gönderdiği, Kıbrıs sorunun esaslarıyla ilgili mektubu anımsatan Erçakıca, bunu yardımcı bir unsur, tartışmaların daha somut olmasını sağlayacak bir araç olarak gördüklerini belirtti.

Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun, İngiliz ve İşveçli meslektaşlarıyla görüşürken ortaya koyduğu çizgilerin de, çok katı ve ilerleyen süreci bloke edici olduğunu anlatan Erçakıca, "Bizim bu mektubumuzu eleştiri konusu yapanlar, önce bu demeçlere dikkat etmelidirler" dedi.

Türk tarafının hazırladığı bir çözüm planı olmadığına da değinen Erçakıca, Rum basınının spekülatif ve çelişkili haberler yayınladığını, bu haberlerin çoğunun aslının olmadığını belirtti.

(MG-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title