Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Başbakan Soyer, Münih Belediye Başkanı Ude'yi Kabul Etti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Lefkoşa Türk Belediyesi (Ltb) Başkanı Cemal Bulutoğluları'nın Davetlisi Olarak Bugün KKTC'ye Gelen Münih Belediye Başkanı ve Almanya Belediyeler Birliği Başkanı Christian Ude'yi Kabul Etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları'nın davetlisi olarak bugün KKTC'ye gelen Münih Belediye Başkanı ve Almanya Belediyeler Birliği Başkanı Christian Ude'yi kabul etti.

Münih Belediye Başkanı Ude, Lefkoşa'daki temaslarına Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ardından da Başbakan Soyer'in kabulüyle devam etti. Ude'ye ziyaretleri sırasında LTB Başkanı Bulutoğluları ile Alman Sosyalist Demokratik Parti ve eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun da eşlik etti. Ceyhun, görüşmelerde Ude'nin tercümanlığını da yaptı. Ude ziyaretlerinde yaptığı konuşmalarda, Kıbrıs sorununun çok önemli bir konu olduğunu, Lokmacı Kapısı'nın açılmasıyla da Kıbrıs'ın Almanya'da da önemli bir gündem oluşturduğunu ifade ederek, özellikle kapının açılmasının ardından insanların çözüm için heyecanlandığına dikkati çekti.

Ude, parçalanan bir ülke ve kentin kabul edilemeyeceğini, bu yüzden de bu sorunun en kısa zamanda çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Ude, "Eminim ki bu ülkede yaşayan genç nesil dünle değil, gelecekle ilgileniyor" dedi ve bunun Kıbrıs'ta çözüm için büyük bir şans olduğunu vurguladı. Almanya'da bir belediye başkanı olarak sadece Türklerin veya Yunanlıların dostu olmadığını, kişisel olarak herkesin dostu olduğunu da ifade eden Ude, iki halkın ayrılıklar için değil, birleşim için çalışması gerektiğini, bu çerçevede de kültürlerin değerlendirilebileceğini kaydetti. Ude, iki tarafın adanın tamamı için turizm alanında tanıtım çalışması yapabileceğine de işaret ederek, adada bugüne kadar Türk tarafının attığı bütün adımlara teşekkürlerini sundu. Bundan sonra da adımlar atılması gerektiğinin altını çizen Ude, ancak bu adımların ille de büyük büyük adımlar olması gerekmediğini belirterek, "Adımlar ufak ufak olsun, ama sonuca ulaşılsın" diye konuştu.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer de, Ude'ye KKTC'ye yaptığı ziyaretten dolayı teşekkür ederek, Ude'nin belediye başkanlığının yanında sanatçı kişiliğinin de olduğunu, uzakta olsa da her iki alanda yaptığı çalışmaları yakından izlediğini söyledi. Soyer, Kıbrıslı Türklerin adaya barış ve istikrarın gelmesini istediğini, ayrıca her iki halkın birbirinin ulusal değerlerine saygı duyup, geleceği bu saygı temelinde beraberce kurmasını temenni etti.

Kıbrıslı Türklerin kültürel, spor, ekonomik ve siyasi olarak ağır izolasyonlar altında olduğuna dikkat çeken Soyer, örneğin bir Kıbrıslı Türkün Avrupa'nın herhangi bir yerinde sergi açmasının büyük bir siyasi olaya neden olduğunu söyledi. "Biz sporcularımızın uluslararası arenada yarışmasını istiyoruz" diyen Soyer, tüm bu izolasyonların kalkması için çalıştıklarını kaydetti. Lokmacı Kapısı'nın açılmasının Kıbrıs'ta herkese cesaret verdiğini de ifade eden Soyer, kapı açıldıktan sonra Türk tarafına geçen herkesin burada da insanların yaşadığını, bu insanların da tek farklarının dil ve dinleri olduğunu gördüğünü vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, kabulünde Ude'ye Lefkoşa'nın bölünmüşlüğünün tarihi hakkında bilgi verdi. Talat, Lefkoşa'nın, iki halk arasındaki kavganın başlangıcından bu yana ayrı olduğunu, bu yıllardan sonra da Lefkoşa ve ülkeyi ilk birleşme fırsatının 2004 yılında yakalandığını anımsattı. Cumhurbaşkanı Talat, Lokmacı Kapısı'nın açılmasının önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Lokmacı Kapısı'nın açılması, Kıbrıs sorununun çözümü veya ülkenin birleşmesi demek değildir, ancak burası tarihi anlamda önemli bir geçittir ve iki halkın yakınlaşması için ciddi bir gelişmedir" dedi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları da, Cumhurbaşkanlığı'nda yaptığı konuşmada, Münih Belediyesi ile Lefkoşa Belediyesi arasında kültürel, sportif ve sanatsal işbirliğini içeren çalışmalar yapabileceklerini kaydetti.

(MG-OYK-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title