Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Bergama'da Konferans Verdi

Dikili ve Bergama Belediyelerinin Daveti Üzerine 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İzmir'e Gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Ağırlıklı Bir Yönetimi Kabul Etmeyeceğini Söyledi.

Dikili ve Bergama belediyelerinin daveti üzerine 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İzmir'e gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum ağırlıklı bir yönetimi kabul etmeyeceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bergama Belediyesi tarafından Belediye Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Kıbrıs'ta barış ve çözüm çabaları" konulu bir konferansa katıldı. Konferansta konuşan Talat, "Barış öncelikli bir anlaşma gerekiyor. İnsanları barıştıracak düşüncelerin, politik yaklaşımların, uzlaştırıcı bir yapının ortaya konulması gerekir. Barış için önce siyasi anlayış gereklidir" dedi.

Kıbrıslı Rumlar'ın Kıbrıs'ı yönetmek istediğini belirten Talat, "Kıbrıs'ta ihtiyaç olan barışın şekilleneceği alt yapıdır. Alt yapı olmadan bina nasıl olmayacaksa, anlaşma olursa ancak o zaman halkları bir araya getirebiliriz. Bunu da şekillendirecek olan siyasilerdir" dedi.

Kıbrıs Rum tarafının çözüm şeklinin Kuzey'i Güney'e asimile etmek olduğunu anlatan Talat, şöyle konuştu: "Yeni Dışişleri Bakanları bir röportajında Kıbrıs'ta sorunun çözümünü Türk Ordusu'nun çekilmesine bağlamış ve ancak bu olursa sorunun çözüleceğini söylemiş. 2003 yılında kapılar açıldı. İki halk arasında güven artması beklenirken tam tersi oldu. Bunun sebebi politik çözümün ortaya konulmaması. Kıbrıs'ta bir anlaşmaya ihtiyaç var. BM gözetiminde bütünlüklü bir çözüm gerçekleştirilmelidir. Bütün

yönleriyle Kıbrıs sorununu çözecek anlaşma imzalandığı zaman yeni devlet ortaya çıkar."

Kıbrıs'ın, AB'ye bölünmüş girmesinin Türkiye ve Kıbrıslı Türklere pahalıya mal olduğunu söyleyen Talat, Türk tarafının istikrarlı bir şekilde politikasını sürdürmesi gerektiğini böylelikle Kıbrıs Türkleri'nin dünya ile temasının ilerleyeceğini belirtti.

5 Eylül'de Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Papadopulos ile yapacağı görüşmeyi de anlatan Talat, görüşmeye umutlu gittiğini, ancak ortaya çıkacak sonucun sadece kendi tutumuna bağlı olmadığını, karşı tarafın da olumlu tutum içinde olması gerektiğini söyledi. 5 Eylül görüşmelerinden umutlu olmak istediğini belirten Talat, sözlerini şöyle tamamladı: "İyi niyetle gidiyorum. Karşı tarafın da iyi niyetle gelmesi halinde bir ilerleme kaydedilir. İlerleme demek karşılıklı oturup Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü

için müzakerelere başlamak demektir. Eğer biz bunu başarırsak 5 Eylül başarılı olur aksi ise hüsran olur. O zaman Kıbrıs'ta çözümsüzlük pekişir. 5 Eylül'de taraflar iyi niyetlerini gösterirlerse ilerleme olacak."

(FH-Mİ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title