Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, New York'ta Basın Toplantısı Düzenledi

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Greentree zirvesine anlaşma niyetiyle gelmediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Greentree zirvesine anlaşma niyetiyle gelmediğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hristofyas'ın Kıbrıs Türk tarafının sunduğu önerileri reddedip bunları Kıbrıs'ta değerlendireceğini söyleyerek, anlaşma niyeti olmadığını gösterdiğini ifade etti. Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un zirve sonrasında yaptığı basın açıklamasının, Kıbrıs Türk tarafının beklentileri ile uyumlu olduğunu da vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ban'ın çok taraflı konferans için davet yapabileceğini belirttiği söz konusu açıklamaya işaret ederek, "Bu, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki

talep ve beklentileri ile uyumlu olup, Kıbrıs Türk tarafının sürdürdüğü yoğun diplomasisinin bir ürünüdür" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Greentree Zirvesi sonunda BM Genel Merkezi'nde iki liderin huzurunda yaptığı açıklamanın ardından KKTC New York temsilciliğinde bulunduğu Türk Evi binasında basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Ulusal Konseyi'nin takvim ve arabuluculuğa karşı olduğu, çok taraflı bir toplantı için iç meselelerin çözümlenmesi ve böyle bir toplantının ancak tarafların rızası ile yer alması yönündeki kararlarının Greentree'de Hristofyas'ın elini kolunu bağladığını belirtti. Eroğlu, "Rum Ulusal Konseyi mi yoksa Hristofyas mı kendi elini kolunu bağladı? İkinci şık her halde daha geçerli" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının zirvede mülkiyet ve vatandaşlık konusunda Rum tarafına veriler sunduğunu, bunun üzerine Hristofyas'ın, verileri Kıbrıs'ta inceleyeceğini söylemesinin, toplantıdan sonuç almak istemediğini ve Hristofyas'ın böylece kendi kolunu kendinin bağlattırdığını gösterdiğini belirtti. Eroğlu, "Hristofyas, Greentree'ye anlaşma niyeti ile gelmedi" dedi.

Greentree Zirvesi'nde Kıbrıs Türk tarafının sunduğu her önerinin Kıbrıs Rum tarafınca reddedildiğini ifade eden Eroğlu, tarafların Temmuz 2010'da Cenevre'de yer alan toplantıdan sonra ve birinci Greentree Zirvesi öncesi al ver sürecine girmesi gerekirken Rumların isteksizliği yüzünden ne Kıbrıs'ta ne de Birinci Greentree Zirvesi'nde al ver sürecine girilemediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Dün tamamlanan İkinci Greentree Zirvesi'nde Rum tarafının tutumunda herhangi bir değişiklik olmadı" dedi.

"KIBRIS TÜRK TARAFININ BEKLENTİLERİ İLE UYUMLU"

BMGS'nin zirve sonunda iki liderin huzurunda yaptığı ve çok taraflı konferans için davet yapabileceğini belirttiği açıklamaya atıfta bulunan Eroğlu, "Bu, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki talep ve beklentileri ile uyumlu olup, Kıbrıs Türk tarafının sürdürdüğü yoğun diplomasisinin bir ürünüdür" dedi.

"YÜRÜTMENİN SEÇİMİ VE VATANDAŞLIK KONUSUNDA AZ BİR İLERLEME"

İki gün süren görüşmelerde vatandaşlık ve yürütmenin seçimi konusunda az bir ilerleme kaydedildiğini ifade eden Eroğlu, "Greentree'de daha fazla ilerleme kaydedilebilir miydi? Edilebilirdi diye cevap verebilirim. Ama maalesef Rum tarafının isteksizliği bu son Greentree zirvesinde de kendini göstermiştir" dedi.

"Genel Sekreter'e son günkü toplantıda, zirveden memnun olmadığımızı söyledik. Buraya mektupta belirtilen üç başlığı tamamlama niyeti ile geldik ancak bu üç başlığı Rum tarafının tavrı nedeniyle tamamlayabilirdik" diyen Eroğlu, "Ancak bazı ilerlemeler kaydedilmiş, son aşama ile ilgili daha somut bir takvim ortaya çıkmıştır. Bizim için önemli olan çok taraflı toplantı ile ilgili olarak açıklamada yer alan takvimlemedir. Çok taraflı toplantıya dünden çok daha yakın olduğumuzu söyleyebilirim" şeklinde

konuştu.

"BMGS'nin iyi niyetine rağmen çok sınırlı bir ilerleme olmuştur" diyen Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının vatandaşlık, çapraz oy ve mülkiyet konularında ortaya koyduğu önerilerin BMGS tarafından olumlu bulunduğunu ancak Hristofyas'ın olumsuz tavrını sergilemekten vazgeçmediğini ifade etti. Hristofyas'ın, BMGS ile açıklamanın nasıl yapılacağı üzerinde bu sabah yapılan toplantıda da olumsuz tavrını sürdürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Hristofyas, Genel Sekreter'e de güvenmediğini tavrı ile ortaya

koymuştur" dedi. Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının çok taraflı konferansın BMGS'nin takdiri olduğunu belirtmesi üzerine Hristofyas'ın tavrını serleştirerek karşı çıkmaya çalıştığını ancak Türk tarafının buna karşı da tavır ortaya koyduğunu anlattı.

"RAPOR OLUMSUZ OLURSA..."

Mart ayı sonunda BMGS'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer'ın sunacağı değerlendirme raporunun olumsuz olması durumunda ne olacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu, olumsuz rapor verilmesi durumunda BMGS'nin durumu Güvenlik Konseyi'ne anlatacağını belirtti.

BMGS'nin Downer'a rapor için yetki vermesinin BMGS'nin müzakerelerde hayal kırıklığı yaşadığı anlamına gelip gelmediği sorusuna karşılık ise Eroğlu, Genel Sekreter'in müzakerelerin başında çok umutlu olduğunu ancak Kıbrıs Rum tarafının son zirvede ortaya koyduğu tavrı gördükten sonra altıncı bir zirveye gerek kalmadığını ve sorunu çok taraflı bir konferansta halletmeye çalışacağını ifade etti.

"BMGS ÇOK TARAFLI BİR KONFERANSTA KARARLI..."

Eroğlu, "BMGS çok taraflı bir konferansta kararlı, ancak taraflar böyle bir toplantıya gelmek istemezse tarafları zorlayamaz, ancak böyle bir teklifi reddeden hakkında Güvenlik Konseyi'ne olumlu rapor verilmeyeceği kesin" dedi.

Hristofyas'ın zirvedeki tavrı ile ilgili olarak Eroğlu, Hristofyas'ın "evet ama" dahi demediğini, "Ben bunu kabul edersem Kıbrıs'a gelemem" şeklinde ifadeler kullandığını kaydetti. Eroğlu, "Rum halkının seçtiği bir lidersin. Kendi halkından korkmaya başlamışsan, liderliğinin bir anlamı kalmaz ve bir antlaşmaya da imza atamazsın. Şimdi bu pozisyondadır" dedi.

"ABD İLK KEZ MÜDAHİL OLDU"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD'nin Kıbrıs konusunda daha önce direkt müdahale gayreti içerisinde girmediğini, ilk kez bu zirve sırasında açıklamaları ile müdahil olmaya çalıştığını da belirtti. Eroğlu, "Belli ki ABD de müzakerelerin yavaş seyrinden rahatsız oldu ve bu açıklamayı yapma mecburiyeti duydu" dedi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugüne kadar dıştan herhangi bir müdahale olmadığını, sürecin Kıbrıslı süreci olduğu prensibinin dışına çıkılmadığını ifade etti. Eroğlu, Kıbrıs'ta liderler toplantısının ve

mekik diplomasinin devam edeceğini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, izolasyonlarla ilgili olarak, AB ülkelerine ziyaretlerinde aldıkları mesajın çözüm olmadığı sürece izolasyonlardan kurtulma şansının mümkün olmadığı yönünde olduğunu ancak, çözümün sadece Kıbrıs Türk tarafının elinde olmadığının görülmesi gerektiğini de vurguladı. - YORK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Dimitris Hristofyas Derviş Eroğlu New York Kıbrıs Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title