Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu Müzakere Heyetini Tanıttı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 26 Mayıs’ta başlayacak müzakerelerde her konunun masada olacağını ve tartışılacağını, masaya felsefe ve edebiyat dinlemek için oturmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyurma ağır yükü altında olduğu bilinciyle hareket edeceğini vurguladı. Eroğlu’nun bu akşam Merit Lefkoşa Hotel’de düzenlediği müzakere heyeti ve müzakere danışma kurulu medya tanıtım resepsiyonuna bakanlar, bürokratlar, akademisyenler, eski parlamenterler ve medya mensupları katıldı. Toplantıdaki konuşmasında, müzakereleri Cumhurbaşkanı olarak yürütürken, kendisine destek verecek olan uzmanların, birbiriyle iç içe geçen halkalar şeklinde örgütlenecek bir yapı temelinde görevlerini yerine getireceklerini kaydeden Eroğlu, birinci halkanın “Müzakere Heyeti”; ikinci halkanın deneyimli diplomat, müzakereci, temsilci, müsteşar emeklisi ya da hakim emeklisi hukukçulardan ve akademisyen ve aydın kişilerden oluşturulacak “Müzakere Danışma Kurulu”; üçüncü halkanın ise “Ulusal Konsey” ya da bir başka ifadeyle “Meclis Platformu” olacağını açıkladı.

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti temsilcilerinden oluşacak platform aracılığıyla, müzakerelerdeki gelişmeler konusunda siyasi partileri bilgilendirecek ve fikirlerine başvuracaklarını kaydeden Eroğlu, platformun ayda bir kez toplanacağını, talep gelirse daha fazla da toplantı yapabileceğini kaydetti. Dördüncü halkanın “Halk Konseyleri” olacağını bildiren KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu grupta yer alacak temsilciler belirli aralıklarla ya hep birlikte veya gruplar halinde Cumhurbaşkanı ve müzakere heyetiyle toplantılar yaparak süreç konusunda bilgilendirilecek ve görüşlerine başvurulacaktır” dedi ve halk konseylerinde, sivil toplum örgütleriyle ekonomideki farklı sektörlerin temsil eden yapıların yer alacağını anlattı. Eroğlu, şöyle konuştu:

“Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak görüşmelere kaldığı yerden devam etme niyet ve kararlılığındayız. Görüşmelerin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde yürütülmesini ve en kısa sürede başarıyla sonuçlandırılmasını istiyoruz. Bunun için iyi niyetle ancak halkımızın haklarını göstererek müzakere edeceğiz. Umarım Rum tarafı da masaya aynı anlayışla gelir ve bir sonuca ulaşırız.”

Eroğlu, müzakere heyetinde değişik görüşler sergileyen kişiler de bulunduğunu, cumhurbaşkanı olarak değişik görüşlerin de danışma kurulu masasında tartışılması, değerlendirilmesi ve müzakere heyetinin bunlardan faydalanması düşüncesinden hareket ettiklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, hedeflerinin her görüşün Cumhurbaşkanlığı’na yansıtılması ve bu görüşler bir süzgeçten geçirildikten sonra müzakere masasında muhataplarıyla, hangi başlık masadaysa onu tartışmak olacağını belirtti.

KKTC halkının seçimlerde kendisini tercih ederken ortaya koyduğu görüşler bulunduğuna işaret eden Eroğlu, “Kıbrıs Türk halkının varlığını yok ederek müzakereleri sürdürmem mümkün değildir. Zaman zaman Sayın Hristofyas ‘Eroğlu eşit egemen Kıbrıs Türk halkı söylemlerinden vazgeçsin’ diyor. Bundan vazgeçmem demek, Kıbrıs Türk halkının temsilcisi olmaktan vazgeçmem demektir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının sesini dünyaya duyurma ağır yükü altında olduğu bilinciyle hareket edeceğinden kimsenin şüphesinin olmamasını istedi. Eroğlu, daha sonra müzakere heyeti ve danışma kurulu üyelerini tek tek yanına çağırarak tanıttı. Mülkiyet konusuyla başlayacak müzakereler için yarın Erol Kaymak, Kudret Özersay ve Serden Hoca’nın yarın Brüksel’e bir seminerde konuşmak için gideceğini; pazartesi ise teknik heyetlerin çalışacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakere masasındaki stratejilerinin belirleneceğini anlattı.

Eroğlu, müzakereler devam ettiği sürece Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’le temas içinde olacağını, yurt dışı gezilerinde Özgürgün’ün yanında olacağını belirterek, “çünkü son 5 yılda Dışişleri Bakanları geri planda kaldı. Dışişleri Bakanları mutlaka müzakere heyetinin görüşmelerinden haberdar olması lazım. Uzmanlarıyla yapacağı görüşmelerle bize sunacağı önerleri müzakere masasında değerlendirmek düşüncesindeyiz” dedi. Birlikte hareket edilirse ulusal davanın en iyi şekilde savunulabileceği inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, daha sonra soruları yanıtladı. “Görüşmelerin kaldığı yerden devam edeceği söylemi ve kırmızı çizgiler ile Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı’na verdiği sözlerin ne kadar bağlayıcı olacağı” yönündeki sorular üzerine Cumhurbaşkanı Eroğlu, masada 6 başlık bulunduğunu ve bunlarda anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Tüm konularda anlaşmaya varılmadıkça hiçbir konuda mutabakata varılmış sayılmayacağı prensibini hatırlatan Eroğlu, Talat-Hristofyas ortak açıklamasında dişe dokunur bir şey bulunmadığını; BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta 23 Mayıs’ı dikkate alarak müzakerelere başlayacağını yazdığını; bunu BM temsilcisi ve Güney’deki büyükelçilere de tekrarladığını söyledi. Eroğlu, KKTC’nin eşit-egemen bir halk olduğunu sık sık söylediğini vurgulayarak, “Müzakere masasına konmak başkadır, mutabakat kabul etmek başkadır. Her konu tartışılacaktır. Ama bırakıldığı yerden derken, 6 başlık olduğu gibi masada duruyor. Yönetim ve güç paylaşımını kabul etmiş değiller, hiçbir konuda yüzde yüz mutabakat yok, demek ki her konu tartışmaya açıktır” diye konuştu. 26 Mayıs’ta müzakerelere mülkiyetle başlamayı kendisinin istemediğini, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in taraflarla görüşmesinden sonra bu teklifin geldiğini ve kendilerinin de “olur” dediğini anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, daha önceki mülkiyet tartışmalarında hiçbir ilerleme olmadığını belirtti. “Müzakere masasında felsefe, edebiyat dinlemeye oturmayacağız” diyen Eroğlu, “Ben Sayın Hristofyas’ın edebiyatıyla, felsefesiyle vakit geçirecek değilim. Mülkiyetse mülkiyeti konuşup tartışacağız” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, “Seçim boyunca 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın masada verdiği tavizleri geri alacağınızı söylediniz bu tavizlerin neler olduğunu bugüne açıklamadınız, bunları açıklar mısınız?” sorusuna karşılık, şöyle konuştu: “Şimdi her şeyi açıklarsak, müzakere masasına neyi götüreceğiz. Müzakere masasında her şeyi konuşacağız. Adı üzerinde müzakere masası, tartışmadan bir sonuca varmak mümkün değil. Tartışınca bir sonuca varır mıyız, varmaz mıyız o başka konu” diyen Eroğlu, Kıbrıs sorununun 1968’den beri tartışıldığına dikkat çekti. Bugüne dek anlaşmaya varılamadığı gerçeğinden hareket ederek bir anlaşma arayışıyla müzakere masasına oturacaklarını belirten Eroğlu, emekliye ayrılan Rum liderlerin “müzakere masasında Kıbrıslı Türkleri tutmak, anlaşma ister gibi davranıp hiçbir anlaşmaya imza koymamakla” övündüğünü; şimdi yine aynı niyetle mi masaya oturacaklarını göreceklerini söyledi. Eroğlu, “Ama biz elbette her konuyu tartışacağız. 6 başlığı tartışacağız. Mülkiyet, toprak, garantiler var. Meclisin aldığı kararı var, elbette bunları da tartışacağız. Tartışmanın sonunda anlaşma niyeti her iki tarafta olursa ve karşı taraf Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda onuruyla bu topraklarda yaşama hakkına saygı duyarsa, 1960 anlaşması gibi 3 yıl sonra yıkılacak bir anlaşma değil, kalıcı bir anlaşma arayışındaysa, elbette bir yere varılabilir. Varamazsak onu zaman içinde değerlendireceğiz” dedi.

Ali RUHLUEL / LEFKOŞA - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title