Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: 'İsviçre'deki Zirve Sonuçsuz Kaldı' Yaklaşımları Karamsar Bir Yaklaşım

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mont Pelerin'deki zirvenin sonuçsuz kaldığı yönündeki yaklaşımların karamsar olduğunu vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mont Pelerin'deki zirvenin sonuçsuz kaldığı yönündeki yaklaşımların karamsar olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, sürecin henüz bitmediğini, Rum liderin isteği üzerine bir haftalık ara verildiğini, sürecin kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı bir haftalık aranın ardından İsviçre'de devam edecek zirvenin uzun sürmesinin gerekmediğini, Kıbrıs Türk tarafının hedefinin 2016 yılı sonuna kadar çözüme ulaşmak olduğunu belirtti. İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasındaki Kıbrıs zirvesinin dün tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün akşam KKTC'ye döndü. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Ercan Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Mont Pelerin kasabasında 5 gün yoğun müzakere süreci geçirdiklerini kaydetti. Akıncı, sürecin ilk 2 gününde 4 başlıkla ilgili çalışmalar yürüttüklerini, daha sonraki günlerde de toprak konusunun belli unsurları üzerinde çalışmalar yaptıklarını, güvenlik ve garantiler konusunda da beyin egzersizi şeklinde fikir alışverişinde bulunduklarını ifade ederek, "Buradan giderken açıkladığımız gibi tüm konular masadaydı ve bunlar dönüşümlü olarak ele alınacaktı bunlar yapıldı" dedi. Akıncı, sürecin sonuna doğru gidildiği ve ilk 4 başlıkta da yeterli ilerleme sağlandığı için 2016 sonu hedefini de göz önünde bulundurarak toprak konusunun da gündeme geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bizim yine buradan gitmeden açıkladığımız bir hususu hatırlamakta fayda var Toprak konusuyla ilgili yapılacak ilk çalışmanın kriterler bazındaki çalışma olacağını ve orada uzlaşma sağlanması halinde haritaların o takdirde gündeme geleceğini, ancak haritalar gündeme gelirken aynı anda

ona paralel olarak da 5'li konferansın tarihini saptama uzlaşmamız vardı. O tarihin de yine altını çizerek vurguluyorum 2016 sonu hedefini göz önünde bulundurarak yakın bir tarihte olması hususunda anlayış birliği vardı. Yaptığımız çalışmalar verimli oldu herhangi bir şekilde sonuçsuz kaldı yaklaşımının çok pesimist olacağını değerlendiriyorum. Çünkü bu süreç bitmiş değil. Sayın Rum liderin ricası üzerine bir haftalık bir ara verilmesi söz konusudur. Süreç yeniden kaldığı yerden İsviçre'de devam edecektir. Varılan mutabakat budur. BM açıklamasında da gördüğünüz gibi bu hususlar vurgulanmıştır." Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının sürecin başından beri koyduğu iyi niyetli çabaları sürdüreceğinin altını çizerek, Mont Pelerin'de ekibiyle birlikte ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydederek, çalışma arkadaşlarına özverileri nedeniyle teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Akıncı İsviçre'deki çalışmalarının tek hedefinin Kıbrıs'ta 50 yıl sonra kabul edilebilir bir anlaşmayı sağlamak ve Kıbrıs'ın gelecek kuşaklarına daha iyi bir gelecek inşa etmek olduğunu, bu hedef doğrultusundaki çalışmalara tekrar başlayacaklarını söyledi. İsviçre'deki görüşmenin çok uzun sürmesine gerek olmadığını söyleyen Akıncı, "Umut ederim çok daha sonuç alıcı birkaç gün geçireceğiz. Çünkü çok uzun sürmesine gerek yok. Ondan sonraki bir kaç hafta içerisinde de 5'li konferansın toplanarak güvenlik ve garantiler boyutunu da bir şekilde uzlaşmayla tamamlanması ve Kıbrıs'ta yeni bir dönemin başladığının müjdesini el birliğiyle verebilmemiz. Hedefimiz bu. Bu iyi niyetle çalışmaya devam edeceğiz Umarım aynı şekilde karşılık görür bu çabamız" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------

Akıncı ve eşinin Ercan havalimanına gelişi

Akıncı İsviçre deki görüşmeleri değerlendirdi - Ruhluel

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akıncı İsviçre Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title