Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Çözüm Için Hem Bize, Hem Ab?ye Düşen Görevler Var

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Çözüm için hem bize, hem AB'ye düşen görevler varAli Ruhluel Lefkoşa 5 Aralık (DHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta sağlıklı bir çözüme ulaşılabilmesi için hem kendilerine hem de Avrupa Birliği'ne düşen görevler ve beklentileri bulunduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı Çözüm için hem bize, hem AB'ye düşen görevler var

Ali Ruhluel Lefkoşa 5 Aralık (DHA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta sağlıklı bir çözüme ulaşılabilmesi için hem kendilerine hem de Avrupa Birliği'ne düşen görevler ve beklentileri bulunduğunu söyledi. Akıncı, Cenevre'de ocak ayında yapılacak müzakereler konusunda kamuoyuna yansıtıldığının aksine hiçbir ön koşul bulunmadığını vurguladı ve varılan mutabakatın BM'nin açıkladığı gibi olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.

'Kararlı bir aşamaya doğru"

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ercan Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında yarın AP Başkanı Martin Schulz, çarşamba günü AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le ardından da Dış Politika ve Dış Güvenlik Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile görüşeceğini kaydetti. Kıbrıs konusunda 5'li konferans tarihinin belirlendiğini ve çözüm sürecinde kararlı bir aşamaya doğru gidildiğini kaydeden Akıncı, işlerin yolunda gitmesi halinde taraflar arasındaki ayrılık noktalarının bir uzlaşmayla sonuçlanması için çalışacaklarını, Rum tarafından da aynı kararlılığı göstermesi dileğinde bulundu.

'KKTC onurlu bir çözümde yer alacak'

Cenevre'de bir mutabakat sağlanması halinde KKTC'nin onurlu bir çözümde yer alacağını, iki kurucu devletten birisi haline geleceğini, uluslararası hukukla birlikte AB içinde de yer alacağını ifade etti. Halihazırda, bir süredir yürütülen AB'ye hazırlık sürecinin daha büyük bir önemi olacağını da vurgulayan Akıncı, AB yetkilileriyle yapılacak görüşmelerin büyük öneme sahip olduğunu düşündüğünü ifade etti.

'Bize düşen görevler var, AB'ye de düşen görevler var'

'Bize düşen görevler var, aynı zamanda Avrupa Birliği'ne de düşen görevler var' diyen Akıncı, çözümün sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi adına AB'nin de yapması gerekenlerin bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının ve KKTC'nin AB'ye hazırlanması yönünde de AB'den beklentilerin olduğunu kaydetti. Akıncı, tüm bu konuların ele alınacağını ve müzakerelerde hangi noktada bulunulduğunun Brüksel'de AB yetkilileriyle paylaşılacağını ifade ettiği konuşmasında, Rum lider Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile yapılan görüşmede bir yol haritası çıktığını hatırlattı. 9 Ocak'ta Cenevre'ye gidilip, 12 Ocak'ta 5'li konferansa dönüşecek bir yol haritası üzerinde mutabakat sağlandığını anımsatan Akıncı, kamuoyuna yansıtıldığının aksine Cenevre'ye giden yolda 'Hiçbir ön koşul bulunmadığını' vurguladı ve varılan mutabakatın BM'nin açıkladığı gibi olduğunu kaydetti. Perde gerisinde herhangi bir ön koşul veya al-ver'e girilmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, bir takım spekülatif bilgilerin doğru olmadığını, BM tarafından tarafların uzlaşı metni neyse, gerçeğin de o olduğunu belirtti. Perşembe akşamı KKTC'ye döneceğini kaydeden Akıncı, Cenevre buluşmalarına kadar yoğun bir gündemin olacağını, temennisinin artık Kıbrıs'ta 50 yıldır süren müzminleşmiş ve kangrenleşmiş soruna bir çare bulunması, her iki halkın mutlu-huzurlu olabileceği, gelecek kuşakların barış, refah ve huzur içinde yaşayabilecekleri bir Ada yaratılması yönünde olduğunu yineledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Mustafa Akıncı Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title