Haberler

KKTC Çözüm İçin Masaya Oturmaya Hazır

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Adada Kapsamlı, Siyasi Eşitliğe Dayanan, BM Çatısı Altında Bir Çözüme Ulaşmak İçin Masaya Oturmaya Hazır Olduklarını Söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, adada kapsamlı, siyasi eşitliğe dayanan, BM çatısı altında bir çözüme ulaşmak için masaya oturmaya hazır olduklarını söyledi.

ABD'de, Washington ve New York'ta gerçekleştirdiği temaslara ilişkin, New York'taki Türkevi'nde basın toplantısı yapan Avcı, Annan Planı'nı reddeden Rum yönetiminin 'gayrişmeşru' olduğunu söyledi. Bakan Turgay Avcı, ABD, BM ve AB'nin Kıbrıs Rum Kesim üzerinde baskısını artırması gerektiğini bildirdi. Washington ve New York temaslarında, 'Kıbrıs sorununa ilişkin gerçekleri' dile getirdiğini anlatan Turgay Avcı, ''Yeni açılımımız uyarıncan biz artık her yerde olmak istiyoruz. Kapanarak, Lefkoşa'dan siyaset yapmak istemiyoruz'' dedi.

''KAPSAMLI ÇÖZÜM İSTİYORUZ''

Kıbrıs konsunda kapsamlı çözüm istediklerini vurgulayan KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, şöyle konuştu:

''Kapsamlı, iki halkın eşit olduğu, siyasi eşitliğe dayanan, Türkiye'nin garantörlüğünün devam ettiği, iki bölgeli ve BM çatısı altında bir çözüme hazırız. Yani biz masada eşit bir anlaşmaya hazırız, ama bunun yanında KKTC devletin organlarının güçlendirilmesi, altyapısının tamamlanması, dünyaya açılım kararlarının arttırılması, üniversitelerin ve turizm işletmelerinin sayısının artırılması, yabancı yatırımcıların KKTC'ye getirilmesi, ekonomik gelişimin daha da artması gerekiyor. Bunları sağlamak önümüzdeki sürecin hedefleridir.''

Güney Kıbrıs yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmekten kaçtığını söyleyen Avcı, Rumlar'ın uzlaşmaz tutumlarını sürdürdüğünü tüm dünyayı yeni yarattıkları gündemlerle oyaladığını bildirdi. Avcı, şöyle devam etti:

''8 Temmuz'da kabul edilen ilkeler anlaşmasına göre şu ana dek çoktan teknik komitelerin kurulup, teknik konuların iki tarafın günlük hayatlarını kolaylaştırmak üzere tartışılması gerekiyordu. Ayrıca bu süreçte iki liderin de bir araya gelmesi gerekiyordu. Rumlar bir yandan çözümden bahsederken bir yandan bizle görüşmekten kaçıyorlar. İki lider bir araya gelmezse sorun çözülmez, iki tarafının yetkililerinden çok liderlerinin bir araya gelmeleri önemli.''

Kuzey Kıbrıs limanlarının açılması, KKTC'ye uygulanan izolasyon politikasının sona erdirilmesi, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün yürürlüğe girmesi gibi konular gündeme gelince, Rum kesiminin dikkatleri başka yöne çekme çabaları olduğunu belirten Avcı, ''Göreve gelir gelmez Almanya Başbakanı Merkel'in bir açıklaması oldu; 'Dönem başkanlığımız sonlanmadan bu konuyu bitirmek istiyoruz' dedi ve orda bir politik savaş başladı'' dedi.

Kuzey Kıbrıs limanları kullanıma açılmaksızın Kıbrıslı Türklere yönelik hiçbir açılımın gerçekleşemeyeceğini belirten Avcı, ''Rum yönetimi Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nü engellemek ve bütün görüşleri, konsantrasyonu başka yerlere aktarmak için petrol konusunu ortaya attı. Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün AB'de tartışılacağı günlerde hemen konuyu değiştirdi'' dedi.

Rum yönetiminin Türkiye'yi komşu ülkelerle karşı karşıya getirmeyı amaçladığını söyleyen Avcı, ''Rumlar, bu tüzüğün gündeme gelmemesi için Türkiye'yi AB nezdinde 'uzlaşmaz', 'saldırgan ülke' konumuna getirmeye çalışıyor, Kıbrıs Türkleri'nin adada yetkileri, hakları olmadığını öne sürmeyi amaçlıyor. Temaslarımızda tüm bu gerçekleri ABD'li yetkilere aktardık'' dedi.

Güney Kıbrıs yönetiminin AB'de kabul edilmesinin büyük bir yanlış olduğunun AB yetkilileri tarafından kabul edildiğini savunan Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılması gerekiyor. Bu kapsamda AB, BM ve özellikle ABD'nin Rumlar üzerindeki baskıyı arttırmaları gerek. AB, KKTC için çok önemli olan ve yapmaya söz verdiği Doğrudan Ticaret Tüzüğünü bir an önce kabul etmeli. Doğrudan ticaret ve doğrudan uçuşlar bizim için çok önemli olan iki konudur.''

Bakan Turgay Avcı, doğrudan uçuşlarla ilgili bir soru üzerine yasal zemin uygun olduğu takdirde bunun aşlatılabileceğini, bu konuyla ilgili olarak İngiltere Başbakanı Tony Blair'in açıklamalarının ardından İngiltere'ye başvuru yapıldığını, gelen olumsuz cevap üzerine yasal süreci başlattıklarını belirtti.

''1974 BARIŞ HAREKATI AKAN KANI DURDURDU''

Kıbrıs'ın güneyindeki Rum yönetiminin 1960 anlaşmalarını gasp eden gayri-yasal bir hükümet olduğunu söyleyen Avcı, şunları söyledi:

''Rumlar, Kıbrıs sorununun 1974'te başladığı izlenimini yayıyor. Biz bu söyleme karşı sorunun 1960'da yüzlerce Kıbrıslı Türk'ün öldürülmesiyle başladığını anlatıyoruz. 1974 Barış Harekatı akan kanı durdurdu. Eğer barış harekatı yapılmamış olsaydı, o günlerde herkes televizyonlarda Kıbrıs'ta bugün Irak'ta yaşanan ölümlere benzeyen sahneler izleyecekti. 1974'ten beri adada barış sağlanmıştır, 33 yıldır nefes alıyorsak, çocuklarımız rahatça sokakta yürüyorlarsa bunun tek nedeni 1974 Barış Harekatı'dır.''

KKTC'li bakan Avcı, BM Güvenlik Konseyi'nin geçen gün Rumlar tarafından Lokmacı duvarının kendi taraflarındaki kısmının yıkılmasıyla ilgili yaptığı açıklamayla ilgili bir soru üzerine ise, ''Konsey, biz Lokmacı duvarının bize ait kısmını ve üst geçidini yıktığımız zaman da benzer bir açıklama yapmalıydı'' dedi.

Avcı, yine de Konsey'in açıklamasında, Kıbrıslı Türkler tarafından Lokmacı'daki duvarın (2005 yılında) ve geçen ocak ayında da üst geçidin kaldırılmasından dolayı memnun olduğunun belirtildiğini hatırlattı ve bunun olumlu olduğunu bildirdi. Avcı, ''Lokmacı kapısının diğer kapılarla aynı şartlarla açılacağını vurguladım ve buna hazırız. Rumlar bu konuda yanlış bilgi veriyorlar, bizim bu kapıyı açmayacağımızı söylüyorlar. Kapılarımızda Türk barış kuvvetleri yoktur, KKTC'ye bağlı askerlerimiz vardır, bayrağımız her geçit kapısında vardır ve burada da olacaktır'' dedi.

KKTC'de şu anda 6 üniversitede 40 bin öğrencinin eğitim gördüğünü ve bunun ülke ekonomisinin atardamarı durumunda olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, Rum kesiminin bunu engellemeye çalıştığını söyledi. İçerde sürekli kalkınmanın hedeflendiğini ve son 3 yılda ülkedeki yabancı yatırımların gözle görülür şekilde arttığına dikkat çeken Avcı, doğrudan ticaretin kendileri için çok önemli olduğunu yineledi.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Avcı yarın Türkiye'ye dönecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title