Haberler

KKTC Başbakanı Soyer, Rum Başkanlık Seçimlerini Değerlendirdi

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Güney Kıbrıs'ta Başkanlık Seçimlerini Kazanan Akel Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'a Çağrıda Bulunarak, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile BM Parametreleri Temelinde Bir An Önce Görüşme Masasına Oturmasını İstedi.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Güney Kıbrıs'ta başkanlık seçimlerini kazanan AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'a çağrıda bulunarak, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile BM parametreleri temelinde bir an önce görüşme masasına oturmasını istedi. Başbakan Soyer, "Şimdi artık diyalog içerisinde bütün Kıbrıs'a siyasi eşitlik temelinde çözüm bulmak lazım. Temel hedef budur. Hristofyas, Cumhurbaşkanımız Mehmet Ali Talat ile görüşme sürecini bir an önce başlatmalıdır" dedi.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Hristofyas'ın seçimleri kazanmasının ardından yaptığı açıklamada, Rum halkının iradesine saygı duyduklarını söyledi. Rum halkının iradesini sandığa yansıtması sonucunda Hristofyas'ın Kıbrıs Rum Toplumu Lideri olarak seçilmiş olduğunu kaydeden Başbakan Soyer, önümüzdeki sürecin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, Hristofyas'tan Tasos Papadopulos'un izlediği çözümsüzlük siyasetini değiştirmesini ümit ettiklerini belirtti. Dimitris Hristofyas'ın, koalisyon hükümetini, aralarında Papadopulos'un partisi DİKO'nun da bulunduğu eski ortaklarıyla devam ettireceğinin ortada olduğunu, ancak Hristofyas'ın seçim döneminde yaptığı açıklamalarda, Papadopulos'un izlediği uzlaşmaz siyaseti eleştirdiğine, böyle bir siyasetin Kıbrıs'a çözüm getiremeyeceğine vurgu yaptığına işaret eden Başbakan Soyer, Kıbrıs konusunda zaman kaybedilmesine tahammül bulunmadığına, bir an önce Ada'nın çözüme kavuşması gerektiğine işaret etti. Başbakan Soyer; Hristofyas'ın da, seçim sürecinde vurguladığının bu olduğunu, zaman geçtikçe bölünmenin artacağı uyarısında bulunarak, Papadopulos'u izlediği siyasetten dolayı eleştirdiğini ve böylece Rum halkının desteğini aldığını kaydetti. Bu durumda Rum başkanlık seçimini kazanan Dimitris Hristofyas'a düşen görevin, hiç zaman kaybetmeden BM parametreleri ve inisiyatifi doğrultusunda Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturmak için Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la bir araya gelerek, görüşme sürecini hemen hızlandırması olduğunu kaydeden Başbakan Soyer, görüşme sürecinin başlatılmasının artık kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Başbakan Soyer, "Bundan ötürü Hristofyas'a büyük görev düşüyor. Görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Şimdi hükümetini kuracak, programını açılayacaktır. Ama BM görüşme sürecine bir an önce başlamak şarttır ve kaçınılmazdır, gerçekten zaman kaybetmeye tahammül yoktur. Papadopulos, herkese yeterince zaman kaybettirdi. Gerginlikler ve çatışmalar dönemi geride kalsın" diye konuştu.

Rum başkanlık seçimlerini birinci turdan kaybeden Tasos Papadopulos'un; giderayak Avrupa Birliği (AB) ile Kıbrıs Türk halkı arasında Mali Yardım Tüzüğü'nün ve 12 başlıktan oluşan AB'ye uyum sürecine ilişkin projelerin durdurulması için AB Adalet Divanı'na davalar açtığına işaret eden Başbakan Soyer, Papadopulos'un giderayak bu yaptığının ayıp ve günah olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Şimdi en büyük beklentimiz; Hristofyas'ın bu yanlış siyasetten bir an önce vazgeçerek, Kıbrıs Türk halkının ekonomisini geliştirecek, çözüme hazırlayacak noktaya dönük hareket ederek, Papadopulos'un girdiği yola girmemesi, düştüğü hataya düşmemesidir. Hristofyas'ın, bütün eski oyunları bertaraf etmesi lazım; Papadopulos'un yaptığı ayıp ve rezilliği aşmak için diyalog içerisinde bütün Kıbrıs'a siyasi eşitlik temelinde çözüm bulmak lazım. Temel hedef budur; Hristofyas, Cumhurbaşkanımız Mehmet Ali Talat ile görüşme sürecini bir an önce başlatmalıdır." (MG-EA-EA-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title