Haberler

Kızından Aldığı Böbrekle Hayata Tutundu

Almanya'da yaşamını 42 yıldır tek böbrekle sürdüren Elife Yumak'a (58), kızından alınan böbrek nakledildi.

Almanya'da yaşamını 42 yıldır tek böbrekle sürdüren Elife Yumak'a (58), kızından alınan böbrek nakledildi.

Medical Park Antalya Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Yumak'a, hastanelerinde önce baypas ameliyatı yapıldı, ardından kızından alınan böbrek başarılı şekilde nakledilerek sağlığına kavuşturuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yumak, 16 yaşındayken böbreklerinden birinin gelişmediği için alındığını, 4 yıl öncesine kadar tansiyon dışında sıkıntısının olmadığını belirtti.

Son 4 yıldır diyalize girdiğini bildiren Yumak, İngiltere ve Almanya'da böbrek nakil listesinde kaydının yer aldığını, geçen yaz İstanbul'da bir hastanede listeye yazılmasına karşın bugüne kadar uygun organ bulunamadığını ifade etti.

Tetkikler sırasında kalbindeki sorun da ortaya çıktı

Diyalize girdiği günler cansızlaştığını anlatan Yumak, şunları kaydetti:

"Tabiri caizse ölü gibi oluyordum. Yani bir gün yaşıyor bir gün yaşamıyor gibiydim. Durumumu gören ve üzülen kızım, böbreğini bana vermekte ısrar etti. Böbrek nakli olma aşamasına geldiğimde tetkikler sırasında kalp damarlarımdan birinin tıkalı olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle önce bypass olmam gerekti. Daha önce aynı seansta hem bypass hem de böbrek naklinin yapıldığını duymamıştım. Böylece sağlığıma kavuştum. Kızım 10 ay önce doğum yapmış, bana ilk hediyesini o zaman vermişti. Böbreğini de vererek ikinci kez baharı yaşattı."

"Böbrek vermenin ne bebeğime ne de bana zararı oldu"

İki kez düşük yaptığı için annesinin böbreğini almak istemediğini belirten Tuğba Yumak Tayyar da 10 ay önce kızı Ayşe Sena'yı dünyaya getirince annesinin bir mazereti kalmadığını anlattı.

Prof. Dr. Alper Demirbaş'ın ismini Hollanda'da bir arkadaşının vasıtasıyla duyduğunu, hastaneyi arayarak bilgi aldığını kaydeden Tayyar, "Sonra Antalya'ya geldik. Amacımız hastaneyle görüşmek ve annem için ne yapılabileceğini öğrenmekti ama iki gün içerisinde annem böbreğine kavuştu. Emziren bir anne olmama karşın böbrek vermenin ne bebeğime ne de bana zararı oldu" ifadesini kullandı.

"Yarım böbrekle bile yaşanabiliyor"

Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş da sahip olunan iki böbrekten birisinin aslında emanet olduğunu belirtti.

Demirtaş, "İnsanlar zamanı geldiğinde böbrek nakli ihtiyacı olanlara böbreklerini versinler. Çünkü bugünün teknolojisiyle tek, hatta yarım böbrekle bir ömür geçirebiliyor ama insanlarımız hala bunun farkında değil. Hayattayken bir sevdiğinize böbrek bağışlayarak ömür boyu onun kahramanı olabilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Antalya Almanya Köln Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title